Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Daha once aktardıgım yazıda Ramazan ayının kavuran sıcagın oldugu ay oldugu ve orucun bu ayda olan sayılı günlede oldugu acıklandı.Sayılı günlerin ne olduguda uzun uzun tartısıldı. Şimdi kimseye etiket yapıştırmadan gelin hep beraber şu sorulara cevap bulmaya calısalım.
Bu yazinından 3 soruya cevap bulmaya calışacagız.
1. Kuranda ki ayetler ışıgında belirtilen takvım hangi takvimdir.
a. Hicri Kameri ( Hicri AY) Hicretler başlayan ay ile olcülen takvim mi ?
b. Hicr Şemşi (Hicri- Güneş) Hicretle başlayan ve Güneş ıle olcülen takvimmi ?
2. Kurandakı ayetler ışıgında ayın başlangıcı hilal mı yoksa dolunay mı?
3. Pekı Kurana gore YIL ne zaman başlar
By sorulara cevap buldugumuzda Kuran ışıgında Ramazan ayının ne oldugu ve ne zaman başladıgı konusu acıklıga kavuşmuş olacakdır. Etiketsiz muhabetler dilegiyle.
Bu konu konusunda Layth’in yazisini cevirecekdim ama. Semazen Zafer ciglikları atmaya başlayinca parca parca ayni yazindan konusalim. Bakalim yanliz Kuran derken, takvim konusuna gelince Kurani Birakip ATALARININ dinini esas alanlar ne diyecekdir. Yanimda Turkce klavyem olmadigi icin Türkce karakterler tam cikmayabilir.
Semazen lütfen zafer ciglikları atma yada geleneklere gore cevap veme yerine delillerini Kuran ayetleri işiginda verirsen memnun olurum. Inşallah daha once on hazirlik olsun diye aktardigim HICRI-GÜNEŞ ve HICRI-AY takvimi konusunda anlasamadigimiz bir nokta yokdur.
ZAMAN VE TAKVIMLER
Genelde insanlarin degisik zaman dilimlerinde kullandikları takvimleri ve zaman olcum methodlarını sorgulamadan Kabul ederiz.
Amerika ve Avrupada , Miladi takvimde Güneş yili arti yillar haric 365 gündür ve Ocak 1 ile başlar. Diger yandan ortadoguda ise kullanilan takvim hicri takvimdir ve Muharrem 1 yeni yilin başlangicidir. Diger yanda Yahudiler AY-GÜNEŞ takvimi kullanilar ve yeni Ekim civarinda başlar. Cinliler AY-Güneş (Ay--Güneş )takviimi kullanirken Hindistanlilar Güneş takvimi kullanir.
Yukarida gorüldügü gibi herkes kendien gore bir takvim izlemededir herkesin kendi kurallari ve mesrulaştirma sebeberi vardir.
KURAN DAKI YIL GÜNEŞ YILI MI AY YILIMI?
Cevaplamamiz gereken ilk soru şudur. Yerkürenin kendi etrafinda donmesini simgeleyen(365 GÜN) GÜNEŞ yilini mi yoksa basitce 12 AYI sayarak 12 tamalayan 354 güne denk gelen AY YILINIMI yada ikisini karisimi olan HICRI-GÜNEŞ (AY--GÜNEŞ )YILINIMI kullanamaliyiz.
İSRÂ suresi 12. ayet) “Ve cealnel leyle ven nehara ayeteyni fe mehavna ayetel leyli ve cealna ayeten nehari mübsiratel li tebteğu fadlem mir rabbiküm ve li ta'lemu adedes sinine vel hisab ve külle şey'in fassalnahü tefsiyla”
İSRÂ suresi 12. ayet) “Geceyle gündüzü, iki delil olarak yarattık ve bir delil olan geceyi giderdik de Rabbinizin lûtfunu aramanız, yılların sayısını bilmeniz, hesâbını anlamanız için yerine başka bir delîl olan ve her şeyi gösterip belirten gündüzü getirdik ve biz, her şeyi apaçık anlatmadayız”
(YÛNUS suresi 5. ayet)” Hüvellezi cealeş şemse diyaev vel kamera nurav ve kadderahu menazile li ta'lemu adedes sinine vel hisab ma halekallahü zalike illa bil hakk yüfassilül ayati li kavmiy ya'lemun”
(YÛNUS suresi 5. ayet) “O, güneşi ışık kaynağı ve ayı aydınlık yaptı; yılların sayısını ve vakitlerin hesabını bilesiniz diye, ay için farklı doğuş noktaları belirledi. Allah bunları mutlaka bir gerçeğe, bir sebebe dayalı olarak yarattı. O bilen kimselere ayetlerini ayrıntılı biçimde anlatır.”
Yukaridaki ayetlere gore YILI olcemnin ana kurali GÜNEŞ in harketlerinin sonucu olan gece ve gündüzün birbirini izlemesi gosterilmekdedir. Ikinci kurali ise ayin degisik asamalari verilmekdedir. Olaya bu sekilde bakarsak Allahin bize onerdigi takvim HICRI-GÜNEŞ (AY--GÜNEŞ )takvimidir.
YIL= yuvarlak olarak 365 Gündür (Aslinda yerkürenin GÜNEŞ etrafinda donmesi 365.24 gündür)
AY
Simdi bir yilda 365 gün oldugu konusunda anlaştigimiza gore AY YILIN icinde günden başka kullabilecegimiz bir OLCÜ birimidir. Kurana gore bir olcü birimi olarak yilda 12 defa gecer.
(TEVBE suresi 36. ayet) “İnne iddeş şühuri indellahisna aşera şehran fi kitabillahi yevme halekas semavati vel erda miha erbeatüm hurum zaliked dinül kayyimü fe la tazlimu fihinne enfüseküm ve katilül müşrikine kaffeten kema yükatiluneküm kaffeh va'lemu ennallahe meal müttekiyn”
(TEVBE suresi 36. ayet) “Doğrusu, ayların sayısı Allah yanında on iki aydır, Gökleri, Yeri halkettiği günkü Allah yazısında; bunlardan dördü haram olanlardır, bu işte en pâydâr, en doğru dindir, onun için bunlar hakkında nefislerinize zulmetmeyin de müşrikler size kâffeten harbettikleri gibi siz de onlara kâffeten harbedin ve bilin ki Allah korunanlarla beraberdir”
Simdi en basit sekliyle bir AYIN ortalama uzunlgu 365 ÷ 12 = 30.4 gündür. Yuvarlarsak 30 gündür.
30 günllük süre bizi tekrar yillarin icinde olcü birimi olan AY getirir. Demekki GÜNEŞ yaninda AY da yillarin olcümünde bir olcü birimidir.
(YÛNUS suresi 5. ayet)” Hüvellezi cealeş şemse diyaev vel kamera nurav ve kadderahu menazile li ta'lemu adedes sinine vel hisab ma halekallahü zalike illa bil hakk yüfassilül ayati li kavmiy ya'lemun”
(YÛNUS suresi 5. ayet) “O, güneşi ışık kaynağı ve ayı aydınlık yaptı; yılların sayısını ve vakitlerin hesabını bilesiniz diye, ay için farklı doğuş noktaları belirledi. Allah bunları mutlaka bir gerçeğe, bir sebebe dayalı olarak yarattı. O bilen kimselere ayetlerini ayrıntılı biçimde anlatır.”
Ayın dünya etrafında 12 defa dönüşü yaklaşık 354.367 gündür (354 gün 8 saat 48 dakika 34.68 saniyedir). Dünyanın güneş etrafında dönüşü ise 365.2422 gündür.
Bir ayin kendini tamamlamasi ortalama 29.53 gundur. Yuvarlarsak yaklasik olarak Kurandaki ay tanimina uygundur.
AY- 30 Yuvarlak olarak gundür. (AYIN ortalam suresi 29.53 gündür)
AY NE ZAMAN BASLAR?
AYIN tam karanlik zamandan hilale ordan da tam aydinlik dolunaya sonrada tekrar hilale donmesinden dolayi Kurana bakarak bunlardan hangisinin AYIN baslangici oldugunu bulmaya calisalim. Yani ayin baslangici Hilal mi, Dolunay mi ?
(BAKARA suresi 189. ayet) “Yes'eluneke anil ehilleh, kul hiye mevakiytü lin nasi velhacc, ve leysel birru bi en te'tül büyute min zuhuriha ve lakinnel birra menitteka, ve'tül büyute min ebvabiha vettekullahe lealleküm tüflihun”
(BAKARA suresi 189. ayet) “Sana, hilâl şeklinde yeni doğan ayları sorarlar. De ki: Onlar, insanlar ve özellikle hac için vakit ölçüleridir. İyi davranış, asla evlere arkalarından gelip girmeniz değildir. Lâkin iyi davranış, korunan (ve ölçülü giden) kimsenin davranışıdır. Evlere kapılarından girin, Allah'tan korkun, umulur ki kurtuluşa erersiniz”
Simdi yukaridaki ayetde insanlar peygamberimize yeni dogan aydan Hilaldan soruyorlar. Ama Kuranin ramazan ayinda inmesindne bahsedilirken insanlar ay kavramini zaten biliyorlar. Fakat bu ayetde peygamberimize sorulan soru Hilalin ayin baslangici oldugu tezinini cokertiyor. Kuranda belirtilen insanlarin Pyegamberimize yoneltigi sorular gibi buda hilalde bir soru olarak soruluyor. (Peygamberimze sorulan digger sorular: Ruh Nedir ? Aybaşi halinde seks, saat etc)
Şimdi bu ayetden sonra karşimizdaki en buyuk iki SIKKI olan soru su: AYIN başlangici AYIN KARANLIK HALIMI yoksa AYIN DOLUNAY oldugu zaman mi?
(YÂSÎN suresi 39. ayet) “Vel kamera kaddernahü menazile hatta ade kel urcunil kadiym”
(YÂSÎN suresi 39. ayet) “Ay için de birtakım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihayet o, eğri hurma dalı gibi (hilâl) olur da geri döner.”
Egri Hurma dali, kuruyan ve agacin iki tarafinda egri hilala gibi duran daldir.
Simdi bu anlatimi ne zaman gorürüz, bu tarifi sadece ayin dolunay oldugu ve iki tarafinin karanlik oldugu zaman gorürüz. Bu Hurma agacinin kuruyan dallarinin egilip dolunay gibi goründü zamandir.
Dolayisiyla AYIN BASLANGICI DOLUNAYDIR Hilal degil.
Semazen beyin bu konudaki goruslerini aldikdna sonra, Kurana gore YILIN BASLANGICI NEDIR bakalim.
Yazida Brother Laytin makalesindne faydalaniyorum.
|