Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
İlk birkaç ileti başka biryerden buraya taşınmıştır ve konunun yeni bir başlıkta tartışılmasının uygun olduğu düşünülmüştür.
Konunun başlangıç bölümüne bakmak isteyenler lütfen burayı tıklasın.
Muhabbetle, Alperen
asım Yazdı:
selam abdurrahman bey... sizin bu yaklaşımınız da gayet güzel... benim itirazım sadece şu yönde olabilir... sizin bence de yerinde olan bu yaklaşımınızı tek doğru olarak görüp diğerlerini zulme sebeb olarak belirtmeniz... yada ayet böyle anlaşılmalıdır yerine ben böyle anladım deseniz... yada bakın ayetin kaçırılan bir noktası da şurası deseniz... ben bu ayeti böyle anlayanlarda var derim... ve bence de er ricali sadece kocalar olarak anlamak yerine tüm erkekler olarak anlamak daha yerinde... sabah saatlerinin bereketinden istifade etmişsiniz... allah ilminizi ve anlayışınızı artırsın...
Selam Asım Bey,
Eleştirilerin için teşekkürler. Düşünce ve değerlendirmelerim beni bağlar elbet, daha doğrusunu buluncaya kadar bunlar benim inandığım doğrularımdır. Daha doğrusu yoktur, olamaz düşüncesinin sahibi değilim. Siz böyle dediniz demek istemiyorum. Sizin böyle bir beyanınız olmamıştır . Mevcut anlayışın zulum olduğu, zulme davetiye çıkardığı gayet açıktır. Asırlardır fiili uygulamalarıyla da kocaların kadınlar üzerindeki zulmuna kaynaklık ettiği de inkar edilemez bir gerçektir. Bu meyandaki hadislere de kaynaklık etmiştir. Hadislerde Allah'tan sonra kocaya mutlak itaat farzdır. Kadın kocanın hakkını asla ödeyemez, baştan sona cerahat akıtan vucudunu devamlı yalasa dahi. Kadın kocasının izni olmadan hasta babasını sormaya , ölen babasının cenazesine bile çıkamaz.!
Bu sapkın anlamın bir hakaret tezahürü de Allah'ın ne dediğini bilmiyor oluşudur. Allah Pek çok kadının hem fizik olarak hem de akıl olarak kocalarından üstün olabileceğini akl edememiştir bu sözü sarf ederken, bu yetkileri kocaya verirken.(!)
"Sabah saatlerinin bereketinden istifade etmişsiniz..." sözünü de onaylamıyorum şahsen. Ben hiç bir günün, hiç bir anın bir diğerinden mutlak anlamda daha hayırlı, daha bereketli olduğuna inanmıyorum. Bu yanlış bir anlayıştır. Allah'a bir takım noksanlıkları yakıştırmayı içinde barındıran son derece sakıncalı bir anlayıştır bu anlayış. "Cumanız hayırlı olsun... Şabanınız mübarek olsun... ... kandiliniz kutlu olsun...vs. C.tesi, pazar, çarşamba..nın, suçu ne? Kutsal, mübarek gün ,gece veya ay , aylar olmaz. Allah'ın bütün zamanları aynıdır, bir birinden bir farkı olamaz. Farkı kişinin içini ne ile doldurğudur. Bunlar kişilere göre değişir. Kişi mutlu , kazançlı olduğu günü hayırlı, bereketli görür. Mutsuz, skıntılı geçirdiği günü / zamanı da hayırsız, kötü bilir. Allah açısından farklılık arz etmez. Allah kimi zamanlarda aynı işe, diğer zamanlara oranla daha fazla ücret ödemez. O nedenle bu uydurma mübarek gece veya günler Allah'a birer yakıştırmadırlar. Bilmem bu değerlendirmelerime de katılıyor musunuz?
Allah'a emanet olun!
__________________ Selam Hüdâ' ya tâbi olanlara...
"Sabah saatlerinin bereketinden istifade etmişsiniz..." sözünü de
onaylamıyorum şahsen. Ben hiç bir günün, hiç bir anın bir diğerinden
mutlak anlamda daha hayırlı, daha bereketli olduğuna inanmıyorum. Bu
yanlış bir anlayıştır. Allah'a bir takım noksanlıkları yakıştırmayı
içinde barındıran son derece sakıncalı bir anlayıştır bu anlayış.
"Cumanız hayırlı olsun... Şabanınız mübarek olsun... ... kandiliniz
kutlu olsun...vs. C.tesi, pazar, çarşamba..nın, suçu ne? Kutsal,
mübarek gün ,gece veya ay , aylar olmaz. Allah'ın bütün zamanları
aynıdır, bir birinden bir farkı olamaz. Farkı kişinin içini ne ile
doldurğudur. Bunlar kişilere göre değişir. Kişi mutlu , kazançlı olduğu
günü hayırlı, bereketli görür. Mutsuz, skıntılı geçirdiği günü /
zamanı da hayırsız, kötü bilir. Allah açısından farklılık arz etmez.
Allah kimi zamanlarda aynı işe, diğer zamanlara oranla daha fazla ücret
ödemez. O nedenle bu uydurma mübarek gece veya günler Allah'a birer
yakıştırmadırlar. Bilmem bu değerlendirmelerime de katılıyor musunuz?
Biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz, uyarıcıyız. duhan 3
Oraya gelince o mübarek yerdeki vadinin sağ kıyısındaki ağaçtan kendisine şöyle seslenildi: "Ey Musa, alemlerin Rabbi Allah benim, ben!" kasas 30
Allah,
göklerin ve yerin nurudur. O'nun nuru, içinde lamba bulunan bir kandile
benzer. Lamba cam içerisindedir. Cam, sanki inciden bir yıldız. Ne
doğuya ve ne batıya mensub olmayan mübarek bir zeytin ağacı(nın yağı)ndan yakılır. (Öyle mübarek
bir ağaç) Ki, neredeyse ateş değmese de yağı ışık verir. Işığı parıl,
parıldır. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlara
misaller verir. Allah her şeyi bilir. nur 35
Onu ve Lut'u kurtarıp, alemlere bereketli kıldığımız bir yere getirdik..enbiya71
Eksiklikten
uzaktır O (Allah) ki gecenin bir vaktinde kulunu, ayetlerimizden bir
bölümünü, kendisine göstermemiz için, Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa'ya yürüttü. Gerçekten O, işitendir, görendir. isra 1
sabah okuması(nda insan) gerçekten de [ulvî olan her şeye] açıktır. 96
zira sabah Kur'anı hakıkaten meşhuddur (şühuda mazhardır)
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz, uyarıcıyız. duhan 3
Oraya gelince o mübarek yerdeki vadinin sağ kıyısındaki ağaçtan kendisine şöyle seslenildi: "Ey Musa, alemlerin Rabbi Allah benim, ben!" kasas 30
Allah, göklerin ve yerin nurudur. O'nun nuru, içinde lamba bulunan bir kandile benzer. Lamba cam içerisindedir. Cam, sanki inciden bir yıldız. Ne doğuya ve ne batıya mensub olmayan mübarek bir zeytin ağacı(nın yağı)ndan yakılır. (Öyle mübarek bir ağaç) Ki, neredeyse ateş değmese de yağı ışık verir. Işığı parıl, parıldır. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlara misaller verir. Allah her şeyi bilir. nur 35
Onu ve Lut'u kurtarıp, alemlere bereketli kıldığımız bir yere getirdik..enbiya71
Eksiklikten uzaktır O (Allah) ki gecenin bir vaktinde kulunu, ayetlerimizden bir bölümünü, kendisine göstermemiz için, Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa'ya yürüttü. Gerçekten O, işitendir, görendir. isra 1
sabah okuması(nda insan) gerçekten de [ulvî olan her şeye] açıktır. 96
zira sabah Kur'anı hakıkaten meşhuddur (şühuda mazhardır)
Asım hocam, öncelikle size teşekkür ederim. Şüphesiz, bu seviyeli bilgi alış verişi benim açımdan yararlı oluyor, ben faydalanıyorum şahsen. Umarım siz de fayda görüyorsunuz. Bu iyi niyetli diyaloglar araştırmaya sevkediyor, ilgili ayetleri tekrar tekrar yeniden okuyor ve düşünüyor, anlamaya çalışıyoruz, bu da mübarek oluyor. Şayet ben o yazıyı akşamın köründe yazsaydım sabaha yaptığınız iltifatı akşama da yapacak mıydınız, bunu merak ediyorum?
Sevgili hocam, mübarek sözcüğü, aynen mübarek, bereketli olarak olduğu gibi çevirmişler, siz de öylece yazmışsınız. Soruyorum size; mübarekin anlamı nedir? Alıntıladığınız ayetlerde geçen mübarek kelimeleri bulundukları konumdaki anlamlarını biliyor musunuz?
1- Mübarek bir gece deyince ne anlıyorsunuz? Bu gece yılın her hangi sabit bir gecesi midir? Bu gecenin süresi ne kadardır?
2- mübarek bir zeytin ağacından anladığınız nedir? Gerçekte böyle bir zeytin ağacı var mıdır? Bu zeytin ağacı nerdedir, bu ağacı gidip yerinde görebilir miyiz? Bu ağaç neden mübarektir? Mübarek portakal ağacı da olabilir mi?,
3- "Mübarek yerdeki vadinin sağ kıyısındaki ağaç"... Resmen adresi verilmiş gidip bula bilmek için! Bu mübarek vadi neresidir? Gitsek bulabilir miyiyiz? Niçin bu vadi mübarektir? ne zamandan beri mübarektir? hala mübarek midir? Bir önceki ayette ağaç mübarek iken burda ağaç değil de vadi mübarek, dikkatinizi çekti mi, gerçekten böyle mübarek bir vadi var mı, nerdedir? Daha başka mübarek vadiler de varmıdır?
4- Enbiya/71' sözü edilen bereketli kılınan yer neresidir? Niçin mübarektir? Ne zaman dan beri mübarektir? Halen de mübarek midir? Biz de alemlerden olduğumuza göre bu yerin bereketinden biz de yararlanıyor muyuz? Nasıl? Bu yere, kurtarılan Lut mu getirilmişti? Bu çeviride bir yanlş yok mudur?
5- Mescid-i Haram neresidir veya nedir? Mescid-i Aksa nedir veya neresidir? Allah Mescid-i Aksa'nın çevresini ne ile ve nasıl bereketli kılmış? Ayetlerinden göstermek için neden illa da burası seçilmiş? Yoksa göstereceği ayetler orada mıydı? Gerçekten bir yerden bir yere böyle bir seyahat vuku bulmuş mudur?
6- "sabah okuması" olarak çevirdiğiniz "qurân'el-fecri" gerçekten sabah okuması mıdır? Kmisi de sabah namazı demiş, hakikaten sabah namazı mıdır? Allah neden başka zaman okumalarından söz etmiyordur, şayet qur'ân-el-fecri, çevirdikleri gibi sabah okuması yada sabah namazı ise? Yoksa sabah okuması veya namazından başka okuma yada namaz yok mudur? Varsa niçin onlardan da söz edilmiyor? Ayrıca "meşhûd"un anlamı nedir? "Zira sabah Kuran'ı hakikaten meşhuddur (şuhuda mazhardır)" diye yazmışsın. Samimi söylüyorum ben bu cümleden ne kast edildiğini hiç anlamadım. Siz anladıysanız, lutfen anlayacağım şekide yazar mısınız?
Lutfen yanlış anlamayın. Amacım konunun vuzuha kavuşturulmasıdır sadece. Soruların çokluğu ve soruş şeklinde art niyet aranmasın. Allah şahittir ki, sorularda istihza gibi her hangi bir kötü amaç yoktur. Onun için kimilerinin söylediği gibi inek misali deyip cevapsız bırakmayın.
Allah dost ve yardımcımız olsun.
Abdurrahman
__________________ Selam Hüdâ' ya tâbi olanlara...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma