Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba berguzar kardeş!
İlahi hitabın anlaşılmasına yönelik gayretlerini takdirle karşılıyorum.
İşin uzman olmamakla beraber, bende bu konuda görüşlerimi kardeşlerimle paylaşmak ve onlarında fikirlerini almak isterim.
Kaynak konusu:
Kur’an hüküm vaaz etme konusunda tek ve yegâne kaynaktır şöyle ki; Gayb haberlerini vermede, iman edilecek hususları, ahlak ilkelerini, ibadetin nasıl yapılacağıyla ilgili mevzuları belirlemede. Çünkü bu mevzular zaman ve mekân üstüdür, değişmezler.
Ama hukuk/şeriat değişkendir 5/48 Yusuf a.s dönemindeki hırsızın cezasıyla Muhammed a.s dönemindeki farklıdır. Yani aynı çağın müminleri Kur’an’ın değişmezleri üzerinden hukuk oluşturabilirler.
Kur’an’ın anlaşılmasına yönelik ise Kur’an ana kaynaktır şöyle ki;
Akıl
Evrendeki iş ve oluş yasaları (kevni yasalar-fizik kuralları)
Fıtratımız, vicdanımız, kalbimiz
İnsanlık tarih tecrübesi, teknoloji, buluşlar/keşifler, kayıt altına alınmış eserler, tarihin bize aktardıkları ve hatta alimlerin görüşleri vb.. Yani Kur’an’ın hakemliğinde, altını çizerek söylüyorum ve hatta çiziyorum Kuran’dan onay almak kaydıyla, Kur’an’ın anlaşılmasına yönelik baş vurabileceğimiz kaynaklardır.
Şimdi gelelim Kur’an’ın nasıl okunacağıyla ilgili mevzua;
Resmi sıralamaya göre okuma (Hz Osman sıralaması, Fatiha suresiyle ile başlayıp nas suresiyle biten Mushaf)
Nüzul sırasına göre okuma (surelerin iniş sırasını takip ederek)
Kavram çalışması yaparak okuma (Kur’an’da ki temel kavramlarla başlayıp ayrıntılara doğru giden çalışma)
Konulu okuma (belli konular üzerinde ayrıntılı çalışma)
Siz bu okuma yöntemlerinin hangisini yaparsınız bilmiyorum, ama ben şahsen nüzul sırasından başlayıp, karşıma çıkan konuları da kavramları da tetkik ede ede bilgilenmenin daha iyi ve verimli olacağını düşünüyorum.
Böylece hem nüzul sırası hem konulu çalışma hem de kavram çalışmasını bir arada yapmış oluruz.
Bunlar âcizane bu garibin görüşüdür, karşı görüşlere ve eleştiriye açıktır.
En doğrusunu Allah bilir.
Allah ilmimizi artırsın, kendi uğrunda çalışan, gayret eden kullarından kılsın inşallah.
Allah’a emanet olun.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
|