Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Guests Yazdı:
Selam,
Kavramları birbirinden bağımsız olarak düşünmeyi ön kabul sayarsanız konuyu ya 1400 yıl öncesine hapseder ya da havada bırakırsınız.Oysa konulara bütünlük içerisinde yaklaşıldığında görülecektir ki Ramazan'ıda,Arafat'ıda,Mescidi Haram'ıda,aylarıda kapsayan Hac olgusudur.Bunu da belirleyen "Resuldur". "İnsanlara Hac'cı ilan etki.."ayeti bunun açık kanıtıdır.Dolayısıyla Resulün oluşturacağı mekan ve ilan edeceği zaman dilimi konuyu hem havada bırakmayacak hem de tarihin hurafe çöplüğünde aramayı ortadan kaldıracaktır.Aslında bunları konuşmaktan önce Kuran erlerinin "zemin oluşturma" kaygısına düşmeleri gerekir.Konu ne kadar netleşirse netleşsin zemin olmayınca ortada kalmaya mahkum oluyor.Bunu fark edip ciddi anlamda zemin oluşturmanın kaygısına düşmeliyiz diye düşünüyorum.
Selamlar.. |
|
|
Resul Allah'ın hükmüne ortak olamaz çünkü Allah hükmüne kimseyi ortak etmez (18:26).
*
Dr Ayman ( http://free-minds.org/forum/index.php?topic=15667.0 ):
Eski Akit’e baktığımızda görürüz ki HAC "şölen"dir ve bunu Ehl-i Kitab bilmektedir. ...
Eski uygarlıklarda ŞÖLENLER yaz ortasındaki dolunay gecesinin sabahında başlar ve son baharın başlarında biterdi. İşaret olarak dolunay kullanılıyordu çünkü her yerde herkes tarafından görülebiliyordu.
Ayrıca "dolunay"ın bir yararı daha vardı: üreticiler ay ışığında sabaha kadar çalışıp şölenlik ürünlerini hazır edebiliyordu. HASAT AYI sözü oradan gelir.
İlginçtir, "şehr"in Lisanu’l-Arab’daki anlamlarından biri "dolunay"dır. Ve kelimenin bu anlamını onun Kuran’daki kullanımı ve köken bilgisi de onaylar.
Kuran’dan anladığımız, şölen zamanının dört yasak ay olduğudur. Başlama işareti dört ayın ilki olan RAMAZAN yani EN SICAK dolunaydır.
Arap dilinin klasik sözlüklerine göre RAMAZAN, lafzen "kavurucu sıcak"tır ve "kızıl ısı"yı çağrıştırır, tıpkı köz gibi.
O halde nedir bu sıcak ve kızıl dolunay?
Yılın en sıcak dönemi güneşin tepeye ulaştığı yaz dönencesinden sonra başlar. Güneş yerkürenin bir tarafındadır o dönem; ay aksi tarafında. O yüzden ufka en yakın olan (dolayısıyla en "kızıl"a çalan) dolunay, o dördün ilkidir.
*
Hasan Akçay olarak benim şu andaki bilgime göre HAC ibadetinin esası hayvan bağışlayıp açları doyurmaktır. Geçmişte kalan o "şölen"lerin de, amaçları başka olsa bile, esası bu idi. Onlar ne kadar tarihî birer gerçek ise HAC ve UMRE de o kadar ibadî birer gerçektir.
Sevgi ile
Hasan Akçay
|