Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Kuran ayetlerini yorumlayıp yanlış sonuçlara varmak ile Kuran ayetlerini yorumlarken yararlandığımız argümanları seçmek arasındaki farka dikkatinizi çekmek istiyorum.
Kuran ayetlerini yorumlarken örneğin astrolojiyi, vücut-dışı deneyimi, astral seyahati yani "pseudoscience"ı (Avni Çetinkurt bu kelimeyi "bilimimsi" olarak tercüme etmiş) kullanabilir miyiz?
Dileyen, Kuran ayetlerini yorumlasın.Ancak, hatırlayalım, formel bilim konusundaki ilgisiz ve bilgisiz milletimiz, "Kuran'ı yorumluyoruz" diyerek bilim sandığı zırvaların arkasından gitmeye meyilli olduğunu kanıtlamıştı. Sizin yorumunuza göre onlar da takdire şayan bir iş yapıyorlardı.
Kuran'ı yorumlarken kullanılan her yol ve her tür bilgi yararlıdir, diyemeyiz.
__________________ Dinin bakış açısına göre,tüm bu fantastik harikulade evren,tüm bu karmakarışık şeyler, ancak, Tanrı’nın, insanların iyi ve kötü için çabasını gözlediği bir sahnedir.. Bu sahne,bu oyun için çok büyük!
"Kuran'ın herhangi bir ayetini anlamaya gayret edip yanlış bir neticeye
ulaşan bir insan bile, Kuran'dan yüz çeviren bütün insanlardan çok daha
değerlidir."
Dikkat ediniz, anlamaya gayret eden dedim. Ezberindeki anlamı Kuran'a onaylatmaya çalışanı söylemiyorum.
Ve Kuran'da Kuran'ı anlarken kullanılacak argümanlar diye bir liste de bilmiyorum.
Söylediğim ortadadır. Önemsediğim şey, Kuran'dan yeterince uzak tutulmuş bir neslin (nesillerin) Kuran'ı anlama çabalarında daha müsamahakar nasıl olabileceğimiz meselesidir.
Yani bu, her söyleyenin her söylediğini tasdik değil elbette. Burası bir müzakere ortamı. Kimse kimsenin delillerine ve ulaştığı sonuca inanmak zorunda değil. Ama diyorum ki, gayret içerisinde olanın sırf bu gayretine saygı gösterelim. Onların araştırma, üretme azmini kırabilecek her türlü tutumdan uzak duralım. Bildiğimizden bilgilendirelim.
Şu muhakkak ki Kuran değil bu ümmete, bütün insanlığa verilmiş en büyük bir nimettir.
Selam ve muhabbetlerimle...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
Katılma Tarihi: 24 ocak 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 174
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Allahın ilmi, izni olmadan bu dunyada hiç kimse birsey yapamaz. Tabiiki bu dunyadaki hersey gibi piramitlerde Allahın izniyle yapıldı , hadi bunu inkar et sayın cin 13. Zannediyormusunki sen kullandıgın bilgisayar onun calısması için gerekli olan elektrik, evimizdeki tum dunyayı gosteren televizyon, aya gidilmesi , otomobiller, ucaklar ve milyonlarcası. Hepsi Allahın ilmiyle yapılmıstır Allah ilminden diledigi insana verir. Allah ucak yapılmasını istiyorsa onu yapacak kişiye o ilim verilir. Tabiiki piramitlerde Allahın ilmiyle yapılmıstır.
Katılma Tarihi: 24 ocak 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 174
(Şüphesiz o biz kendisine ögrettigimiz için bilgi sahibidir.) Dunyada icad edilen ne varsa Allah ilmini vermiştir , herhalde bu ilmi dinsiz mısırlılara verecek degildi bu ayeti iyi dusun SAyın cin13 Kuranı kac defa okudun bilmem ama daha defalarca okumaya ihtiyacın var.
Aliaksoy kardeşe hak veriyorum.Bırakalım insanların ayetler üzerinde kafa yorup düşünmelerine ipotek koymayı da,onlara destek olmanın yollarını çoğaltalım. Zaten terkedilmiş bir Kuran var elimizde,bir de siz engel koymaya kalkarsanız,insanlar yapay ve sanal engelleri aşmakla uğraşmaktan Kuranı düşünüp anlama ve yaşama çabasına zaman bulamazlar.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Katılma Tarihi: 22 ocak 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1
Sagolun Aliaksoy ve adalet Bizim asıl amacımız zaten Kuranı anlamak ve tartısarak gercekleri bulmaga calısmak deyilmidir o zaman tartısmakdan neden korkarız veya biri bir fikir sundugunda taslamaya kalkarız. En dogrusu sende kendi fikrini soyle orta yolda dogruyu bulalım Allah hepimizin ilmini artırsın hadislerin degil Allahın sozu olanı Kuranı anlamaga calıalım.
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
Merhaba,
Kuran ayetlerini anlamaya gayret etmek ve onu kavrayarak yasama yansitmak benim icin en degerli ugrastir. Ama samimi soyleyeyim ki mevcut gidisat onceki klasik yaklasimlarin amator bir tekrarini gecmemektedir. Dinde cok kaynak esasini benimseyen anlayisla, guya yalniz Kuran soylemi ayni sonucta birlesmektedir. Klasik anlayis bunlari belli bir formatla gerceklestirirken, sonrakiler kuralsiz ve daginik bir yonteme basvurmaktadir. Gunumuzdeki tarzda gelisen sekliyle yalniz kuran anlayisi klasik tarzdan daha fazla yaralar acacak bir gidisati sergilemektedir. Kuran'a yonelis egilimlerinin yogunlastigi son iki yuzyilin baslangictaki ilmi karakterini yitirmesi cok buyuk bir kayiptir. Kuran anlayisinda berraklasmadan ustad kesilen bir kalabalik Allah'in dinine, sirf iyi niyetle hizmet veremez. Bilmediginin ardindan kosarak gidenlerin Sirat-i mustakimde olmalarini beklemek buyuk bir gaflettir. Kuran'i anlayabilmek icin zan ve hevayi degil ilmi takip etmek zorundayiz. Ilistirdigim yazida adi gecen sahis sahtekarligi mahkemelerce ispat edilmis ve bu yuzden hukum giymis biridir. En cahil cevrelerin bas taci ettigi sahtekar bir kimseyi kaynak gorerek Kurani anlayamayiz.
Birde sunu soylemek isterim ben Cin 13 arkadasi Kuran'daki yaratilis ile ilgili ayetleri, bilimsel izahlar gibi gormesi hususunda bir kez elestirmistim. Bu ayri dusunmemiz haricinde Cin 13 bilimsel konulari kendi butunlukleri acisindan cok guzel izah etmektedir. Bu sitede bilimsel konulari en tutarli ortaya koyan kimse oldugunda bir kanaat edinmis bulunmaktayim. Magazin tarzi bilim anlayisi olanlardan cok farkli bir kimse. Bu yuzden biliyormus gibi yapanlar kendisinden pek hosnut degiller. Bilim disi anlayislari bilimsel gibi gostermeye calisan bir cok kimse bu arkadasin sorularini yanitsiz birakiyorlar.
Bu site benim icin cok degerli ,buna ragmen en ragbet goren konularin siradanligi beni cok rahatsiz ediyor. Umarim bilinc duzeyi artarak daha ilmi huviyete sahip olur.Bu sitede samimi olduklarindan kusku duymadigim bir cok kimse mevcut , beni yanlis anlamamalarini umit ediyorum.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma