Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sümen Altı Safsatası (Fallacy of Slanting)
Bir şeyi savunurken hesaba katılması gereken belirli noktaları bilinçli bir şekilde atlayarak, yetersiz veya aşırı vurgulayarak, bir sonuca varılması konusunda önem arz eden, sonuçla alakalı delillerin saklanması
Örnek 1: Vanspor bu maçı büyük bir ihtimal kazanacaktır. Çünkü son 10 maçından 9’unu kazandı.
(Son 10 maçı ikinci lig takımlarıyla oynamıştır, şimdiki rakibi ise birinci ligdendir.)
Örnek 2: Eski Sovyetler Birliği’nden bir gazete manşeti. “Sovyet Rusya spor müsabakasında ikincilik aldı. Birleşik Devletler ise sondan üçüncü oldu.”
(Yarışmaya sadece üç ülke katılmıştır, ABD birinci, Sovyetler Birliği ise ikinci olmuştur.)
Güncel Örnek :
Devlet baba, daha doğrusu Cumhuriyet’i kuran kadrolar adına hareket ettikleri iddiasında bulunanlar benim türbemden milyonları, milyarları, trilyonları kesiyorlar, bunun karşılığında da benim kızımın, benim kardeşimin, benim ablamın ve benim komşumun başındaki örtüye el atıyorlar.
(Atilla Özdür, 09.10.2000, Akit)
Yazar, devletin ya da Cumhuriyeti kuran kadroların bugünkü temsilcilerinin türbelere girerken para almasına rağmen başörtüsüne karşı olmasının bir tutarsızlık olduğu çıkarımını yapıyor. Ancak yazar burada devletin türbelerin değil müzelerin ziyaret edilmesi karşılığında para aldığı gerçeğini saklıyor.Bazı müzelerin içinde türbelerin olması türbelerden para alındığı anlamına gelmez
http://www.safsatakilavuzu.com/safsata turleri ve guncel ornekler-3.htm
|