Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sevgili Alperen,
Öyle konuları dile getiriyorsun ki benim onları müzakere eytmeye cesaretim yok. "Ekmek Teknesi"indeki Kirli'nin deyimiyle bunlar beni bozmasın!
Hacc farizasını ifa esnasında sence müslümanlar daha neler yapmalılar?
İlk müslümanların heyecanını yerinde anlamak üzerinde zaten durduğuma göre Hz Muhammed'in doğduğu ev, ilk vahyin indiği mağara, Hz Peygamber'in müşriklerden kaçarken sığındığı mağara gibi tarihî mekanlardaki tefekkür "fariza"sından söz etmiyorsun her halde.
Peki, tam olarak aklındaki nedir; açar mısın?
Dün olan ama bugün terkedilen bazı hususlar var mı acaba? ... Örneğin bu toplantı müslümanların güncel meselelerinin tartışıldığı ve çözüme bağlandığı uluslararası çapta organizasyonları da içermeli midir?
Güzel bir öneri... de uygulanabilir mi? Çünkü hacca gidenler benim gibi sıradan insanlar. Meselelerin çözümü ise uzmanlık ister ya da müzakere edilen konular hakkında bir gıdımcık bilgi birikimi ister ki müzakere gibi müzakere yapılabilsin.
Benim önerim: İslam dünyasında önce bir vahyi doğru anlama kampanyası açılsa?
Sevgili peygamberimiz acaba Haccını sadece kurallarını yerine getirip yapıp bitirdi mi?
Hayır. Eğer rivayetler doğruysa kuralların dışına çıkmış.
Örneğin üç yerde konuşmuş: Mina, Arafat, Müzdelife. Bugün bize veda hutbesi diye tanıtılan metin, her halde o üç konuşmanın harmanıdır.
Ama ilginçtir, veda hutbesinde verilen öğütler zaten vahyî buyruklardır:
Emaneti sahibine verin. Faizden uzak durun. Savaşı başlatan siz olmayın. Birbirinizle savaşmayın. Kan davası gütmeyin. Zinadan uzak durun. Kadınların haklarını verin. Başkasının malını izinsiz almayın.
Sonra, Kuran'da yalnızca Arafat vakfesi geçtiği halde Hz Peygamber tarafından hac "menasıkı"na bir de Müzdelife vakfesi eklenmişi. Ama bu vakfe günümüzde hakkıyla yerine getirilirse şeytan taşlamaya öğle vaktindeki ölümcül izdihamdan önce gitmek mümkün olmuyor... İhtilaflıdır.
Ölümcül şeytan taşlama da Hz Peygamber'in bir eklemesidir. Kuran'da yok. O yüzden o da ihitilaflı.
Şu anda Hacıların dünya müslümanlarına yada müslümanlığına ne katkısı oluyor?
Kişisel düzeyde bir duruş birliği sağlanıyor olabilir. Örneğin kadın erkek bir arada namaz kılınması "fiilî sünnetullah"ın gereğidir. Kabe'nin önünde bunu görüyor ve anlıyor olmaları lazım. Örneğin eşimin benim yanımda namaz kılmasına engel olan polise ben itiraz edince bir Hintlinin bana "Siz haklısınız," demesi...
Sanki Turistik bir seyahatten dönülmüş olunuyor. Görünen o ki tek katkı Suudi Ekonomisine yapılıyor.
Evet. Haccı Suudi Krallık yönettiği sürece bu hinlik sürer. Haccı çok uluslu bir kuruluş yönetmeli ki hacc ibadeti çok daha sosyal ve hatta siyasi içerikli bir formda yapılabilsin.
Sevgi ile, Hasan Akçay
|