Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Dr PUIN’LE MULAKAT
Alternatiforum –din forumu. ŞubaT 28. 2001
http://www.network54.com/Forum/70688/thread/983366742/last-9 96437302/Dr.+Puin%60nin+Yemen%60de+bulunan+Kur-an+hakkindaki +arastirmalari...
Pazartesi günü bir saat kadar süren telefon konusmamizda Dr. Puin`in Sanaa camiinde bulunan Kur-an hakkindaki sorularima verdigi cevaplar özetle söyle:
Dilemma: gercekten Kur-an`nin degistigini iddia ediyor musunuz?
Puin: Degismekten kasit nedir? Eger "The Guardian"`daki yazilanlardan bahsediyorsaniz, hayir o gazetedeki haberi kaleme alan aptalla yapmis oldugum röportaj benim en büyük hatamdi. Galiba söylediklerimi anlamamis. Cok cirkin seyler yazilmis. Spekülasyona sebep oldular... Bana röpörtaj icin gelen birinin Kuran`dan ne kadar anladigini ve böylece benim söylediklerimi ne kadar anliyabilecegini nereden bilebilirim ki. Mesela sizin Kuran`dan anlayip, anlamadiginizi nasil bilebilirim? Beni anlayabilmeniz icin Kuran`i bilmeniz gerekir biraz.
Dilemma: Konuyla herseyden önce müslüman oldugum icin ilgileniyorum. Kuran`i müslüman oldugum icin taniyorum..
Puin: Önce beni telefonla arayan bu gazeteci de müslüman ismi tasiyordu.
Dilemma: Arastirmaniz bazi odaklar tarafindan (kötüye) kullaniliyor. Bu olay müslümanlar olarak bizi üzüyor. Kuran`nin degismedigi inanci, asagi yukari her müslüman icin vazgecilmez bir öngörüdür.
Puin: Degisme derken, bakin bir örnek vereyim: Kuran`da Abraham, Abrahim olarak yazilirdi önceleri ve 20 yerde gecer Kuran`da.. Galiba araplar sondaki h ve m harfleri arasinda kalan harfin neden i olarak yazildigi konusunu pek düsünmemisler. Hatta Ibrahim seklinde dahi okusaniz sakincasi yoktur derler. Neden sakinca yok? Cünkü anlam degismiyor. Simdi Abraham mi, Abrahim mi yoksa İbrahim mi. Dilde zamanla meydana gelen degisimler rol oynuyor. Araplar Kuran`in ilk yazilmis sekline sadik kalmamislar. Ortografik incelemeler bunu gösteriyor.
Sanaa`daki Kuran`da Arapcaya en yakin dillerden biri olan Aramca kullanilmis. Sözcüklerde, sözcüklerin okunusunda farklar var. Degisim burdan kaynaklaniyor.
Müslümanlar Kuran`nin Allah kelami oldugunu söylerler ama, bu kitabin insan eliyle yazildigini unutuyorlar. Insan eliyle yazilirken insanca sapmalar yapilmis olmasi normaldir... Yine su an hatirlayamadigim bir sûrede gecen, laizat- kazzibtun-kaziba sözcügünün neden feminin olarak kullanildigi mechuldur. Araplara bunu sordugumda aldigim cevap kadinlarin erkeklerden daha cok yalan söylemeye müsait olabilecekleri seklindeydi... Komik degil mi? Ama malesef durum böyle..
Feminin olmama ihtimali olan bir sözcük feminin seklinde degistirilebiliyor. Konusma kültürü degismistir. Kuran degismis mi? Bu konuda kesin birsey söylemek su asamada mümkün degil... Su an bu konu üzerinde calisiyorum.
Zaten Sanaa`da bulunan Kuran benim icin güzel bir tesadüftü ama kayitlayici degil. Orda bulunanlarin hicbiri tam degil. Cesitli sekillerde kullanilamaz duruma geldikleri icin camiin catisina cikarilmislar. Kutsal kitaptan parcalar olduklari icin atilmamislar, hürmetten dolayi toparlanip depolanmislar. Bir cogu kivrilarak konuldugu icin acilmaya calisilinca kirilmis, parcalanmis, okunamaz hale gelmisler.
Bakin Semarkand`da bulunan bir Kuran var, Pariste ayni tarihlere tekabül eden baska bir Kuran daha var. Sonra, benim icin su an cok büyük bir önem arzeden Kahire Islam müzesinde sergilenen, Sanaa`da bulunan Kuran`dan cok daha eski tarihlere istinad eden bir Kuran var. Londra`da incelenmesi gereken eski bir Kuran var. Bütün bunlarin üzerinde calisilmaksizin birsey söylenemez.
Hicrî 4. yüzyila ait bir Fars Kuran`i var. Cok sasiracaksiniz ama, Iran`lilar daha o tarihlerde Kuran`i modernlestirmis. Ben ilk okudugumda sanki gazete okuyorum hissine kapildim.
Müslümanlar bu konularda cok duyarsiz. Kuran yazimi üzerine bilimsel bir arastirma yapilmamis. Yani Kuran bilimsel alana tasinmamis... Baska bir örnek: satan İbranicede de seytan demek. Kuran`da seydan diye gecer. Satan ve seydan benzemiyor mu? Bu tür tekst farkliliklari var... Baska bir örnek: ellezi. Buradaki l harfi kimi yerde iki defa yazilir. El(l)egani sözcügünde bir tane.
Dilemma: sedde kullanilmis olamaz mi?
Puin: Evet ama sedde peygamber zamaninda yoktu. Cok sonralari Kuran`nin okunmasini kolaylastirmak icin harekeler... tecvit kullanildi.
Dilemma: Kur-an`nin Hz. Muhammet`ten önce yazildigini söylüyormussunuz? Bu dogru mu?
Puin: Bu sadece bir tahmindir.
Dilemma: Tahmininizin ispatlanmasi mümkün gözüküyor mu?
Puin: Bir örnekle aciklayayim. Kuran`da bazi yer isimlerinden bahsedilir. Mesela errass; kurumus su kaynagi, vaha anlamina gelir. Simdi bir düsünün Arabistan`da kac tane kurumus su kaynagi vardir? Saniyorum en azindan 1000 tane. Nasil bulunur bu yer? Kuran´da gecen ayetteki kurumus kaynağında bulunan insanlari düsünün. "Onlar Allah`a boyun egmediler," seklinde gecer. Kimdir bu insanlar? Bu kuruyan kaynak neresidir?
Kuran cografyasi vardir. Bu cografyayi anlatan haritalarda ilgili yerler gösterilir. Bunlar Islamdan önceki yerlesim yerleridir. Yine Akaba bis maskad gecer. Burasi da bir yerlesim yeri. Neresi oldugu bu haritalarda bulunabilir. Kuran`a nereden intikal ettigi sorulmasi gereken sorudur...
Dilemma: Bazi mikrofilimlerden bahsediliyor. Bunlara nasil ulasilabilir?
Puin: Von Bothmer`in derledigi bu filimlerin, "The Guardian"da yazilanlardan sonra sakli tutulacagi konusunda Yemen hükümetine söz verdim. Bizde var, ancak zaten cok kötü cikmislar. Yine de görmek isteyen buraya gelebilir. Dagitimini yapmiyoruz.
Dilemma: Yemen eski eserler müdürüne özür mektubu yazdiginiz dogru mu?
Puin: Özür degil, durumu aciklayici bir mektup yazdim.. Müslüman olmamam konulara daha objektif yaklasmami sagliyor. Kendimi bagimli hissetmiyorum. Yani müslüman olasam ne diyecegim? "Elhamdulillahhh! ene müslim!" Hepsi bu!
Yine de müslümanlara saygim var... Bir Arap bir gün bana "kafir!" diye hakaret etmisti. Ben "La ikrahu fiddin" diye karsilik verince, gözlerini kisarak "laa laa" dedi. "Iman edenleri ikrah ettirmeyin" demekmis o ayette söylenen. Iman etmeyenleri ikrah ettirmekte sakinca yokmus.
Dilemma: Tam tersi. Cok yanlis...
Puin: Evet ama, malesef durum böyle...
Dilemma: Internette bir forumda Sanaa`daki arastirmalariniz konusunda tartismalar yapiyoruz. Forum Türkce ama siz Almanca yazarsaniz ben seve seve türkceye tercüme edebilirim..
(Form adresini vermek üzere e-mail adresini istedim.)
Puin: Bundan birkac ay önce Misir’li bir ögrenci bana uzun bir mektup yazarak Kuran hakkinda bilgi istemisti. 19 mucizesi ile ilgileniyormus. Esprili bir mektupla cevap verdim. Oldukca hos birseydi...
(E-mail adresini verdi...)
Dilemma: Cok tesekkür ederim, Dr. Puin. Cok fazla vaktinizi aldim.
Puin: Önemli degil...
Dilemma: Hoscakalin...
|