siyah yazılar Hasan Akçay'a ait..
Kuranın hiçbir ayeti müteşabih değildir..müteşabih olan kişinin muhkem ayetlerin yerine sahte (müteşabih) olanlarını seçmesidir.Örneğin;Kuran sözleri yerine rivayetlerin tercih edilmesi,tabiattaki doğal ürünler yerine bozulmuş (müteşabih) olanlarının tercih edilmesi gibi..
Dermanbeg hocam, "Kuranın hiçbir ayeti müteşabih değildir..." ifadesini uzun süredir bu forumda ilk kez okuyorum. Onun için ilginç buldum. Bence de öyle. Ama bu gerçeği açıklamak için neden "Kuran sözleri yerine rivayetlerin tercih"ine atıfta bulunduğunuzu anlamadım.
Sn.Hocam,aslında hepsi kendi içinde de müteşabih kendi dışında da,aynı şekilde muhkemlikte öyledir..Mesela; doğruluğu açısından rivayetler Kuranın ayetlerine göre sağlam/muhkem değildir.Yine henüz anlayamadığımız bir kavramda bizim için muhkem değildir ama kendi içinde muhkemdir.Örneğin;"19 mucizesi" benim için muhkem değildir ama çözen birisi için muhkemdir.Cennetteki meyve dünyadaki en sahih meyveye göre muhkemdir.Dünyadaki meyvelerdende sahih/doğal olanları yapay olanlarına göre muhkemdir.
Müteşabih olan ve dolayısıyla anlaşılmaz olan, ayetler değil gaybî "konular"dır. Örneğin cenneti anlamıyoruz çünkü o, içinde bulunduğumuz ortamda namevcut; onu görme, işitme, koklama, tadma, dokunma duyularımızla algılayamıyoruz.
Gaybi konularda aynıdır.Yani henüz anlaşılamayan gaybi bir konu müteşabihken anlaşıldığı an muhkemleşir..unutmayalımki bir şeyin müteşabihi doğrusuyla ilgili azda olsa muhakkak bir veri sunar..mesela,denizler cehennemi dağlar cenneti sembolize eder.Bu bilgiye henüz ulaşamıyan birisi için cennet-cehennem konusu müteşabihtir..ancak ulaştığındada ahiret boyutundaki cennet-cehennem dünyadaki sembolik denizler ve dağlar (cennet-cehennem)'a göre muhkemdirler..
O yüzden Kuran ceneti anlatırken "teşbih"e baş vuruyor yani çevremizde mevcut olan şeylerle kıyaslıyor: güzelim ırmaklar, leziz meyveler, serin gölgeler…
"Cennet şuna benzer ki... - meselul cenneti..." (13:35).
Râ'd 35 elbet açık ve nettir; müteşabih olan Kuran'ın o "ayet"i değil. Müteşabih olan, cennet "konu"sudur.
Sevgi ile,Sevgi ile,
Hasan Akçay |