Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba dostlar,
Sahsen, bu konuda savana ve alperen kardeslerimizin goruslerine tamamen katiliyorum.
Fiziksel manada kulak delmenin neresinde Allaha sirk oldugunu anlayamiyorum. Cogu entegre et uretim tesislerindeki ineklerin kulaklarinda onlari numaralandirmak icin etiketler vardir. Bu hem inekleri ayirmak hem de ineklerin sagligini korumak icin gayet faydalidir. Boyle yararli bir hareketin sirkle uzaktan yakindan ne alakasi olabilir. Ayni sekilde o zaman atlarin ayaklarina nal takmakta sirk olacaktir ki o halde hic kimse herhalde ata binemezdi. Nal takmazsak atin ayaklarina yazik degil mi. Ama oyle ya Allah onu oyle yaratmis, degistirmemek lazim.
Allah'in yarattiklarini degistirme konusunda bende savana kardesimiz gibi dusunuyorum. Allah insanlara belli bir guc vermis. Insanlarda o guc dahilinde elbetteki ellerindeki sartlari guzellestirmek isteyecekler, bunda ne kotuluk var ki. Bu Allahin yarattigini begenmemek degil, aksine takdir edip onun yarattiklarinin en guzelini taklit etmeye calismak. Bu da Allahin gucunu takdir etmek bence bir manada.
Ben, sakal kesmek vs. yi Allahin yarattigini degistirmek gibi dusunmuyorum. Cunku ayni mantikla sac, koltuk alti vs tuyleri de kesmememiz gerekir. Tirnakla sakal aslinda bu anlamda tamamen ayni kefeye duser bence. Sadece sakal daha sik uzuyor. Ayrica sakali jiletle kokunden kesmek ile makasla kesmenin ne farki var Allah askina. Kadinla erkegi ayiran sey sakal konusunda: Neden kadinla erkegin ayrilmasi gerekiyor amac ne. Hadi ayirmak istedik diyelim, bir kadinla sakalsiz bir erkegi ayiramayacak bir tane insan var midir su yeryuzunde. Bebekler bile anne babasini ayiramiyor mu. Ayrica kadinda da erkek kadar olmasa da yuz tuyleri yok mu. Biz kesiyoruz Allah cikariyor diye Allaha karsimi gelmis oluyoruz. Ayni mantikla biz uc ogun yemek yiyiyoruz ama Allah yeniden aciktiriyor, biz de yeniden yiyiyoruz. Simdi Allaha karsi mi geliyoruz. Bence sakal vs. tamamen kisinin kendi tercihi olup Kur'andan aksini iddia eden ayet bulamadigimiza gore de Islami acidan sakincasi olmayan konulardir.
Ayrica kupe takma geleneginin Kur'an inmeden cok oncelerde de yeryuzunde oldugunu tahmin ediyorum. O halde eger boyle bir yasak olsa Kur'anda davarlarin kulagindan bahsedilecegine insanlarin kulaklari delmesinden bahsedilmezmiydi acaba (tabi ki en iyisini Allah bilir bu sadece benim yorumum.) Ya da en azindan kupe gelenegi yoktu diyelim, sunnet etme kesin olarak vardi, bu sirk sayilacak kadar gunah olsa Kur'an da gecmemesi mumkun mudur? Sanmiyorum. Her turlu gunahtan hele hele buyuklerinden defalarca bahsedilen Kur'an da bunun atlanmasi cok da mantikli olmaz.
Ayrica Allah'in yarattiklarini begenmeme konusunda su ornekler de o halde gecerli olur. Allah gunesi geceyi ayi yildizlari yaratmis neden kolumuza saat takiyoruz. Hem Allah'in gunesini begenmiyoruz hem de kolumuzun belli bir kisimi saat yuzunden gozukmuyor. Veya Allah atlari yaratmis neden arabalara biniyoruz gibi dusunceler nasil cok akil kari degilse bence inek kulagini delmeyi veya sakal kesmeyi sirkle karistirmakda cok yerli degil.
Sonucta, bir insan Allah'in tek olduguna inandiktan sonra sakalini kesti, burnunu yaptirdi vs. diye Allaha sirk kosmus olmaz bence.
Nisa 119 daki "yaratisi degistirmek" kelimesi acaba Kur'an in herhangi baska bir yerinde ayni sekilde geciyor mu ve geciyorsa ne anlamda kullanilmis. Bu konuda calismalari olan arkadaslar var mi?
Bu mesajdaki gorusler tamamen kisisel goruslerimdir ve hic bir sorumluluk kabul etmiyorum :). Herkese sevgiler. Allah razi olsun.
|