Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
O nedenle ben Mu'minûn'un ilgili sözlerinin genel olduğunu düşünüyorum. "Erkeklere has"tır diyorum. (haktansapmaz)
Buradaki "düşünüyorum" DÜŞÜNMÜYORUM olsa gerek. Siz Müminûn 1-6’nın kadınları da kapsadığını düşünmüyor, erkeklere has olduğunu düşünüyorsunuz.
Bu durumda Mu'minûn 1, 5 ve 6:
İnananlar kurtulmuştur - Kad eflehal mu’minun
Apışaralarını saklayan kimselerdir onlar.
ama "eşleri" YA DA "yeminlerinin sahip oldukları" başka. Onlar konusunda kınanmazlar.
(Size göre:
ama "karıları" VE DE "cariyeleri" başka. Onlar konusunda kınanmazlar.)
Sonuç olarak
madem "erkeklere has"tır bu ayetler,
madem kadınları kapsamazlar
o halde
kurtuluşa eren kadınlar
apışaralarını saklamayan kimselerdir.
*
Ve ayetlere takınılan bu tavır Kuran'ı Allah'ın elinden alır, şunun bunun eseri yapıp çıkar. Örneğin birileri Mâide 90’nın erkeklere has olduğunu DÜŞÜNÜR:
Ey inananlar - Yâ eyyuhellezîne âmenû
(Birilerine göre: Ey erkekler!)
Ey inananlar! İçki, kumar, fal okları ve dikili taşlar şeytanın pis işlerindendir; onlardan uzak durun ki kurtulasınız.
Ama madem bu ayet artık "erkeklere has"tır ve madem Allah'ın kadın kullarını kapsamaz, sonuç olarak içki kadınlara haram değildir.
*
Yine örneğin birileri Cumu'a 9'un erkeklere has olduğunu DÜŞÜNÜYOR. Hem o kadarla da kalmıyor, fırsat verilmiş ki, yüzyıllardır uygulanmasını dayatıyorlar:
Ey inananlar - Yâ eyyuhellezîne âmenû
(Birilerine göre: Ey erkekler!)
Ey inananlar! Toplanma günü salât için çağrı yapıldığında Allah'ı anmaya koşun; alış verişi bırakın.
Ama "erkeklere has"tır bu ayet. Çünkü kadınlara cuma namazının farz olmadığına dair icmâ vardır (Süleyman Ateş). Üstüne bir de hadis: "Cumayı cemâatle kılmak her müslümana farzdır. Yalnız, şu dört kişiye farz değildir: köleye, kadına, çocuğa ve hastaya." (Ebû Dâvûd, Cumu'a:8; Rûh'l-Meânî: 28/102)
*
Kısacası, DÜŞÜNÜYORUM deyip ayetlere istediğimiz anlamı verirsek inanan kadınların işte böyle, örneğin
apışaralarını açması caiz olur;
alkol alması helal ilan edilir;
cuma "salât"ına gitmesi farz olmaktan çıkar.
Sevgi ile,
Hasan Akçay
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|