Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 16 mart 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 171
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
AbdulVedud Yazdı:
sizin anlayamadığınız ya da (neyse mütevazilik bizde kalsın) bizim anlatamadığımız husus şudur ki; Arkadaşlar Sünnet Kur'an'ı açıklar, şöyleki;
Sahabe Kur'an'ı Efendimiz sallallah-u aleyhi vesellemin tefsiriyle anlar, yanlış mütaalalarını yine O'nun (s.a.v.) tashihiyle düzeltirdi.
Allah Resulü Kur'an'ın yekünunu izah etme cihetine gitmemiş, özellikle sahabenin anlamada zorluk çektiği ayetleri açıklamıştı. Efendimiz (s.a.v.) herkesin kolayca anlayabileceği ve ilk okuyuşta manasını kavrayabileceği ayetleri tefsir etmediği gibi kıyametin vakti, ruhun keyfiyeti gibi Allah Teala'nın bilinirliklerini kendinde tutmayı tercih ettiği ayetleri de beyan etmedi. Allah Teala'nın insanların tamamından ya da bir kısmından manasını gizli tuttuğu, yalnız Peygamber'ini muttali kıldığı ve açıklanmasını da O'na emrettiği ile alimlerin içtihat gibi anlama usullerini kullanarak çözebilecekleri 'mücmel'i beyan, 'âmm'ı sınırlandırma, 'müşkil'i açıklama bağlamında değerlendirilen ayetleri tefsir etti.
Kur'an, Allah Resulü'nün asıl vazifesinin Allah'ın Kitabı'nı açıklamak olduğunu söylemektedir:
"İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur'an'ı indirdik."[Nahl(16): 44]
Bu ayeti teyit eden hadisler sayılamayacak kadar çoktur. Herkesin bilmesi hasebiyle zorunlu bilgi bağlamında değerlendirilebilecek bir hadis şöyledir: "Bana Kur'an'la birlikte onun bir benzeri verildi.?[Kurtubi, a.g.e., I, 29.]
Madem kıyametin vakti ile ilgili tefsir yapmadı, demek ki sizin alimleriniz yalan söylüyorlar.
Resulullah (sav): "Ben kıyamet şöyle yakın olduğu halde gönderildim!" buyurdular ve şehadet parmağıyla orta parmağını yanyana gösterdiler. (Buhari, 5025)
Resulullah (sav): "Ben kıyametin kopacağı aynı saatte gönderildim. Ancak, şunun şunu geçmesi gibi ben kıyamet saatini geçip biraz evvel geldim!" buyurdular ve orta parmağı ile şehadet parmağını gösterdiler. (Buhari, 5026)
Katılma Tarihi: 27 nisan 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 9
Selam Abdulvedud ve Selimbay
Rabbim hepimizi önyargılardan,sabit fikirlerden korusun, razı olduğu yola iletsin inşallah. Kimse size peygamberi tanımayız,inanmayız,sevmeyiz, itaat etmeyiz demedi, demezde. Peygamberin yaşadığı zamanın şahitleri olsak muhakkak peygambere uyup doğru yolu bulmuş olurduk. Çünkü Allahın peygamberi Kuran harici bir şey söylemez, Kendi nefsinden konuşmaz. Ama ne yazık ki peygamber zamanının şahitleri değiliz. Ve peygamberin bize ulaşan ( peygambere ait olduğu iddia edilen) sözlerinden hangisinin doğru yada hangisinin peygambere iftira olduğu sizinde katılacağınız üzere bilinememekte. İnsan dinini şüphe üzerine inşa edemez. Hele ki yanımızda her şeyi ayrıntılı kılıcı bir kılavuz varken.
Yemin olsun ki, resullerin hikâyelerinde, aklını ve gönlünü çalıştıranlar için bir ibret vardır. BuKur'an, uydurulacak bir hadis/bir söz değildir; aksine o, önündekini tasdikleyici, her şeyi ayrıntılı kılıcıdır. İnanan bir topluluk için de bir kılavuz ve bir rahmettir.(12-111)
Şu ayet bile her şeyi açıkça ortaya koyuyor.Allah kitabın ayrıntılı , apaçık ve yeterli olduğunu bildiriyor. Yalnız kovulmuş şeytandan Allaha sığınıp okunduğu takdirde apaçık. Önyargılı bi şekilde okunduğunda, yada kendi uygulamalarını kuranda bulmaya çalıştığında( ör:altın yüzük takmanın haram olduğunu kuran yazmıyor demek,kuranın eksikliği değil , altın yüzüğün haram olmamasındandır.) Kuran eksik görünebilir. Dediğim gibi bu bizim önyargımız,sabit fikirle okuma yaptığımızdan kaynaklanmaktadır.
Konuya örnek verdiğiniz ayetleri siyak ve sibakı ile arkadaşlar yazdılar. Ben tartışma meraklısı değilim, diğer arkadaşlarda, belki size bir faydası olur amacıyla yazmaktalar.Ben bu yazıdan başka yazmayacağım, size tavsiyem önyargısız olarak okumanız. Sitenin birçok yerinde bu ve benzeri konular konuşuldu tartışıldı. Oralardan da faydalanın. Sürekli aynı şeyleri yazıp, cevap verildiği halde, ya hiç okumadan yada önyargılı okumaktan kaynaklanan problemle başa dönüp konuyu boğmak, farklı konular üzerinde yoğunlaşmayı engelliyor düşüncesindeyim.
Selam ve dua ile…
__________________ Bu Kur'an,insanların kalp gözlerini açacak ışıklardan oluşur.Gereğince inanan bir toplum için de bir kılavuz ve bir rahmettir o.(45/20)
Katılma Tarihi: 17 mart 2008 Yer: Netherlands Gönderilenler: 421
Peygamber'i tekeline alanlara, onu sadece kendilerinin Peygamberi ilan edenlere, ve onu biz seviyoruz sadece diyenlere "selam olsun"..
Yalniz Kuran diyenler de, Peygambere sonsuz iman ediyorlar.. Onu seviyor ve sayiyorlar.. Cunku Kuran Peygamber'e indi. Kuran'a inanip, Peygambere inanmamak diye birsey yok..!
Biz sadece hukum ve dini Allah'a has kiliyoruz. Haram/helalleri Allah belirler diyoruz.. ve butun Peygamberleri ve Allah diyenleri seviyoruz..
Ayri gayri yok. Peygamberleri listeye dizmiyoruz.. Kelime-i sehadet getirirken, Isa Resulullah da deriz, Muhammed Resulullah da.. !
Isa, Musa, Ibrahim, Davud bunlar da Allah'in sectikleri elcilerdir..! Hepsini Allah'tan oturu sever sayariz.. Getirdiklerine iman ederiz.. Kuran ise onlarin getirdiklerini dogrulayici oldugundan, son Peygamber'in getirdigi son Kitap'tir..
Yaziyoruz ancak bosuna, kimileri kalpleri niyetleri okuyabilecek kadar "alimlesmisler" ki,siz itaat etmiyor diyorlar, siz Peygamber'i inkar ediyorsunuz diyorlar, siz sevmiyorsunuz diyorlar..!! Ne diyelim, onyarginizdan dolayi sizleri Allah'a havale ediyorum..
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma