Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 31 temmuz 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 201
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
CUMA GÜNÜ ALLAH’I ANMA VE NAMAZ
Konuya girmeden önce şu gerçeği belirteyim ,Kur’an’da Cuma namazı diye bir namaz yok . Kuran'da Cuma (toplantı) günü Allahı anma (hutbe /Allahın zikri olan kitabullahı (38/1)haftanın bu gününde gündemleştirip ,ferd ve toplumsal problemleri çözüme kavuşturma) ve namaz, Cuma Suresi 9-10-11.ayetlerde belirtilmektedir.
9-Ey iman edenler! Cuma günü (toplantı günü) namaz için çağrı yapıldığında Allah'ı hatırlamaya (zikretmeye) koşun. Alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
11-Oysa onlar bir ticaret veya eğlence gördüklerinde ona yönelirler de seni ayakta bırakırlar. De ki; "Allah katında bulunan, eğlenceden de, ticaretten de daha hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır. (62/Cuma Suresi 9-11 )
Buna göre:Cuma günü (Cuma hem günün özel ismidir, hem de toplantı anlamına gelir) çağrı vusta namazı için yapılınca iş güç bırakılıp Allahı anmaya gidilir.Anmadan(hutbeden)sonra öğle namazı(es-salat-il vusta)kılındıktan sonra dağılınır.
Namazları koruyun. vusta (orta’daki,) namazını ise özellikle ….. 2 /Bakara238 . “Güneşin (tepeden)sarkmasından, gecenin kararmasına kadar (ki zaman diliminde )namaz kıl….17/ İsra 78
Ayetten Cuma günü toplu halde Allahı zikr etme vakti; namaz için çağrının yapılmasıyla başlar ve namazınkılınmasıyla biter.Bu vakit namazının, çalışma vaktinde kılındığını anlıyoruz. Nitekim asrı saadetten günümüze kadar gündüz öğle vaktinde bu namaz kılınmıştır.
Cuma suresinin 10. ayetinden namaz kılınca herkesin işine döndüğünü anlıyoruz. Buna göre Cuma'nın tatil günü olması şeklinde bir şeyin Kuran’da olmadığı anlaşılır. Bununla beraber Cuma günü veya vaktinin tatil edilmesi başkalarının yanında çalışanlar için daha uygun olur.
Bu ayetlerden namazların da topluca kılınabileceğini görüyoruz. Cuma günü kitabullahın toplanan müminlerin haftalık gündemlerini belirlemesinde kadın erkek ayrımı yapılmaksızın ifa edilir. Aslında hadislerde bile böyle bir ayrım yoktur. Birçok tarihi verilerde bile erkeklerle kadınların topluca Cumayı ifa ettiğinisöylerken Emeviler'in keyfi uydurmalarıyla bunun önüne set çekilmiştir.
ŞARTLARINA GELİNCE:Cuma’nın önemli şartlarından biri ,tağutun güdümünde / kontrolünde ve tayin ettikleri din saptırıcılarından beri bir şekilde ve güven içinde ifa edilecek bir ortam (bkz. 2/Bakara 195,239,256. 4/Nisa Suresi 60,101,102,103.) diğeride müminlerin içlerinden seçtikleri hiçbir ücret almaksızınAllah’ınrızası gözeten bir emirin öncülüğüdür…(bkz.Nisa Suresi 59.Hud suresi 51,Yasin suresi 21.)
NOT:ALINTI(Cumanın/Toplantının Zikrullah/Allah’ın anılması/hutbe bölümüyle Müslümanların bir nevi haftalık bakımları yapılıyor. İnançları ve amelleri revize ediliyor. İleriki hafta için işlerini programlıyorlar. Aralarındaki ihtilaflar,(4/105. 2/213) yaşamlarında ortaya çıkmış aksaklıklar, yapılması lazım gelen işler, dertler, tasalar, eleştiriler her şey, orada Allah için hiç kimsenin kişisel çıkarına alet olmadan , her Müslüman’ın katılımı ile özgürce, sansür edilmeden, Cumaya/Toplantıya fesat karıştırılmadan istişare edilip karara bağlanıyor.
Ayrıca bu toplantı vesilesi ile Müslümanlar, konuşup, tanışıyorlar. Dostluklar tazeleniyor. Bilgileri, bilinçleri artıyor. Kenetleniyorlar. Güç birliği yapıyorlar ve bu güçlerini dost düşman herkese gösteriyorlar.
__________________ ALLAH'IN EVRENSEL HAK DİNİ = Aklı doğru modda kullanarak yaratıcının bizde yarattığı yaratma yetisini işleterek yapımızdakileri sistematize edip ,kendimizle ve doğayla uyumlu bir yaşam sürmektir
Slm, kardeslerim "bildigimiz CUMA" da 1.neden peygamber efendimizi ayakda birakip gitmislerdir? 2.orda anlatilan "Zikr u allah"nedemek? bence Kuran 3.kurani dinleyemi tercih etmeyenler,icin nasil bir ÖGÜT sergilenmisdir? 11-Oysa onlar bir
ticaret veya eğlence gördüklerinde ona yönelirler de seni ayakta
bırakırlar. De ki; "Allah katında bulunan, eğlenceden de, ticaretten de
daha hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır. Sahsen anladigim kadar burda Peygamber Efendimiz Kuran dersi vermekde,ve bu dersin alis verisden ticaretten,daha hayirli oldugunu Ögütlemekde.
hatasiz ve kusursuz olan bir tek yüce Rabbimiz dir,hata ve kusurlarimizi affetmesini niyaz ederim.
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
Merhaba baska konuya yazdigim bir yazinin bir kismina bu konuyla iliskili olusundan oturu buraya kopyaliyorum.
.....Baska bir ornek olarak, Cuma-toplanti gunukazaedilen-yerine getirilen salati verebiliriz. Bu konuya ait olan ayetlerin tercumesini yapmadan once bir on bilgi vermek istiyorum.Bilindigiuzere yahudilerCuma aksami gunesin batimindan baslamak uzere, Cumartesi aksami uc yildiz gokyuzunde belirginlesinceye kadarShabbat rituelini ikame ederler- yerine getirirler. 39 civarinda yapilmasi yasak olan fiillerin bulundugu bu gun icin Cuma gunu hazirlik yapilir.
Medine gibi temelde tarim toplumu niteligindeki bir yerde yasayanyahudilerShabbat gunuicinolan ihtiyaclarini gidermeye yonelik alis veris ortami olusturacaktirlar. Iste yahudilerin en onemli gunleri olan Shabbat arifesi yasanan boyle canli bir gunde gerceklesen toplanti gunundeki salata cagri soz konusu olmaktadir. Yani toplanti salati Shabbat(Sebt)-Cumartesi oncesi gune denk gelmektedir. Bu hergun yapilan veya gunde uc kez yapilan bir toplanti degil haftalik olagan toplantidir. Icerigi geregi bu gun eski ismi oldugu soylenilen arubenin yerine gecerekCuma olmustur.
“Ey iman edenler cuma-toplanti gunu salat icin cagrildiginizda Allah’i zikre-anmaga kosun. Alisverisi birakin.Eger biliyorsaniz bu sizin icin daha hayirlidir.
Salati yerine getirdikten sonra yeryuzune dagilin. Allah’i cok anin-hatirlayin kikurtulusa eresiniz. Bir ticaret veya eglence gorduklerinde ona gittilerve seni ayakta-kaim biraktilar. De ki Allah’in yanindakiler eglenceden de ticaretten dedaha hayirlidir. Allah rizki verenlerin en hayirlisidir.(Allah rizki en iyisiyle verendir.)” Cuma/9,10,11
Bu ayetler Hicretin ilk donemleri hissi veren olusumlari icermektedir. Resul’un Medine’ye hicretinin ardindaniyi iliski kurmaya yogun gosterdigi,yahudiler tarafindanhayal kirikligina ugradigi donemlere tesaduf etmektedir. Kible musterekligi dahil bir cok yakinlasma cabalari sonuc vermemistir. Ayetlerdedikkat edilecek bir husus toplanti-Cumagunu salati baslatilmasiemri verilmemistir. Uygulanmakta olantoplanti-Cuma gunu salatina istirak emri verilmistir. Cuma gun salati kararinin Allah’in degil Resul ve yanindakilerin baslattigi apacik gorunmektedir.
Bu izahlarimi da dikkate alarak salat ile ilgili konulari,konunun bizatihi merkezine tasimaliyiz. Birinci tespit olmasi yada olmamasidir, nasilligi ikinci asamadir. Birinci asamada bir mutabakat olmadan nasilligini tartismak yada nasilliginin ispati ile varliginin ispatina gitmek tersine bir girisim olur.
Birde sunu soylemek istiyorum bu tartistiklarimiz bu dinin teferruatidir. Her degisik sonucta Mesajin ana ilkelerinde, herhangi bir tezat olusturmayacaktir. Benim gayretim, sirf atalar dinine hirsli bir tepkiyle, Kuran’a yonelmenin acacagi tahribatlari gormemizdir.Kimseyi sekli tapinislar yonunde yonlendirmek gibi bir gayretim yoktur.Sekilsel tapinislari gunumuze yansitmak hususunda, bir kismini bu forumda paylastigim farkli goruslere sahibim. Klasik namaz anlayisi ile bir carpismanin gerekli olduguna inanmiyorum. Bu tarz mucadele verenler bilmeden de olsa Kuran davasina buyuk kotuluk yapmaktadirlar. Allah’in dahi insanlari serbest biraktigi, tapinis sekillerine saldiri merkezli bakis acisi, Allah’in kitabini resulun uygulamasini kavrayamamistir.
Allah kimseyinicin benim icin yere kapandin-secde ettin diye cezalandirmaz. Buna inanarak halis kalple uygulayanlarmukafatini alacaklardir. Her gercek inananin hayatinda sekli tapinis su veya bu sekilde bulunmak zorundadir. Bu diyalog kapisi kapandiginda kul en buyuk korumasini kaybetmistir. Allah’ihatirlayarak ona yaklasmak icin kullar tevhidivesileler edinmelidirler. Zira kim bu baglantidan mahrum kalirsa ona seytan-yaniltip saptiran musallat olur.
Katılma Tarihi: 17 mart 2008 Yer: Netherlands Gönderilenler: 421
Birde sunu soylemek istiyorum bu tartistiklarimiz bu dinin teferruatidir. Her degisik sonucta Mesajin ana ilkelerinde, herhangi bir tezat olusturmayacaktir.Muhliskul
Yazdiklariniza ictenlikle katiliyorum, namaz oyle ya da boyle, bunu samimiyetle Allah'a yakarmada araci kilanlari kinamamaliyiz.. ! Sadece, sirk unsurlarini bunlardan arindirmaliyiz..Allah bizim sekil ve suretlermize bakmaz..
Muslumanin en onemli ozelligini hep gozardi ediyoruz; Güzel Ahlak..
: nida edildiği zaman, seslenildiği, çağrıldığı zaman
li es salâti
: namaza, namaz için
min yevmi
: günlerden
el cumuati
: Toplantı, Topanılış
fes'av (fe is'av)
: Haydi o zaman, hemen koşun
ilâ zikri allâhi
: Sadece ve Sadece Allah'ı zikretmeye, Allah'ın zikrine,Allahı Hatırlamaya,
ve zerû
: ve bırakın
el bey'a
: alışveriş, İş anlaşmalarınızı, İşlerinizi
zâlikum
: işte bu
hayrun
: daha hayırlı, Daha İyi
lekum
: sizin için, Size
in
: eğer, keşke
kuntum
: siz oldunuz
ta'lemûne
: biliyorsunuz, bilirsiniz
fe izâ
: artık olduğu zaman
kudiyeti
: kada edildi, kaza edildi, yerine getirdi, bitirdi,Bitti
es salâtu
: namaz
fe inteşirû
: o zaman dağılın
fî el ardı
: yeryüzünde
ve ibtegû
: ve arayın, isteyin
min fadli allâhi
: Allah'ın fazlından
ve uzkurû
: ve (Namazdan Sonrada) zikredin/Hatırlayın
allâhe
: Allah
kesîran
: çok
lealle-kum
: umulur ki böylece siz
tuflihûne
: felâha, kurtuluşa erersiniz
ve izâ
: ve/Dikkatinizi çekerim/Dikkat edin olduğu zaman
raev
: gördüler
ticâreten
: bir ticaret
ev
: veya
lehven
: eğlence
infaddû
: dağıldılar, dağılıp gittiler
ileyhâ
: ona
ve terekû-ke
: ve seni terkettiler, bıraktılar
kâimen
: ayakta, Ayak Üstü
kul
: de, söyle
mâ
: şey
inde allâhi
: Allah'ın indinde, katında - Olan-
hayrun
: daha hayırlı, en hayırlı
min el lehvi
: eğlenceden
ve min et ticâreti
: ve ticaretten
ve allâhu
: ve Allah
hayru
: daha hayırlı, en hayırlı,En iyi
er râzıkîne
: rızık verenler
Bu Ayetler Çerçevesinde Görüyoruz Ki Peygamber Bir Toplantı Düzenliyor ve Müminler Bir eğlence Ve ticareti Koyup Gelemiyor Ona dağılıyorlar Allahın Kınadığı Budur Ve Haydi Bırakın Alış verişi Peygamberin Nidasına Gidin Toplantıya gidinde Onu ayak Üstü Bırakmayın Bu eğlenceden Ticaretten daha Bereketli ve Hayırlıdır
Yani Elbette Müslümanlar Biri Dini Konuları Konuşmaya Sadece Allahı zikretmeye Sorunlarına Çözüm Aramak İçin Nidadan Sonra Gitmekle Yükümlüdür Özellikle Savaşta ve fitne Halinde Toplanıldığı zaman
Şimdi Bu ayetlere göre Bizler Namaza Çağırıldığımızda Cuma günü , Perşembe günü , Salı günü Farketmez gitmek Zorundayız Fakar Allah Ne diyor Namaz İçin İlla(Sadece Ve sadece) Allahı Zikretmeye Allahı Hatırlamaya Koşun Diyor Bırakın Alışverişinizi Beyatinizi (El sıkışarak anlaşmalarınızı) Ticaretinizi
Ama Nerede Burada Sadece Ve sadece Allahın Hatırlandığı zikredildiği Sadece Allahın Anıldığı Mescitler Eğerki ben Cuma namazına Peygamberden evliyadan şefaat Dilemeye Çağrılırsam Gidemem Bir Müslüman Olarak
Allahın İstediği cami İçinde Sorunların Hallolduğu Yalnz Allahın Hatırlandığı/Anıldığı Temiz Toplanış yerleridir
Ve Belirli bir vakit ve Yer olmaksızın Müslümanlar Herhangi bir yerde istedikleri zaman Topanır Namazını Kılarlar
Cuma 9 Ey iman edenler! Biraraya gelmis toplandiginizsirada/zamandanamaza cagrilirsaniz, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
“O you who believe, when the call is made for salat, in/during the timeof gathering, hasten earnestly to the remembrance of God and leave ofthe traffic, that is better for you if you but knew.”
bunun çevirisi şu şekilde olmalıdır.
Ey iman edenler; Toplanma zamanında / süresince, salat için çağrı yapılınca (yapılırsa değil!) hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
şayet çağrı yapılırsa derseniz çağrının yapılmama ihtimali de ortaya çıkar. Böyle bi durum ne türkçe ne de ingilzice çevirilerde vardır.
Alperen Dostum; öncelikle nasılsın seni gerçekten çok
özledim. M.Kemalpaşa'dan gönül dolusu sevgiler.
Şimdi gelelim şu yazına ; Ben Cuma Namazı konusunda
gelenekçiyim diyorsun. Peki; matematik imtihanına girdin
ve hocaya dedin ki hocam ben bu sorduğun soruların
hepsini biliyorum al şu boş kağıdı, sana kaç verir. Evet,
konu şu; yok öyle ben biliyorum, önce kağıda dökeceksin
ama doğrusunu sonra insanlar istediği gibi yaşayacak.
Size ilim verildikten sonra onun paylaşılması emri yok
mu? Peki Hakka 44-45-46-47 de bizim ona söylemiş
olduğumuzdan fazlasını öne sürmüş olsaydı önce sağ elini
keser sonra da şah damarını keserdik demiyor mu? Niye
Kuranın koyduğu kuralları harfiyyen yaşamaya karşısın
anlam vermekte zorlanıyorum. Ha diyorsun ki; dine ne
sakıncası var toplanılsın önder bir şeyler anlatsın
dinleyelim kılalım namazımızı çıkalım. Ne anlatılıyor
kardeş bana onu bi söylesene sistemin önderlerinden ne
bekliyorsun? Sana neyi anlatmalarını öğrenipte
unuttuklarını mı? Boş ver be dostum Kuranı yaşa ama adam
gibi onun istediği gibi. Peygamber dönemindeki toplanma
gününde Peygamber sahabesine gelen vahyi açıklıyordu.
dosdoğru yaşamalarını sağlıyordu, şimdi tüm camilerde
polis haftası, hemşireler haftası, yani sistem neyin
konuşulmasını istiyorsa o konuşuluyor. Bir tanesi dese ya
Sana infaktan sorarlar, deki; Helal kazancınızın bakmakla
yükümlü olduklarınızın arda kalanını verin bak nasıl %2,5
u kaldırdın diye infial doğuyor. Allah herkeze bir karga
göndersin dostum.
__________________ 17;9 - Şüphesiz en doğru yolu Kuran gösterir.
Selam Erdal kardeş, Alperen dost,aynen sizin gibi uzun
süredir kayıplarda ve korkarım size cevap vermesi zor
olacak.Sizin görüşlerinizi kendi adıma onaylıyorum ve
inşallah siz de kendinizi fazla özletmez de uyarıcı
yazılarınızla devamlı olursunuz.M.Kemal Paşa'lı tüm
kardeşlere selamlar olsun diyorum.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma