Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Sayın Haluk, size anlatmakta zorlanıyorum; sorun "kebâir"i anlamada. Kebair, menhiyyâtın, men olunanların hepsidir. Bütün çirkinlikler, bütün fahşâ ve münkerâttır. "Büyük günahlar" olarak yapılan çevirilerin yanlış olduğunu sölüyorum. Kuran Allah'ın, çirkin, çirkef, kötü, korkunç saydıklarını büyük küçük olarak ayırmıyor. Ayet, "Eğer siz kebâirden; men olunduklardan uzak durursanız biz de seyyiâtınızı; (melekî) kusur, zaaf ve kabahatlerinizi örter/ ıslah eder/ gideririz." diyor. Böylece böylesi çirkin kabahatlerin içine gömülüp başınızı belaya sokmaz, sonunda da cehennemi boylamazsınız!
sayın Haluk, çok alıngansınız, eleştiriye tahammülünüz yok. Sadece önünüze bakıyorsunuz, dediklerinizden, yazdıklarınızdan başkasını görmüyorsunuz. Devamlı başlık açııyor ve açtığınız başlığa yazıyorsunuz, başka başlığa hiç yazdığınıza raslayamadım. Bu da hep dolusunuz, boşluğunuz yok, hep taşıyorsunuz demeye geliyor!
Sayın haktansapmaz cevabınızın sonundan başlamak isterim. Asla eleştiriye kızmam, eleştiriye kızan kendini beğenmiş, hatta çok hata yapan insanlardır. Tam tersine ben birçok yanlışımı, hatamı eleştirilerden sonra düzeltmişimdir. Dikkat edin benim itirazım tam tersine sizin tek düze konuya bakmanız ve eleştiriyi kabul etmemenizdir. Benim açtığım başlık konusuna gelince, bunda sizin için bir sorunmu var? Kendi yazdığımdan başkasını görmüyorsunuz sözünüzü size iade ederim. Her yazıya cevap mı vermek gerekiyor? Yazının yazarı kendi düşüncesini açıklamıştır saygı duyarım. Dikkat edin bir konu yazılmıştır, ama ben başka düşünüyorumdur o yazının altına yazmak yerine, kendi düşüncemi ve anladığımı açıkca yazmayı daha uygun buluyorum. Herhalde bu sizin için yanlış olsa gerek ama benim için bu yöntem doğru. Acaba ben böyle yapmakla bencil bir insan olduğummu çıkıyor sizce? Benim dolu olduğumu ve taştığımı söylüyorsunuz. Sayın arkadaşım ben aciz bir kulum, yüzyıllar geçmiş kimse dolduğunu söyleyememiş se bunu nasıl düşünürsünüz. Böyle olmaktan Rabbim e sığınırım. Ben Allah ın kelamını anlamaya çalışan alelade bir insanım. Dikkat edin ben size asla böyle sözler söylemedim ama siz neler söylüyorsunuz. Bu durumda eleştiriye kapalı olan kim olabilir sizce?
Gelelim yazdığım konuya, ben ne diyorum size hala anlamadınız herhalde. Dostum ben bu ayetlerden bunları anladım ve bu anlayış yanlız beni bağlar. İtirazınız ve sözleriniz benim değil sizin eleştiriye açık olmadığınızı gösteriyor. Tekrar ediyorum ben ayetten bunu anlıyorum varın siz ne anlarsanız anlayın, sizin anlayışınız size benimki banadır. Benim yanlışımdan sizmi hesaba çekişleceksiniz? İşte aramızdaki fark burada, ben yazılan yazıların birçoğunu okuyorum eğer bana göre yanlış birşey varsa aynı konuda bende başlık açıyorum. Kısır döngülerle birbirimizi kıracak sözlerle konuşmanın ne anlamı olabilir? Sanırım kendimi anlatabilmişimdir.
Haluk kardeş, lutfen beni yanlış anlamayın, yaptığım uyarıları düşünün! Bakın Kuran'ın hiç bir ayetinde küçük- büyük diye bir suç ayırımı yapılmamıştır. Kebâir, Allah'ın yasakladığı her türlü itaatsızlıktır. Allah'a itaatsızlığın büyüğü küçüğü olamaz. İtaatsızlık bizatihi çirkefliktir, zulumdur, bağydir/ azgınlıktır, dahası şirktir.
Saygı ve sevgi ile.
Selam ,
" birbirimizi uyarmak " yerine düşünce ve fikir paylaşımında bulunsak , sizce de daha iyi ve daha şık olmaz mı? hem olay kişiselleşmeden paylaşımın ömrünüde arttırmış oluruz böylelikle.
ve, mutlak anlamda itaatsizlik = şirk ( eş koşma) değildir. örneğin bir kere " bakışlarını kıssınlar" emrine aykırı bir şekilde hareket etmiş bir MUVAHHİD inanır, hemen o anda müşrik mi olmuş olacak...yoksa bu yanlış davranışından dolayı -----( eksiler) kazanmış bir Müslüman mı sayılacak.
tevhid'in zıddı olan şirk, uluhiyet ve rububiyyet'te , sıfat ve fiillerinde ehad ve vahid olan Yüce Allah'ı ikileştirme, üçleştirme ( benzeri ve ortağı , eşi olduğunu )vb. iddiası, eylemi ve düşüncesidir.en büyük zulümdür...
salatında Yüce Allah'tan başkasını gözetme de şirk kapsamı içine girer. şirk mantığında Allah'a inanmak mevcut olduğu gibi onun yanına sözde ortaklar koymak da mevcuttur.
Nisa Sûresi 48 :
M.İslamoğlu Meali :
kuşkusuz Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz; fakat dileyen kimselerin bunun dışındaki günahlarını bağışlamayı diler. zira Allah'a ortak koşan kimseler, ( O'na) iftira ederek korkunç bir günah işlemiş olmaktadırlar.
Muhabbetle
EK :
NİSA 48 :
Ali Bulaç
48- Gerçekten, Allah, kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında kalanı ise, dilediğini bağışlar. Kim Allah'a şirk koşarsa, doğrusu büyük bir günahla iftira etmiş olur.
Diyanet Vakfı
48. Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını, (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.
Edip Yüksel
4:48 ALLAH kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz;21 bundan başkasını dilediğine bağışlar. Kim ALLAH'a ortak koşarsa çok büyük bir hakaret etmiş olur.
Elmalılı Hamdi Yazır
48-Doğrusu Allah, kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Ondan başkasını ise dilediğine bağışlar. Kim Allah'a ortak koşarsa pek büyük bir cinayeti iftira etmiş olduğunda şüphe yoktur.
Süleyman Ateş
48. Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz, bundan başkasını dilediğine bağışlar. Allah'a ortak koşan da gerçekten büyük bir günah işlemiştir.
Yaşar Nuri Öztürk
48 Şu bir gerçek ki, Allah kendisine şirk koşulmasını affetmez, bunun dışında kalanı/bundan az olanı dilediği kişi için affeder. Allah'a şirk koşan, gerçekten büyük bir günah işlemiştir.
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
kebair kelimesi kbr kökünden büyükler anlamındadır...
kibir büyüklenmek...
ekber enbüyük...
kebair büyükler...
sağair küçükler...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
İşte aramızdaki fark burada, ben yazılan yazıların birçoğunu okuyorum eğer bana göre yanlış birşey varsa aynı konuda bende başlık açıyorum. Kısır döngülerle birbirimizi kıracak sözlerle konuşmanın ne anlamı olabilir? Sanırım kendimi anlatabilmişimdir.
10. Bir konuda forum açılmadan önce o konuda bir forum olup olmadığı araştırılmalıdır. Uygunsa o başlık altında devam edilmelidir.
11. Gereksiz şekilde, çok sayıda başlık açarak tartışma ortamını sabote etmek ve/veya aynı mesajı farklı metinle de olsa değişik forumlarda tekrar etmek yasaktır.
Muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Hasan bey uyarınızı dikkate alacağım, forum kurallarını istemedende olsa ihlal ettiğim için sizden ve tüm arkadaşlarımdan özür diliyorum. Şunu bilmenizi isterimki asla amacım tartışma ortamını sabote etmek olamaz, bilmenizi isterim. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Hasan bey uyarınızı dikkate alacağım, forum kurallarını istemedende olsa ihlal ettiğim için sizden ve tüm arkadaşlarımdan özür diliyorum. Şunu bilmenizi isterimki asla amacım tartışma ortamını sabote etmek olamaz, bilmenizi isterim. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Selam Halukgta Kardeşim,
tartışma ortamını sabote etmek amacınızın olmadığından % de yüz eminim Sevgili kardeşim. iyi niyetinizden ve iyi niyetle konu açtığınızdan asla şüphem yok. forum ilkelerini asmamın nedeni ilkesel bazda ve genel anlamdadır.
SAYGILARIMLA, MUHABBETLE
Bir birey neden listelemek isterki veya ayırmak büyük küçük diye,
Bir ilah neden listeler ki büyük küçük günahlar diye,
Kendisi hakkında hüküm vermek için mi,
Başkasına mühür vurmak için mi,
Kusura bakmayın ama insan gibi dinamik bir varlığa listeleme kurallar ve cezaları ne yaratıcı layık görebilir ne de yaratılanlar.
Elemanın biri çölde giderken mola veriyor devesiini bağayacak yer arıyor ama bulamıyor, bir parçayla devesini bağlamak için bir şeyler yapıyor ve konaklıyor, kalkarken o bağladığı şeyi çıkartmıyor, benden sonra biri gelirde devesini bağlayacak yer bulamaz da buraya bağlar düşüncesiyle,
Sonra bir başka eleman geliyor bir önceki adamın bıraktığı şeye takılıp düşüyor, hemen onu yerden söküp atıyor, kendinden sonra birisi gelip takılıp düşmesin diye,
İyliği bile listeleyemezken, büyük küçük ayıramazken nasıl olur da kötülüğü bölebiliriz küçük büyük diye.
İylik ve kötülükte çap önemlidir, herkes de çapına göre iylik ve kötülük eder.
Kimilerinin yarı çapı da biz fukaraların çapını ikiye katlar :),
Neden öğrenmek istiyoruz hangi günahlar büyük hangi günahlar küçük, neden öğrenmek istiyoruz büyük günah küçük günah var mıdır,
Bir kardeş soruyordu, bir insan neden öğrenmek ister malının kaçta kaçını vermeliyim diye,:)
Esas olan istikamet ( kıble) değil mi?
Esenlik diliyorum sevgili kardeşlerim.
Sevgilerimle
__________________ bildiklerimizle değil yaptıklarımızla, ellerimizin neleri ile değil hayatlarımızın nasılları ve nedenleri ile,,,
Beni bir yere oturtmaya çalışmayın,çünkü ben bir yerde oturmuyorum, sadece yürüyorum
Katılma Tarihi: 17 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 506
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selamlar sevgili malik!
Nasılsın çapı büyük kardeşim…
Hoş geldin sefalar getirdin…
Varlığını hissetmek ne güzel, iyikide varsın seni
verene kurban olayım.
Selam ve dua ile.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma