Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
kendinizi unutup başkalarını neden düşünüyorsunuz bu ayete bu uyarıya rağmen sen halen kalkıp köse diyorsun. yani kardeşim kusura kalma amma burda sen üzüm yemiyorsun bağcıyı dövüyorsun.bağcıda malın mülkün sahibi....
selamlar....
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
Sakal erkek ve dişiyi ayıran fıtri bir özellik deniliyordu önceki sayfalarda...bende buna dayanarak köseler'in durumunu sormuştum size..Yani sakalı olmayanlar'ın cinsiyeti belirlenemiyecekmidir?ayrıca bağcıyı dövmek falan niyetinde değiliz:))sadece bağcı tarafından belirlenen farklılıklar'ın fıtri tarafını analiz ediyoruz...O istediği gibi tasarruf yetkisine sahiptir...istediğini istediği şekilde yaratır..buna müdahale kimin haddineki?ben sakal'ın belirleyiciliğini düşünmüyorum o kadar..bırakanlar'a saygı duyuyor ama dayatanlar'a katılmadığımı bildirmek istiyorum.Eğer saç/sakal vb şeyler ölçü olmuş olsaydı kur'an tamamen onun altını çizer ve bizleri o minvalde bir yaşam içerisinde görmek isterdi..bütünlüğe bakıldığında erdemli hayatı dinin merkezine koyduğunu görüyoruz.işin esasında bu din saç ve sakal konularıyla asla ilgilenmez.yazılıp çizilenler tamamen kişiseldir.
Ayrıca sana hayvanlarla insanlar'ı aynı kefeyemi koyuyorsun diye soru sormuştum.halen cevabını alabilmiş değilim..
sevgi ile...
__________________ BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAN ALIŞKANLIKLARIN BEDELİNİ HİSSİZLEŞEREK ÖDERİZ...
"Sakal erkek ve dişiyi ayıran fıtri bir özellik deniliyordu önceki sayfalarda...bende buna dayanarak köseler'in durumunu sormuştum size..Yani sakalı olmayanlar'ın cinsiyeti belirlenemiyecekmidir?.."
Selam,konuyu sadece sakala indirgersek sonuç alamayız.Yaratılışı bir bütün olarak tüm boyutlarıyla ele almak zorundayız.Yaratıcının tarzı,insanın müdahilliğinin sınırları önemlidir.
Bize verilen emanetlere dilediğimiz gibi de yaklaşamayız,tanımlandığı şekilde yaklaşabiliriz ancak.Rastgele konuşmak yerine bilinçli olarak anlamaya çalışmalıyız yaratılışı.Buna yediğimiz içtiğimiz herşey dahildir.
Köse olmakta kolu,bacağı olmadan yaratılanlar gibidir ve onlarada zorluk olmamalıdır.Bu istisnai durumlar genel için asla ölçü olmazlar.Yani istisna köseler var diye kişi kendini ısrarla köseleştirmeye çalışmamalıdır.
Hakgelenek kardeşimiz erkek ve dişi aslan'ın resimler'ini bizlerle paylaşıp bunu belirleyicilik olarak göstermişti yanlış anlamadıysam..
Bende insanlarla hayvanlar'ı aynı kategoridemi değerlendiriyorsun diye soru sormuştum...bir aslan istediği zaman sakal traşı olabiliyormu?yada tüylü olan bir hayvan?
anlatmak istediğinizi anlıyorum dermanbeg...ama anlayamadığım şey bunun kur'ansal açıdan önem taşımamış olmasına rağmen bunda ısrar edilmiş olmasıdr.
Tekrar söylüyorum sakal adem için tıpkı hayvanlardaki gibi belirleyici bir özellik değildir.insanlar ile hayvanları ayıran temel özellik seçme/müdahil olma yetisidir.
insan bu yönüyle kainatta ayrı bir kategoride değerlendirilmeli ve hayvanlardan yola çıkarak fıtrat örneklendirilmelerine bir son verilmelidir.
Köse olayıda tabiki diğer özürlü doğan veya sonradan özürlü olabilecekler için güzel bir örnektir...benim bu örneği vermemin sebebi bunun fıtri yönden belirleyiciliğin olmayacağıdır..
Ayrıca bir şeyi hatırlatma yarar görüyorum...eğer sizler gerçekten bu kadar kur'ana değer veriyorsanız lütfen onun konuştuğu yerde susunuz..!bu kitab kıl ve tüy ile uğraşmayacak kadarda yüce bir kitabdır..bu böyle biline
Ben sizlere saygı duyuyorum...ister bırakın ister bırakmayın bana ne...
__________________ BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAN ALIŞKANLIKLARIN BEDELİNİ HİSSİZLEŞEREK ÖDERİZ...
insan fıtratı iyiliğe adalete doruluğa meyyaldir...
kötülük edenler bu fıtratı değiştirmiş olurlar....
allahın salih amel işlemek için verdiği fıtratı zulm için kullanmaktır onu tağyir etmek...
kılla tüyle filan alakası yoktur...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Katılma Tarihi: 05 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 611
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
evrensel yazdı, bu kitab kıl ve tüy ile uğraşmayacak kadarda yüce bir kitabdır..bu böyle biline.
selam,
senin yüce dediğin kitap eşek sesini bile konu yapmış,burda sanırım bir problem var,sen kardeşim rabbin için bir sakal bırak sonra baktın olmadı sakalını kes ondan sonra gel deki sakal böyle böyle boş iştir,hiç yapmadığın lezzetini almadığın için ne desek boş,
bu arada hayvanlar konusunda yaratılan her canlı ayet se sınav dışında ne farkları var....aslanım hasan
selamlar
__________________ Nahl.6:Bir güzellik de vardır onlarda sizin için: Sabah saldığınız sırada, akşam topladığınız sırada. Ve lekum fîhâ cemâlun hîne turîhûne ve hîne tesrehûn
1-Kur'an eşek sesini karşı tarafa göndermeler yaparak örneklendirir...bu Kuran insanlara hitap eder, onların anlayışına göre misal verir. kafirleride de öyle misal vermiş, eşek gibi olmayın demiş...yani anlamlar büyük:))ama sakaldan yola çıkarak böylesi şahane örneklerle kafirleri iğnelememiştir..:))bak sakalı dinliside dinsizide bırakıyor..!od eönemdeki müşrikler,kafirler vs hepsi bırakıyordu..ee nerde kaldı bunun esprisi:))
2-Hem ben bir dönem bırakmıştım:))inan sarmadı beni abi:))kalsın ben almıyayım..:))bırakanlara saygım var onlarıda diğerlerinide seviyorum..benim ölçüm erdemli olan ve barışı imar edendir.
3-Tüm varlık Allah'ın ayetidir..ama isnna diğer varlıkalra göre farkldıır..
aslanım furkan abim:)))
sevgiyle selamlıyorum:))
"...anlatmak istediğinizi anlıyorum dermanbeg...ama anlayamadığım şey bunun kur'ansal açıdan önem taşımamış olmasına rağmen bunda ısrar edilmiş olmasıdr"
Fotoğrafın tamamını görmek için dikey/sema noktasından bakmak lazım.Yatay bakışlar görüş alanını daraltır ve eksik fotoğraf sunar.Örneğin,bir Alman'a Malatya haritasını gösterirsek bunun nereye ait olduğunu bilemez.Ancak fotoğrafın tamamını yani Türkiye haritasına şehri yerleştirirsek bunun Türkiyenin bir kenti olduğunu anlar."Kuransal açıdan önem taşımaz" iddianda bunun gibidir.Bununla ilgili "Körlerin Fil'i tarifi" örneği de önemlidir.
Bu forumda senin de şikayet ettiğin "ortak noktada buluşamama"nın temel sebebi ısrarla söylüyorum ki, fotoğrafın tamamının görülememesinden kaynaklanmaktadır.Ama buna yönelik olumlu çabada pek görünmüyor malesef.Bu arada senin Kuranı ölçü alma çabalarındanda ben şahsen mutlu oluyorum Sevgili Evrensel.Selamlar..
Abi bir çok yazımda bütünsel bakılmadığı müddetçe Rabb'in sisteminin anlaşılamıyacağını söylemiştim..
Verdiğiniz örneğe gelecek olur isek beni bütünden kopuk bir bakış açısıyla tarif etmişsiniz...hatta kör-fil örneğini vererek beni fil'in bir tarafını sadece tutup fil budur demekle anlatım yoluna girmişsiniz:))
Ben size diyorumki fil bütündür..tümüyle çiziyorum ve diyorumki bu resim fil'in kendisidir..
Şimdi,kur'an ortadadır sevgili abim..
Bende diyorumki bakınız ahada kur'an burada ve kur'anın konuştuğu yerde bize konuşmak düşmez...kur'anın bütünlüğünde sakal mevzusu ile alakalı tek bir parça gösteremessiniz..ha dersiznizki bu benim tercihim eyvallah..sakalda Allah'ın Kainat kitabındaki bir ayeti olduğundan onu yok saymak Allah'ın ayetini yalan saymakla eş değer gördüğümden haya ederim..ben haddimi bilirim..
ama Rabb'imizin bize Elçiler yoluyla çizdiği bu yolda sakal ölçümüdür dersen işte ben burada hayır der ve köşeye çekilirim...ister bırakırsın ister bırakmassın..sen erdemli davranışlar sergiledikten sonra,barış yurdunun imarına yönelik eylemler içerisidne olduktan sonra sakalına bakmam seni kucaklarım..
sevgiler
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma