Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Allah Yaşar Hoca dan razı olsun.
Yaşar Nuri Öztürk islam dininin aydınlık yüzüdür.Dinle kavgalıydım. Dinden , dincilerden, gelenek dinin den nefret ediyordum. Ama Cumalara gidiyor, Oruç tutuyordum. Bazen Akşam ve Yatsı namazlarını kılardım falan. Hep içimde bir huzursuzluk vardı. Çok okurdum. İlmihalleri, Kuranı, Hadis kitaplarını, hatta Kitabı Mukaddesi, Barnabas incilini falan. Hukuk, Din, tarih konularında çok okurum. Entellektüel olmayan insanlar beni sıkardı hala da sıkar. Sonra internet çıktı. Bunların hepsini sitelerde de buldum. Din konusunda çok bilgiliydim. Ama bana mantıksız gelen, beni huzursuz eden bir şey vardı. Dindar insanların (en azından çevremdekiler) çok yobaz, cahil, okumaz, kör ebenin kör yolu bir şey belleyip bunu da çevresine çocuklarına dayatan insanlar. Hiçbiri ile bir diyalog kuramıyor, arkadaşlık edemiyordum. Yaşar Nuri Öztürk 'ün kitaplarını okuduktan sonra taşlar yerine oturdu.
Tabii televizyon programları, Yaşar Nuri Öztürk, Süleyman Ateş, Bayraktar Bayraklı, Muhammet Nurdoğan, Abdülaziz Bayındır. Zekeriya Beyaz. Hepsinden bir şey öğrendim. Hepsinden Allah razı olsun. Bu kişilerin yoğurt yiyişleri farklıdır. Üslupları farklıdır. İster istemez benlik yapma durumları vardır. Ama ortak paydaları Kuran ve Kurana aykırı olmayan Sahih Sünnet Müslümanı olmalarıdır. Gelenek Müslümanlarından ayrıldığım nokta Daha çok kuran meali okuyorum Bir hadis gördüğüm veya duyduğum zaman bunun kuranla çelişip çelişmediğini kontrol ediyorum. Sonra www.hadis.org sitesinden sürekli hadis okuyup bunları değerlendiriyorum. Kurana, akla ve hatta birbirine ters hadislere itibar etmiyorum ( Abdullah bin Abbas bir hadis rivayet ediyor, Abdullah bin Ömer bunun tam tersini söylüyor falan). Fıkıh bilgimde olduğu için kendi mezhebim (hanefi) bu konuda ne demiş, hangi hadisi kullanmış, kullanmamış biliyorum. Hadislerin oldukça büyük bir kısmının güvenilmez olduğunu, Kurandan onay almadığını biliyorum.
Bilinçli bir mümin olmayı Yaşar Hocaya borçluyum. Dini arap tarzı yaşama olarak algılayan gelenekçilere karşı gıcıklandıklarından, modern tarz yaşadıklarından ama bu arada kendini günahkar hisseden, tepki duyan, hatta bazen ateizme kayan kişileri Kuran İslamı ile ikna ettim. Çok kişiye islamı sevdirdim. İslam bir dindir. Bir yaşam tarzı değildir.
Arap tarzı veya modern tarzda yaşamak insanı dine de sokmaz, dinden de çıkarmaz. Cici kızlar makyaj yapıyor, başları açık diye dinin dışında değildir. Sosyal içici insanlar dinin dışında değildir. Kuran islamı anlatıldığı zaman insanlar namazlarını kılıyor. Dine şevkle bağlanıyor. Bazı hatalarını düzeltiyor en azından azaltıyor. Din konusundaki ilmihal kitapları sadece Arap tarzı yaşamı din diye insana dayatıyor. Dini zorlaştırıyor. Sevdirmiyor, Nefret ettiriyor. Arap tarzını bırakıp Batı tarzına yöneldiği için Atatürk ten nefret eden bu şekil siyaset yapan insanları da sevmiyorum. Bu olay en azından Atatürkle başlamış değil, Tanzimatla başlamış bir olaydır.Atatürk Dine deği, tarikatçı dincilere baskı yapmıştır. Osmanlı dönemindede dincilerden hoşlanmayan yöneticiler vardır. Arap geleneklerini dayatıcı yobaz dinci bedevi lerden de nefret ediyorum.Tıpkı onların İslamı bize sevdiren Yaşar Nuri Öztürk ten nefret etmeleri gibi.
Bir dedikodu duydular. Hemen saldırdılar. Tıpkı Hz. Ayşeye yapıldığı gibi.
Bunlar en azından abuk subuk kitaplar okuyacağına, Kuranın Türkçesini okusalar daha sağlam bir İslami görüş elde ederler. Yaptıklarına Kuran ne diyor bunun farkında olurlar.
Yaşar hocam , sizin yanlış bir şey yapmadığınızı, ama en ufak bir olayın da nasıl istismar edildiğini görüyorum.
Dini konularda sizin, eserlerinizden , yazılarınızdan, tv programlarınızdan çok feyz aldım. Siz insanları aydınlatmaya , dini sevdirmeye devam edin. Allah sizden razı olsun. Her zaman yardımcınız olsun.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|