Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Dermanbeg Yazdı:
Sevgili İbrahim, rastlayamazsın çünkü yok.Ancak "reddetmeye" buradan mı başlamalı doğrusu bu tartışılır.Çocukların durumuna değinmişsin bende bir iki laf edeyim.Son derece yanlış bir uygulama daha bu yaşta başkalarına el açmayı öğretmek çocuklarımıza iyilik değil kötülüktür.Bunun yansımaları ileriki yaşlarda da kendini gösteriyor ve o çocuklar ırgat olmaya aday kişilikler olarak yetişiyorlar.Niye çocuklarımızı bu duruma düşürelim?
Öte yandan zoraki birliktelikler uzun vadeli ve gerçekçi değildir.Hayatın tamamında barışı esas almak zorundayız.Anneler günü,babalar günü,barışma günü olmaz.Kendimizi kandırma yerine kendimize sahih alanlar oluşturalım,sadece bizim olan.
Çok katısınız dermanbeg.Bayram tebriği yapan çocukları nasıl olurda geleceğin ırgatı olarak değerlendirirsiniz?
Bende çocukluğumda komşularımızn elini öpüp para şeker mendil çorap hediye almıştım ama hayatımın hiçbir noktasından bu hediyeleşmeden dolayı ırgatlık yapmadım.
İnsanların özel günler kutlaması bence çok hoş.Hayatın tadı ,tuzu rengi.Hatta belkide biz hala toplumuz ,biraradayız mesajını verdiği günler bunlar.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Katılma Tarihi: 26 temmuz 2009 Yer: Turkiye Gönderilenler: 117
Merhabalar
İlginçtir ki, "ramazan ayını!" mübarek, şeytanların bağlandığı, hoşnutluk, güzellik ve rahmet ayı diye nitelendirerek diğer zamanlardan soyutlayan zihniyet, her ne hikmetse bu ayın başlangıcında "bayram" edeceğine biterken "bayram" ediyor. Medhettiği zaman diliminin bittiğine seviniyor. Bu ne yaman çelişki böyle.
Kur'an-i ve dolayısıyla dini bir dayanağı olmayan bu uygulama, belki yüzyıllar öncesinde bazı kimseler tarafından iyi niyet ve hoşgörüye binaen oluşturulmuş bir uygulama olsa da, bugün bu işin tamamen çehresi değişerek "israf ve gösteriş" yarışına dönüşmüştür.
Rabb'imiz aklımızı ve imanımızı muhafaza buyursun.
Muhabbetle...
__________________ Teselli ararsan teselli mi yok...
Değerli Savana,sizi tenzih ederim ama ben hiç kültürlü bir ailenin çocuğuna git komşuların elini öp şeker al dediğini görmedim.Şahsen yine ben üç çocuğumada böyle bir alışkanlık edindirmedim.Sizde bilirsiniz ki istisnalar kaideyi etkilemez.
Nerde kaldı Kuranda ki İslam?Hemen bir "özel gün"de çözülüverdiniz?Hadi kutladınız diyelim,ya hu hiç olmazsa bunu kerhen yaptığınızı söyleyin,nedir bu "toplumsal birliktelik" takıntıları?Hangi Allah resulü kitaptaki ilkeleri bir tarafa iterek toplumsal mutabakatı öne çıkarmış?Kuranda yok diye karşı çıktığımız mevzuları tesbit etmek sizin tekelinizde mi?Bu bayramlar sünni uydurması değil mi?Nerede Kurandan deliliniz?Binlerce yıldır kutlanan bu bayramlar söylermisiniz hangi toplumsal birlikteliği doğurmuş?1500 yıl sonra hala ortak bayram kutlayan bu toplumlar Allahın "ayetim" dediği birbirlerinin rengine ve diline karşı tahammülsüzlerse burada sahte barışların,kucaklaşmaların suçu yok mu sizce?Bilginiz olsun ben hamaset yapmıyorum 15 yıldır sahte kucaklaşmalardan uzağım şükürler olsun.
dermanbeg
benim çocukluğumda komşular akraba gibiydiler bırakın el öpmeyi paraya sıkıştığınızda çıkarıp boç verirlerdi.Her gün yada her hafta bir maniniz yoksa size gelebilirmiyiz diye sormaksızıngeliş gidiş edilirdi.Kocaman bir ailemiz vardı bizim mahalleden ibaret.Şimdi öylemi kapı komşuyla göz göze gelip selam vermek zorunda kalmamak için herkez kafasını öbür yana çeviriyor.
benim anlattığım Toplumsalbirlektiliği siz bilemezsiniz bunu yaşayanlar bilir
Bütün bunlar bir yanlışı doğru saymamızı gerektirmez.Önemli olan ilkelerdir.Ben size komşularınızı kapıdan kovun demiyorum.Diyorum ki,eğer Kuranda ki İslama talipsek onu yaşamanın yollarını bulmak zorundayız,en güzel bir şekilde.
Sanırım bunu da siz anlamakta epey zorlanacaksınız.Çünkü bu konuda çok katısınız.
Katılma Tarihi: 11 ocak 2009 Yer: Micronesia Gönderilenler: 474
sevgili hanif dostlarım,
Birşeyi gözden kaçırmayalım;Kadir gecesi inzal edilmeye başlayan ve bizlerin Anayasamız,Hayat
Tarzımız-Dayanağımız olarak gördüğümüz Kur'an bize Lütfedilmiş Ramazan ayının son günlerinde.
Dolaysı ile elbette Müslümanlar için Bayramdır.
Mevcud Şirk düzeninden memnun değiliz evet...ama Kur'an da indiği dönemde herşeyi silbaştan
değiştirmedi.
Mevcud düzeni islah etme yoluna gitti...İnsanları Aydınlattı.
Tüm Toplumu ve düzeni karşısına aldı mı?
Bu sitede bazı konu başlıkları bşr Tepkinin sonucu.Evet etrafımızda şirke batmış insanlar var
hatta yakınlarımızla ihtilafa düşmüş yerine göre dışlanmış durumdayız.
Ama bu bizlere isyankar bir hal almamız için ruhsat vermez.
İtiraf ediyorum benimde "Camiler derhal kapatılmalıdır" diye bir konu başlığım var.Belki
okuyanlar bilir.
Bu ve benzeri "Radikal" çıkışlarımız etkiye tepki sonucudur.
Bir düzeni/geleneği kaldırmadan önce Alternatifini sunabilecek kapasitede olmak gerek diye
düşünüyorum.
Safa ile Merve gibi bir örnek duruyor karşımızda.Hemde hergün okuduğumuz Kur'an da.
Safa ve Merve Taslari ile Zemzemin Mekkedeki konumu ile Hacerin hikayesi?
Bakara 158 Şüphe yok ki, Safa ile Merve Allah'ın koyduğu nişanlardandır. Her kim
Beytullah'ı ziyaret eder veya umre yaparsa onları tavaf etmesinde kendisine bir günah yoktur.
Her kim gönüllü olarak bir iyilik yaparsa şüphesiz Allah kabul eder ve (yapılanı) hakkıyla
bilir.
Konuyu toparlamak gerekirse bizlerin kutladığı ne çok övülen Ramazanın bitmesi nede Toplum örf
ve adeti.
Bizler Kur'anın Dünyayı tekrar aydınlatmasını,Güneşin doğuş anını kutluyoruz diye düşünüyorum.
Bundan daha güzel birşey olabilir mi?
__________________ "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz"
Dermanbeg Yazdı:
Savana Hanım,
Bütün bunlar bir yanlışı doğru saymamızı gerektirmez.Önemli olan ilkelerdir.Ben size komşularınızı kapıdan kovun demiyorum.Diyorum ki,eğer Kuranda ki İslama talipsek onu yaşamanın yollarını bulmak zorundayız,en güzel bir şekilde.
Sanırım bunu da siz anlamakta epey zorlanacaksınız.Çünkü bu konuda çok katısınız.
Ne alaksı var
Kişisel düşüncelerinizi yücelemeye çalışmayın.Siz bayramlarda bayramlaşmayı çocukların büyüklerin elleri öpüp şeker almasını beğenmiyor olabilirsiniz.Bunu söylemekte de özgürsünüz.Ama bunu söylerken bunu yapan insanlara hakaret etmeyin onları aşağılamayın.Hakaretlerinizi onaylatmak içinse sakın ola ki dini kullanmayın.Bunu yaparsanız karşınızda birlierini bulursunuz.
Hayret bişey ya. El öpüp bayramlaşan insanlara açıktan ırgattırlar ırgatlığa meyillidrler diyorsunuz.Tevazu nerde.Bu ne büyüklenme böyle.
Kimseden de çıt çıkmıyor.Bu yazıları okuyanlardan kaçı el öpmedi yada öpmüyor?
Ortada anlamakta zorluk çeken biri varsa o da sizsiniz.Eğer siz çocuğunuza komşunuzun kapısını çalıp bayram tebriği sunmayı ırgatlık olarak aşılarsanız komşuluk bağlarının tohumları nasıl yeşerip gelişir?
Neyse fazla söze gerek yok.Zaten kapısı çalınacak eli öpülecek komşuda yok sizin gibiler sayesinde.
Vellezîne yuteveffevne minkum ve yezerûne ezvâcen yeterabbasne bi enfusihinne erbeate eşhurin ve aşrâ(aşran), fe izâ belagne ecelehunne fe lâ cunâhe aleykum fî mâ fealne fî enfusihinne bil ma’rûf(ma’rûfi), vallâhu bi mâ ta’melûne habîr(habîrun).
20.
bi el ma'rûfi
: marufla, örf ve adete uygun olarak
Süleyman Ateş
:
İçinizden ölenlerin, geriye bıraktıkları eşleri, dört ay on gün (bekleyip) kendilerini gözetlerler. Sürelerini bitirince artık kendileri için uygun olanı yapmalarında size bir günâh yoktur. Allâh yaptıklarınızı haber alır.
Yaşar Nuri Öztürk
:
İçinizden ölüp de geriye zevceler bırakanların bu eşleri, dört ay on gün kendi başlarına beklerler. Sürelerini tamamladıklarında kendilerince uygun gördüklerini örfe uygun biçimde yapmalarında sizin için bir sakınca yoktur. Allah, yapmakta olduklarınızdan gereğince haberdardır.
ve,
A'RAF 157 :
Ellezîne yettebiûner resûlen nebiyyel ummiyyellezî yecidûnehu mektûben indehum fît tevrâti vel incîli ye’muruhum bil ma’rûfi ve yenhâhum anil munkeri ve yuhıllu lehumut tayyibâti ve yuharrimu aleyhimul habâise ve yedau anhum ısrahum vel aglâlelletî kânet aleyhim, fellezîne âmenû bihî ve azzerûhu ve nasarûhu vettebeûn nûrellezî unzile meahu ulâike humul muflihûn(muflihûne).
Muhammed Esed
:
onlar ki, ellerindeki Tevratta ve (daha sonra da) İncilde tanımlanmış bulacakları Elçinin, okuması yazması olmayan Habercinin izinden gidecekler; (ve o Elçi ki) onlara yapılması doğru olanı buyurup yapılması yanlış olanı yasaklayacak; yine onlara temiz ve hoş şeyleri helal, kötü ve çirkin şeyleri haram kılacak; onların sırtlarına vurulmuş yükü indirip boyunlarına geçirilmiş zincirleri çözecek. Ve sonuç olarak, ona inanan, onu yüce tutup destekleyen ve yücelerden bahşedilen ışığın ardına onunla birlikte düşenler; işte böyleleri, nihai kurtuluşa, esenliğe erişen kimseler olacak".
Süleyman Ateş
:
Onlar ki yanlarındaki Tevrât ve İncil'de yazılı buldukları o Elçi'ye, o ümmi Peygamber'e uyarlar. O (Peygamber) ki, kendilerine iyiliği emreder, kendilerini kötülükten meneder; onlara güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri harâm kılar, üzerlerindeki ağırlıkları, sırtlarındaki zincirleri kaldırıp atar. O'na inanan, destekleyerek O'na saygı gösteren, O'na yardım eden ve O'nunla beraber indirilen nura uyanlar, işte felâha erenler onlardır.
Yaşar Nuri Öztürk
:
Onlar ki, yanlarındaki Tevrat ve İncil'de yazılmış bulacakları ümmi peygambere uyarlar; o onlara iyiliği emreder, kötü ve çirkinden onları alıkoyar. Güzel şeyleri onlara helal kılar, pis şeyleri onlara yasaklar. Sırtlarından ağırlıklarını indirir, üzerlerindeki zincirleri, bağları söküp atar. Ona inanan, onu destekleyen, ona yardım eden, onunla indirilen ışığa uyan kişiler, kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.
bence bu olaya " bi'l -ma'ruf " gözüyle bakabiliriz...bu anlamda neden meşru olmasın ki...Kur'an ile çatışıyor mu? Kur'an'a aykırı mı? örf ve âdetimize uygun değil mi? bayram'ın meşru olmasının önünde hangi engeller var?
Muhabbetle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
Ne alaksı var
Kişisel düşüncelerinizi yücelemeye çalışmayın.Siz bayramlarda bayramlaşmayı çocukların büyüklerin elleri öpüp şeker almasını beğenmiyor olabilirsiniz.Bunu söylemekte de özgürsünüz.Ama bunu söylerken bunu yapan insanlara hakaret etmeyin onları aşağılamayın.Hakaretlerinizi onaylatmak içinse sakın ola ki dini kullanmayın.Bunu yaparsanız karşınızda birlierini bulursunuz.
Hayret bişey ya. El öpüp bayramlaşan insanlara açıktan ırgattırlar ırgatlığa meyillidrler diyorsunuz.Tevazu nerde.Bu ne büyüklenme böyle.
Kimseden de çıt çıkmıyor.Bu yazıları okuyanlardan kaçı el öpmedi yada öpmüyor?
Ortada anlamakta zorluk çeken biri varsa o da sizsiniz.Eğer siz çocuğunuza komşunuzun kapısını çalıp bayram tebriği sunmayı ırgatlık olarak aşılarsanız komşuluk bağlarının tohumları nasıl yeşerip gelişir?
Neyse fazla söze gerek yok.Zaten kapısı çalınacak eli öpülecek komşuda yok sizin gibiler sayesinde.
Selamlar, Oyum senden yana Savana kardeşim,
Dermanbege katılmıyorum..bunu şuna benzetiyorum..taliban din adına bir psikozun içindedir.Sokakta yakaladığını saçnı uzun ''seninle Allah arasına giriyor''diyerek traş etmekte vs vs vs ..
biz taliban değiliz lakin savunduğumuz değerleri anlamadığımızda kendimizi bir psikozun içinde bulabiliriz.. Bayram;sırf işte sayılı üç beş gün gözüyle bakıldığıda bir anlam ifade etmez..bayram olarak isimlenmiş bu günlerin;insanlarda olumlu yönde düzeltici onarıcı unsurları vardır..hani sorun sırf el öpme vs de değildir..eğer bir öğede onarım yapan unsurlar varsa,o Kuranidir..sırf Kurani olduğu için saygı duyulması gerekli önemlidir..hele bu haram günleri din,Kuran adına dışlamak Ana fikri anlamamış olmaktır..
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma