Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Ve bağlacı adı üzerinde bağlaç, ona fazla kafayı takmaya gerek yok. Bu bazen kelimeri, bazen cümleleri, bazen olayları bir birine bağlar. Bazen de vurgu için söze onunla giriş yapılır vs.
"DARB" cümledeki durumuna, konunun akışına, birlikte olduğu cer edatına göre farklı manalar içerir. DARABE li (le), DARABE 'alé,DARABE 'an, DARABE min, DARABE beyn, DARABE meselen, DARABE fî, ve direk kullanım şekilleriyle farklı farklı manalara geliyor. Bunların her birini örneklerle anlatmak yazıyı uzatacak. Bunların hepsi nin Kuran'da örnekleri vardır.
Ne kadar farklı anlamlarda kullanılabildiğini görmek için (cümlede kullanmadan) lugalardaki bazı anlamlarını vereyim:
Vurmak, dövmek, ateş etmek, çalmak (müzik aleti), yazmak (daktilo vs), sokmak (akrep vs), ayırmak bölmek (arasını), zorla kabul ettirmek/yaptırmak/empoze etmek, Nabız atmak/vurmak, yara çok şiddetle ağrımak, hareketegeçirmek,gezinmek/dolaşmak/sefer (fî), rangine çalmak(ilé), biri için tarih tayin etmek, (princin vs) kabuğunu çıkarmak, (boya) vurmak, (kapı vs) çalmak, (çizgi) çekmek, (iğne) vurmak, (kara kara) düşünmek, (çadır) kurmak, (rekor) kırmak, (selam) vermek, (vergi) koymak, ...e yerleşmek, (boynunu) vurmak/başını kesmek, ata sözü sölemek (..meselen li), (para) basmak, randevulaşmak, (kırmızıya) çalmak, Darabe fi-lxeyél: bulutlarda gezmek! Darabe 'anhu safhan: ...den yüz çevirmek. ve. Daha var.
Darabe fi-lerd/ darabe fi sebililléh: Sefer yapmak, sefere çıkmaktır. Kuran'da genel olarak (birlik halde) bu anlama olduğunu düşünüyorum.
101'de "ve"yi konu bağlamında ele alabiliriz. Kimileri salattan ayrı düşmeyi sefere çıkmayışına bahane etmiş olabilir. Kimisi de salattan koptuğuna üzülüyor olabilir... Ayet bunlara cevap sadadinde "ve izé" ile vaşlamış olabilir.!
Nisa 34. teki "vadribuhunne" kelimesiyle "darabtum" arasındaki fark nedir? Darabtum kelimesine dövüşmek denebilir mi?
"ve idribû hunne": "Ve" bağlaç. "hunne" onları. Geriye kaldı "idribû". Ve-dribû hunne fi-l-medâci'"in manası: Onları yattıkları yerlerde darb edin, yani kapatın, onlara orada baskı uygulayın!
Darabtum fi-l-erd: YerdeIarazide dolaştınız. Nisa 101'de Darabtum: dolaştınız anlamınadır. Darabtum'me döğüşmek denemez.
|