Selam
Bence, o zaman etap etap gidelim.
Ramazan orucunun süresine "bir ay değil, on gündür" diyenlere soruyorum.
"Şehru Ramazan" kavramının Türkçe karşılığı nedir? Yorum değil Türkçe karşılığını bekliyorum bu tamlamanın.
Tekkuran isimli arkadaş demiş ki; Şehru Ramazan=Kavuran Dolunay. Haydi Ramazan kavuran demek, şehr Dolunay mı demek? Kimin lugatinden bu tanım?
Bakın ilgili ayete arkadaş nasıl bir meal(!) vermiş:
2:185 Kavuran dolunay (şehru ramazan); insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde kim dolunaya (şehr) TANIK OLURSA onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır
Kim dolunaya tanık olursa onu oruçlu geçirsinmiş. Dolunaya tanık olma süresince mi oruçlu olunacak? Dolunay’a mı tanık olunacak yoksa oruç tutulacak aya mı? Dolunay’a ise bu tanıklık kaç gün sürer? İddia edildiği gibi on gün mü? Üstelik Dolunay da nereden çıktı, Ramazan hilalle başlamıyor muydu? Allah boşuna mı hilal’den bahsetmiş?
Yani bir gün mü , üç gün mü, on gün mü? Kaç gün oruç tutulacak? Halbuki oraya zorlamayla “Dolunay” yazılacağına olması gerektiği gibi “ay” yazılsa hiçbir sorun kalmıyor. “O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin”
Şimdi şehr kelimesinin anlamının Dolunay olduğunu kabul edelim ve bu kavramın geçtiği bazı ayetlere bakalım:
Maide 2. Ey iman edenler! Allah'ın ibadet, iyilik ve güzellik alâmeti kıldığı şeylere, çarpışmanın yasak olduğu HARAM DOLUNAYA, kurbanlık hediyelere, gerdanlıklara, Rablerinden bir lütuf ve rıza niyaz ederek Mescid-i Haram'a gelmiş olanlara saygısızlık etmeyin!
Haram Dolunay’a saygısızlık etmemek, ne demektir?
Bakara 217. Sana HARAM DOLUNAY’I, onda savaşmayı soruyorlar. De ki: "O DOLUNAY’DA savaş büyük bir günahtır.
Yine Haram Dolunay ve o dolunayda savaşmak ???
Diğer ayetler:
Kadir 3. Kadir Gecesi BİN DOLUNAY’DAN daha hayırlıdır! (BİN DOLUNAY???)
Sebe 12. Süleyman için de sabah gidişi BİR DOLUNAY, akşam dönüşü BİR DOLUNAY olan rüzgârı görevlendirdik. (BİR AY, BİR DOLUNAYA ÇEVRİLDİĞİNDE…)
Tevbe 36. Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre, Allah katında DOLUNAYLARIN sayısı onikidir. (12 TANE DOLUNAY MI VAR, YOKSA 12 TANE AY MI?)
Ahkaf 15. Biz insana, anne-babasına çok iyi davranmasını önerdik. Annesi onu zahmetle taşıdı, zahmetle doğurdu. Taşınması ve sütten kesilmesi otuz DOLUNAYDIR. (BEBEĞİN TAŞINMASI VE SÜTTEN KESİLMESİ 30 AY MI, 30 DOLUNAY MI?)
Görüldüğü gibi şehr kelimesine Dolunay karşılığı verildiğinde saçmasapan anlamlar ortaya çıkıyor, aynen Bakara 185’te olduğu gibi.
Üstelik bu fikri yayan kişiye göre aslında şehr’in anlamı dolunay falan değil, bu kelimenin asıl anlamı ona göre “göbeği şişkinleşmiş hamile kadın”. Adam göbeği şişmiş hamile kadından yola çıkıyor, Dolunay’a varıyor. Neden? Şehr’in ilk ve asıl anlamı buysa, tevil mevil yapmayın da koyun bakalım bu anlamı ayetlerdeki yerlerine… Yeter ki kişi uydurmaya yeltensin…
İşte görüyorsunuz bu şeylere neden SAFSATA dediğimizi.
Evet üstteki sorumu tekrarlıyorum. Nedir “Şehru Ramazan” kavramının Türkçe karşılığı? Şehr terimine vereceğiniz anlamla yazınız lütfen bu kelimenin geçtiği ayetlerin gerçek(!) anlamını.