Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam.
Teşekkürler DOST1 kardeşim. İnandıklarımızı inandırmak yerine anladıklarımızı paylaşmak çok daha verimli oluyor. Bu da şahsım adına tabiki.. Herkes böyle olmalıda diyemem.
Birşeyler daha paylaşmak ve fikrinizi almak istiyorum. Arkadaşlar Amin konusu bence çok daha derin bir mevzu.
Kur'an arapça yazılmıştır. Arapça'da hiç yoktan var olmamıştır, geçmişi - kökeni - etkilendiği diller vardır elbette. Amin'in anlamı için sadece amin'i araştırmak, aynı kökten gelen diğer kelimelere bakmamak ne kadar doğru olur?
Amin arapça: elif - mim - nun . Kur'an ilk yazıldığında esre, ösre v.b. ler olmadığını okumuştum. Amin - İman - Amel sanki birbirlerine yakın gibi geliyor.
Bence halkımızın kullandığı Aminin anlamı sadece Ahkaf 17'deki değil. Yani imana gel? Amin'in kaynağının o ayet olmadığı da kesin. Çünkü diğer dinlerde de benzeri kullanılıyor. Amen.. Oldukça eski bir alışkanlık...
Dahada eski bir tanrı ismi Amon Ra? Acaba buraya kadarda uzanıyormu? Beni aşıyor... Ama evet öyledir de demek ne kadar doğru, samimi bilemiyorum.
Birçok görüşünü benimsediğim ve yine birçok görüşünü beğenmediğim Hans Von Aiberg'in bu konuda yazısı mevcut. Elbetteki Haniflikle ilgilenen arkadaşların bu şahsı bilmemesi zor. Seven - saygı duyan vardır veya yoktur, kişiyi bağlar. Ama o yazıyı sunmak istiyorum, paylaşalım görüşlerimizi...
AUM MANİ (Om-Mani=Sankritçe Amin demek). Devamı da var: Aum Mani Padme Hum. Amin ve Hum=Ona (İng. Him, Arapça Hüm). Padme nedir merak ettiniz mi? İki şey var:
POD ve ANTİPOD. İki kutup. POD=PA=BABA=AYAK UCU. POD=SOYUTTUR, Antipod ise Somuttur Maddedir. Onun adı da MOD=Matter, Moder, Mother, ana. POD Spirtualdir, Mod ise materyaldir. Pad=Father, Peder, aynı zamanda ayak=PA (sankritçe ve farsça vb.)
Ommani (Amin=İman ettik, Amenna) Padme (Materyalin tersi spirtal olan, yani görünmeyen) Hum=Ona... Dikkat ediniz ki Sanki GÖRMEDEN gözümüzle görmüş gibi şahidiz ve iman ediyoruz O'na diyor... Sanki aynı şeyi söylüyoruz VED (Buddha) ile. Suvaga ya da Suva da ŞİVA (Şinto tanrıça), aynı zamanda Brahman ve Hindu ortak tanrıça (Diğeri Krişna). Şiva ve NES'in (Nisra=Kartal, NESRİN=DİŞİ KARTAL) ikisinin bayan olduğunu biliyoruz. Diğerleri VED (Vidd, Buddha) Yağus, Yeüke vb. erkek... Bunların her biri BİR RESUL idi... Bir din idi. Bozuldu bozuldu böyle oldu... Şamanizm gibi, biraz paganist biraz Caynacı biraz da felsefeci.
Artık biliyoruz ki, Hz. İbrahim'den itibaren (Brahman dininde O ma mani padme Hum) aynen gelmiş, amin olmuş, amen olmuş kullanıyoruz (Yalnız dikkat: Fatiha'dan sonra NAMAZ İÇİNDE amin demeyiniz. Namaz dışında AMİN KULLANILIR. Ola ki Amin sesli ve koro gibi söylendiğinden NAMAZI bozmakta olabilir...
Saygılar - Sevgiler dileğiyle... Selamlar.
|