Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Her kese selam,
15/98-99: Fe sebbih bi hamdi rabbike ve kun min'es-sécidîn. Ve'bud rabbeke HATTé YE'TİYEKE-LYEQÎN.
74/46-47: Ve kunné nukezzibu bi yevmi'd-dîn. HETTé ETéNé-LYEQÎN
Yekin kesin, kesin olarak, Hakkulyekin kesin inanç, Ene ala yekinin enne..Bütün kalbimle inanıyorum ki... Kûnû ala yekinin enne.. En ufak bir şüpheniz olmasın ki...
Ölüm hiç kimsenin şüphesi olmayan bir olgu.. Her kes için yakini bir ayettir/delildir ölüm. O nedenle kesin kanıt olan ölümden kinaye olarak yakin denmiştir.
15/98-99: Rabinin Hamdini/buyruğunu/mesajını an/dile getir ve secde edenlerden/inananlardan ol! Ve/yani Rabbine kulluk/ibadet et ölüm sana gelene dek / yaşadığın sürece her vakit.
Sacidinin inanlar anlamına olduğunu bak 26/219:
26/28-29: Ellezî yerake hîne teqûm. Ve teqallubeke fissâcidîn.
O (Allah) ki senin kalkıp secde edenler /inananlar arasında gidip geldiğini /dolaştığını görüyor.
74/46-47: Biz Din Gününü / Hesap gününü yalanlardık ta ölüm bize gelinceye kadar.
"Rabbine kulluk et! ne zaman? Ölünceye kadar, yaşasdığın her vakit.
Din Gününe inanmazdık yaşadığımız her vakit.
Allah'a ibadet kesintisizdir. Kulluk boşluk, inkita' kabul etmez. Allah'ın bütün elçileri halklara Allah'a kulluktan başka bir şeyi önermemişlerdir.
21/25. Senden önce göderdiğimiz her resule şunu vahiy ettik/söyledik:"benden başka ilah yok (benden baş,ka ilah tanımayacaksınız), yalınız bana kulluk ediniz!"
129/36: Ve şüphesiz benim de sizin de rabbiniz Allah'tır. sadece O'na kul olunuz! Düz / hedefe ulaştıran yol budur.
AyrıcaBak: 21/92, 71/3, 53/62, 16/36, 27/45, 29/16, 7/65,73,85,59, 11/50, 36/61, 3/51, 6/102, 10/3 vs.)
Allah'a kulluk bu ayetlerde olduğu gibi ibadet edin, bazen ruku edin, bazen secde edin, bazen salat edin, bazen şükr edin, bazen salihatı yapın.. ifadeleriyle emr ediliyor. Bazen bunların üçü dördü peş peşe geliyor.
22/77: Ey o bütün inanmış olnlar! Rabbinize ruku edin, secde edin, kulluk edin ve /yani hayrı yapın ki kurtulasınız.
Burada zikri geçen ruku etmek, secde etmek, ibadet etmek, her biri farklı eylemleri içermiyor. Hepsi de aynı şeyi emr ediyor. Bunlar bir birini destekleyen, pekiştiren, bir birini açan ifadelerdir. Hayrı yapın da hepsinin açılımıdır. Ruku da secde de ibadet de boyun eğmeyi, teslimiyeti, emre itaatı anlatan tabirlerdir. Salat da öyledir.
Fe salli li rabbike venhar: Rabbini izle /Rabbine kulluk et ve dik dur /göğsünü dik tut!
20/132: Ehline salatı emret ve buna dayan/katlan (salatta da devamlı ol)!
20/14: Şüphesiz ben, ben Allah'ım, benden başka ilah yok, Bana kulluk et ve/yani Zikrimi izlemeye devam et! (Ekimisalate li zikri)
19/65: Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin rabbi (O), O'na kulluk et ve buna dayan (bunda devamlı ol)!
|