selam,
Kuranı muhammed yazdı diyenler,Kuran muhammedin gözlemeleridir v.s.gibi alengirli beylik lafları edenler...Altını dolduramadığınız ve boyunuzdanda büyük bu laflar,bilesiniz ki havada asılı kalıyor.
Tıpkı o çok beğendiğiniz Akıllarınız gibi laflarınızda bir karış havada.
Gülsek mi Ağlasak mı? Biri çıkıyor uzun uzun Kuranın Muhammedin Günün şartlarında yazdığı bir metin olduğunu anlatıyor... kardeş şu uslübuna bir bak! ve bunları karşındaki birinin sana yazmış olduğunu düşün...neden bu agresiflik?inan insanlar yanlış anlayacak seni....verecek cevabı kalmamışta bağırıyor sanacaklar ..
Onlar günün koşullarının projeleriydi.Şimdi yenileri lazım.
Varmı bir projeniz?
kurana gömülmekten proje üretecek duruma kavuştuk mu ki istiyorsun?
Mushaf beni bağlamaz diyenler...demekle de yetinmeyip basbas bağıranlar...
Size ne oluyor? Bağlamadığını düşünüyorsan kafana göre yaşarsın...
Nedir bu yaygara? Özgürlük ortamını buldum sonuna kadar kullanacağım mı diyorsunuz? ben sizlerden başka bağırıp çağıran görmedim...ayrıca merak ediyorum bu sözlerini foruma gelen gelenekselcilere karşı da söyledin mi?
Gidin bakın Ateist sitelerine biz Haniflere söz hakkı veriyorlar mı?
Benim TD forum da UlulElbab ve ExEgoist hesaplarım vardı...
Yazdığım her yazıyı Editlediler...İki Moderatör sırf ben online olduğumda nöbet tutuyorlardı. şerefsizlik yapmışlar bence!....hakaret ve alay içermeyen iletileri yasaklamak..o iletilere cevap verememeyi açıklar..
Sizler gerçekte neyi Red ettiğiniz dahi bilmiyorsunuz.
İyi niyetlilerseniz ortaya deliller getirirsiniz... benim mantık-vicdan(sağduyum)ve tabiat dan başka bir delilim olamaz...ki bunları da dediğin gibi getirmiyorsam ...bu getiremiyorum demektir..ve bu durumda da vahyiden emin olmam gerekir..... ateşe susadığımı mı söylemeye çalışıyorsun?
Resul Okuma yazmada biliyordu.Ummi kelimesinin karşılığı okuma yazma bilmez değildir.Ama sizler için FARK etmez... nasıl olsa kelimeler üzerinde durmayı Boş ve Anlamsız görüyorsunuz... aziz dostum bilse ne olur bilmese ne olur?...."bundan önce sen kitap nedir iman nedir bilmezdin" diyor mu?önemli olan budur..mekke ticaretinin döndüğü bir merkez değil miydi?...ve hristiyanı da yahudisi de dahil her türlü insanın gelip gittiği bir yer değil miydi? peki nasıl oluyor da Tanrıyı umursayan bir kimse imandan kitaplardan habersiz?
Dediler ki bir kısmını Tevrattan aldı...Diğer kısmını Tabletlerden...
Ama hiçbir yerde geçmeyen birçok ayrıntıyı ve Anlatımda ki semantik ve sentaks özelliklerini Bilimsel,özelliklede Dilbilimsel açıdan incelemeden zannıza tâbi oluyorsunuz. dediğim gibi ortadoğunun dört bir yanından insanların gelip geçtiği din ticaretinin merkezidir mekke....ve çevresindeki bir çok diyarın bir çok insanı da gelip bildiği ne varsa anlatmakta idi... ve o helak olmuş kavimlerin bilgileri de elbette nesilden nesile anlatılmıştır...ve o anlatıların da mekkeye ulaşmasından daha makul bir şey olamaz..zaten mushafta onları örnek olarak onlara getirmesinin de mantığı bu değil mi?...bildikleri örnekleri sunup ibret almalarını istemiyor mu? aksi taktirde amerikadaki avusturalyadaki helaklardan bahsederdi...
Öte yandan Etimoljik açıdan ve morfolojik yönlerinden metinler incelendiğinde BİR İNSAN ZEKASI ÜRÜNÜ OLMA OLASILIKLARININ SIFIR olduğu görülecektir. kusura bakma ama sallıyorsun dostum...aksi taktide mucize görmüşçesine secdeye kapılması gerekirdi her dinleyenin...insan ürünü olma olasılığı olmasaydı bırak öz amcalarını halk topyekün imana gelirdi...oysa günümüzde dahi binlerce hristiyan arap var.
Günün koşullarında en geçerli yol ve yöntem olan NAZIM anlatım nedeni ile birçok Ayet Fonetik bakımdan yine MÜKEMMEL düzeyde Kulağa adeta bir Nota gibi gelmektedir. mesela mehmet akif ayarında mı yoksa shakespeare mı yoksa mevlana mı?..bak shakespeare ile mevlananın karışımı bir mükemmellikte dahi olsa buna Tanrı işi demeye yetkimiz var mı?
İçerik açısından birçoğumuzun 70 yıl uğraşsa ve Google v.s de dahil kullansa dolduramayacağı niteliklere sahibtir kuran.
kardeş içerik dediğin ne? çoğu zaten insanların bildiği şeyler.. yeni olan keşif niteliğinde neler var saysana bir? hırsızlığın kötülüğ?zina? yetim malı yemek?teraziyi doğru tartmak?kusura bakma ama eğer insanoğlu bunların hükmüne varamamışsa Tanrı boşuna vermiş aklı vicdanı.. ama bak var bir kaç bildiğim: örneğin zanilere 100 değnek....yani 60-80 hadi 90..ama o sayıyı bir insanın keşfetmesi çok zor çok..
Verdiği Örnekler(Darb-ı misaller)ile Muttekileri hegün yeniden hayretler içinde bırakan bir metindir Kuran. bence darbı meselli anlatımda mesnevinin eline hiç bir kitap su dökemez...üstelik" bahçe sahipleri" vs. yanında baya çetrefilli örnekler.. Günün koşullarında Kütüphane mi var? Piyasada kaç kitab var?
İNSANLIĞIN günü koşullarında BİLGİ BİRİKİMİ NEDİR? arkadaşım dil var anlatım var...bilmem kaç bin asırlık insanlık birikimi var...kitap gazete tevelizyon yok diye adamlar akşama kadar armut mu topladılar sanıyorsun....geyik mi yaptılar?..örneğin samed...yani sebebi olmayan ama herşeyin sebebi...ya da
kayyum..ya rahman....ama şimdi soruyorum bu sözcükleri kim icad
etti?...Tanrı o kavmin diliyle konuşmadı mı? hayatlarındaki sözcüklerle
hitap etmedi mi? peki kayyum diye bir sözcüğü olan toplum bunu Tanrıdan
başkasına kullanamayacağına göre ..pek de cahil olmadıkları ortaya
çıkmaz mı?....mitolojik dinlerin üzerine asırlar devirmiş o çağın
insanlarının hiç mi bilgi birikimi yoktu?...bir tek yemek yapmayı mı
öğrenmişlerdi?
O günün koşullarında Kuran gibi bir eser yazmak için bırakın 40-50yada 70 yılı Yüz yıl yaşasanız mümkün görünmüyor.
Düşünün ki bir çoban Profesör düzeyinde Bilgiler veriyor. demek var ki öyle proflar onlara veriyor sunuyor bilgileri..ee? onlara o bilgileri sunabiliyorsa..demek ki onlardan alabilme olasılığı da var demektir....
O bilgiler,Ayetler günün koşullarında muhattablarına nasıl hitab ediyorsa BUGÜN de aynen okuyanlara hitab etmektedir.bunu vicdanınla söylüyorsan helal olsun diyorum başka bir şey diyemiyorum..
abicim bir kere aynen hitap edebilmesinin tek yolu ...aynı tertil üzere olmasıdır..yani iniş sırasına göre....peki varsayalım ki şu duvarında kuran asılı bir toplumda doğmuş ve ergenliğe ermiş bir insan..ne yapacak? tüm bildiklerini unutup beynine bir format atıp iniş sırasına göre onu yaşamaya mı başlayacak?bunun imkanı var mı ki aynı şekilde hitap edebilsin?...tek bir şansı var o da kurandan habersiz kimseler...ki onların da ona ulaşıp ona inanıp onu hakkıyla okuması ne kadar imkan dahilinde bilemiyorum...
Muhammed bir NEBİ,bir RESUL bir dost,bir Baba bir koca olarak 24 saatini tebliğ,ıslah,Kuran dersi ile geçirirken aynı zamanda bir DEVLET BAŞKANI,aynı zamanda bir YARGIÇ ve Hakem…Aynı zamanda bir KOMUTAN ve BAŞÖĞRETMEN.
Tüm bunlardan VAKİT BULACAK ve KURAN GİBİ BİR ESERİ KENDİSİ kurgulayacak,düzenleyecek ve YAZACAK? dostum ne kadar abartıyorsun...yok babaymış dostmuş yargıçmış başöğretmenmiş.... duyan sanacak t.c. gibi bir devleti yönetiyor...yahu kasabadan öte bir şey mi vardı yönettiği?kaç yüz kişiydi topu topu? peki kaç sene? bak kuran 365 sayfa desek bir yılda yazmak için günde bir sayfa 2 yılda yazmak içinse yarım sayfa yeterli.....ama 2 değil 20 yıldan bahsediyoruz...günde bir satır mı düşer bilmiyorum artık.. eminim ki mevlana mesneviyi said nursi de risaleleri çok daha hızlı yazmıştır...hele dağa çıkan buda hazretleri:)
Sizler bir insanı gelenekcilerden daha fazla mı Yüceltiyorsunuz?
Sizler VAHYİ hiç anlayamamışsınız. bence tersine sen insan denen şaheseri aşağılıyorsun...ve etrafında gördüğün kimselerle sınırlamaya çalışıyorsun..
Kitab da verilen örnekleri bir insan gözüyle,bir insanın bakış açısı ile anlatamasından ve YEREL davranmasından daha doğal ne olabilir?
Çöl ortasında ki Araba Kutub Ayısına bakda Tefekkür et mi diyecekti?
Kar ve Buz hakkında bilgi mi vermeliydi?
O halde sizler bugün yine eleştirecektiniz.Araba Kutub ayısın örnek vermiş bunu kesin Muhammed yazmıştır diyecektiniz. işte benim içerikten ziyade iniş mantığı üzerinde diretmemin nedeni de bu üstadım...kitap indirilmesi durumunda bir çok mantıksızlıklar doğmaktadır...kutup ayısından bahsetmesi onlar için gereksiz..bahsetmemesi de bizler için eksik olacaktır..bu kaçınılmazdır...bir diyara inen kitabın evrensel olmasının imkanı bulunmamaktadır...susamış develeri kutuptaki adama nasıl anlatacaksın?...ha bu örnekleri revize edip diyara ve çağına göre uydurursan başka...peki buna yeltenebilecek kaç insan bulabilirsin? .."anlayasınız diye arapça indirilmiştir" deki "arapça"nın yerine meali yapılan o dil in adını yazmaya dahi cesaret edilebilir mi?
Size ne oluyorda böyle anlamsız çıkışlar yapıyorsunuz?
Aklınıza bu kadar çok mu güveniyorsunuz? anlamsız çıkış yapan yok...aklımıza güvenmeyi inandığın mushaf bile bahsetmiyor mu?....Tanrının şu evrende akıldan daha üstün bir şaheserini gösterebilirsen gidip ona güveneyim..
Bu MESAJI Allahın gönderme ihtimalinin önünde ki engel nedir sizce?
Bir insanı seçmesi ve Ona Vahyetmesi size tuhaf mı geliyor? bu tuhaflığı anlayabilmemizin en iyi yolu.. peygamberden kitaptan habersiz yetişip büyümüş olmaktır...inan o zaman neden tuhaf gelmiyor ki? diye soracaktık....olacak şey mi yahu..kaç kişi gördün Tanrıdan bilgiler alan?..diyecektik
O halde sizlerin YENİDEN DİRİLİŞ ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi de alalım….Allalım ki Kuranın nasılda bazılarınızın CİĞERİNİ okuduğuna hepberaber şahid olalım. dostum Tanrı bunu bildirmiştir elbette...ama her zaman ki gibi yine o eşsiz tabiat kitabıyla....ağaçlarla çiçeklerle...kışlarıyla yazlarıyla....ektirmesi ve sonra da o ekileni biçtirmesiyle...hem de dünyanın dört bir tarafına..
|