Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sayin Toprak Erdem ilmi olarak yapilan calismalar, fanatik saplantilar amaci tasimamalidir. Herhangi bir calisma on yargi ile yapilmamalidir.
27 sene civarindaki bakis acim ,hep daha iyi bir bilgiye ulasmak seklinde oldu. Bu kesin boyledir diye dusunmek yerine,nasildir anlayisi bizi daha fazla aydinlatir. Sekilcilige burunmus rituallere pek sicak bakmayan biri oldugum halde, bunlarin anlamli uygulanislarini gormemezlikten gelemem.
Ben her bir zaman, sirf bakin efendim ben neler kesfettim bunlari ilk benden duyacaksiniz diye ortaya cikma garabetini yadirgiyorum. Bir cok orjinal dusuncelerim varki luzum arzetmedigi icin ifade bile etmiyorum. Amacimiz nedir once onu tespit etmeliyiz.Bunun ardindan amacimiza uygun bir davranis sergilemeliyiz. Yaptiklarimiz faydali olmalidir.
Namaz konusu ve benzeri sekli davranislar insanlari Allah'a yonelmekten alikoyuyorlarmi? Allah icin yapildiginda 2,3 veya bes vakit bilmem kac rekat ne olur. Milletin Namazina ve goz dikerek baslayan bir ihya hareketi ne denli basarili olur?
Kuran'i metodu kavrayan kimse gorurku Allah'u teala insanlarla ugrasmayi degil, onlari dogruya kilavuzlamayi amaclar. Insanlarin sahip olduklari anlayis bicimini tevhide sevkederken, bir cok kabulleri inkar yerine yeniden tanimlamayi tercih eder. Yarattiginin karakterini en iyi bilen ,bilirki ;cok kucuk aliskanliklar cok buyuk inanclardan daha zor terkedilir. O yuzden seklin terki yerine ,icinin anlamlastirilmasini tesvik eder. Bu sekillerin ilkolusumlari ilahi kaynakli olmayabilir. Allah'a yonelisi tesvik icin gelistirilen girisimlere karsi cikmak yerine,onlarin nasil olduklarinda amacina uygun olacagini (Allah'a yoneltecegini)belirlemek daha iyi olur.Ben her tarz namaz kilanla onlar gibi kiliyorum. Ama dusuncelerimi hic bir zaman saklamiyorum. Ben o davranisimi bu kimselerle beraber gerceklestirirken Rabbim'e yoneliyorum ve bundan gocunmuyorum. Kendi halimdeyken sekil pek onem tasimiyor. Ama yinede belli klasik kaliplar iceriyor. Genellikle is donusumden sonra dus alip bir kosede o yuce Rabbime niyaz ediyorum.
Eger bir gun insanlar daha farkli ve etkili niyaz tarzi kesfeder ve bu toplumu sirf bir sekil yuzunden kaosa suruklemezse tabiki uygulanabilir. Biz simdilik kimsenin niyaziyla kapismayip onlari bilincli olmaya tesvik edelim.
Resulun ve inananlarin ozellikle Medine yillarinda gunumuz namazini andiran bir ibadet yaptiklari bir hakikat.Bunu inkar komiklik olur. Ama namazin ve benzeri Resul uygulamalarinin gelisim sureclerinin arastirilmasi ve Kuran vahyinin bunlar uzerinde ki etkisi, mutedil ve objektif bir sekilde olmak kaydiyla faydalidir.
Kuran mesajini ulastiracagimiz musluman kesim namaz kilmaktadir. Namaz yok diyerek kendilerine hitap edersen , onlarin Kuran'a yonelmeye karsi on yargili davranmalarina sebeb olacaksin.Allah katinda bunun hesabi buyuk olur. Kuran'da hac yapmayin,oruc tutmayin,kurban kesmeyin,namaz kilmayin, secde etmeyin,ruku etmeyin,mescid yapmayin,tavaf etmeyin,hacda menasikleri gozetmeyin, vesaire demiyor.. Ama takva icerikli olma sarti getiriyor. Ancak Takvanin Allah'a ulasacagini soyluyor.
Rabbim itidalden ayirmasin.
Saygiyla
|