Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
ş Feiza belağne ecelehunne feemsikuhunne bima'rufin ev farikuhunne bima'rufiv ve eşhidu zevey 'adlim minkum ve ekîmuşşehadete lillah, zalikum yu'azu bihi men kane yu'minu billahi velyevmil'ahir, ve mey yettekillahe yec'al lehu mahreca.
S. Ateş Sürelerinin sonuna vardıklarında ya onları güzelce (yanınızda) tutun, yahut, güzellikle onlardan ayrılın. (Eşinizi yanınızda tutmak veya ondan ayrılmak için) içinizden adâletli iki kişiyi de şâhid tutun. Şâhidliği Allâh için yapın. İşte içinizden Allah'a ve Son Güne inanan kimseye öğütlenen budur. Kim Allah(ın yasakların)dan sakınırsa (Allâh) ona bir çıkış (yolu) yaratır.
Y.N. Öztürk Sürelerini doldurma noktasına geldiklerinde o kadınları ya örfün gerektirdiği biçimde tutun yahut da yine örfün gerektirdiği şartlarla onlardan ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi de tanık tutun. Tanıklığı Allah için tam bir biçimde yapın. Allah'a ve âhiret gününe inanan kişiye işte bu şekilde öğüt verilmektedir. Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu nasip eder.
M. Esed Böylece, iddetlerinin sonuna yaklaşmak üzere olduklarında, ya onları uygun bir şekilde tutun, yahut uygun bir şekilde bırakın. Ve kendi toplumunuz içinden dürüst(lüğü bilinen) iki kişi (verdiğiniz karara) şahit olarak bulunsun; kendiniz de Allah huzurunda doğru şahitlik yapın! İşte bunlar Allah'a ve Ahiret Günü'ne inananlara verilen öğütlerdir. Ve Allah, Kendisine karşı sorumluluk bilinci taşıyan herkese, (mutsuzluktan) bir çıkış yolu (daima) sağlar
S. Yıldırım (2-3) Bekleme sürelerinin (üç âdet süresinin) sonuna yaklaştıkları zaman, onları ya güzelce evinizde alıkoyun, evliliği devam ettirin, yahut güzellikle ayrılın ve bu boşanmaya sizden iki âdil kimseyi şahit tutun ve şahitliği de Allah için dürüst yapın. İşte sizden Allah
’a ve âhirete iman edenlere verilen talimat, yapılan tavsiye budur. Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona sıkıntıdan çıkış kapıları açar. Onu hiç ummadığı yerlerden rızıklandırır. Allah’a dayanıp güvenene Allah kâfidir. Allah buyruğunu elbette yerine getirir. Gerçekten Allah her şey için bir ölçü, her iş için bir vâde belirlemiştir.
Elmalılı Orj. Sonra müddetlerini doldurmağa yaklaştıklarında onları güzellikle tutun yâhud güzellikle ayrılın ve sizlerden adalet sahibi iki erkeği işhad eyleyin, şehadeti de Allah için doğru eda edin, bu size söylenenleri duydunuz a, bununla Allaha ve Âhıret gününe iyman eder kimselere öğüt verilir, her kim de Allahdan korkarsa Allah ona bir mahrec müyesser kılar
A. Bulaç Sonra (üç iddet bekleme) sürelerine ulaştıkları zaman, artık onları maruf (bilinen güzel bir tarz) üzere tutun, ya da maruf üzere onlardan ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi de şahid tutun. Şahidliği Allah için dosdoğru yerine getirin. İşte bununla, Allah'a ve ahiret gününe iman edenlere öğüt verilir. Kim Allah'tan korkup sakınırsa, (Allah) ona bir çıkış yolu gösterir;
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Şahit görgü tanığı mı? Şahidin hakimlik görevi de var mı? Boşanmada adil iki şahidin ne gibi bir görevi olacak? Şahitler ne yapacaklar? Adil ile adil olmayan şahitler nasıl ayırtediliecek vs akla bir sürü soru geliyor!
Diğer bir soru da; şehadet tanıklık mıdır, "ben şahidim, bunlar boşandı" demek midir?
Şahit görgü tanığı mı? Şahidin hakimlik görevi de var mı? Boşanmada adil iki şahidin ne gibi bir görevi olacak? Şahitler ne yapacaklar? Adil ile adil olmayan şahitler nasıl ayırtediliecek vs akla bir sürü soru geliyor!
Selam Haktansapmaz Kardeşim,
yani, boşanma esnasında, boşanma gerçekleşirken iki adil tanık bulundurun, tutun anlamında olsa gerek. nasıl ki nikah akdi için şahitler gerekiyorsa, elbetteki boşanma içinde gerekecektir. ki boşanma sonrası gerekecek işlemler hususunda netlik oluşsun, kimsenin hakkı kimsede kalmasın. kimsenin hakkı zayi olmasın. boşanma işlemine halel gelmesin.
Muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Şehadetten ne anlamamızla ilgili bir soru daha yönelttim, ona ne dersiniz?
Muhabbetle.
Aleyküm Selam Kardeşim,
Şehadet : tanıklık etme, alamet, işaret, delalet, lilleh şehit olma hali , herhangi bir şeye yakinen inanma hali, doğrulayan, bir misak'ın oluşturulması sırasında hazirun olan, isabet eden vb. anlamlara geldiğini düşünüyorum.
Muhabbetle
Müminlerdendir o erler ki Allah'a verdikleri ahde sadakat gösterdiler. Kimi adağını ödedi (canını verdi), kimi de beklemektedir. Onlar, ahidlerini hiç değiştirmediler.
"Süresine varınca onları (Hakk'a) uygun olarak ya tutun veya onları ayırın. Sizden iki adl sahibişahidi şahit yapın ve şehadeti Allah adına uygulayın! Bu size bir uyarıdır..." 65/2.
Hitabın Allah'ın Resulü'ne veya O'nun üzerinden yepılmış olması ayrıca önem arzediyor. Ayrıca;
"Zevâ/zevey adl"i, tayin edilmiş iki yetkili/görevli anlıyorum. Adaletle hükm edecek iki devlet memuru, iki hakim.
Ayetteki "şehadet"i de "Hak", Allah'ın ilgili hukuku, hududu olarak anlıyorum. "Ve eqîmû eşşehâdete": Hakk'ı uygulayın!
Evvela anlaşmazlığa düşmüş iki eş'e kafasını dinleme, düşünme, önünü görebilme, daha sağlıklı karar verebilmeleri için bir süre verilmektedir, ondan sonra eşlerin birbirlerine karşı haksızlık yapmamaları ve kendilerini hak konusunda uyarmaları ve verecekleri son kararlarını onaylamaları için iki adil şahidin bulunmasını emir ve tavsıye ediyor yüce yaratıcı.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma