Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
BU FETVA COK ILGINC GELDI. Sizlerle paylasyim dedim
Ebussuud'dan Bir Fetva*
(*) Şeyhul İslam Ebussuud Efendi Fetvaları: M. Ertuğrul Düzdağ, Enderun Kitabevi, 1972, İstanbul (s. 87) . İktibas, C.6, S.114. s.16.
'Cennet Cennet! ' dedikleri / Birkaç köşkle birkaç huri, İsteyene ver onları, / Bana seni gerek seni(x) [Yunus Emre]
(x) 353. MESELE:
Bir zaviyenin mescidinde bazı istekli kişiler toplanıp, çeşitli nağmelerle Kelime-i Tevhid çekerlerken değiştirerek kah 'benin; canım', kah 'benim gönlüm' veya 'Sen bir ulu sultansın, canlar içinde cansın, çünkü kapın kapalı değil açık olarak gördüm seni' derler veya 'Cennet cennet dedikleri bir ev ile birkaç huri, isteyene ver sen ânı, bana seni gerek seni' diyerek, göğüslerini döğerek garip hallere geldiklerinde, mahalle halkından (bu hali görenler) zaviyenin şeyhine 'bu garip halleri niçin yaptırıyorsun? ' dediklerinde, şeyh cevaben 'ne lazım gelir'! .. demekle cevap verse şer’an ne lazım gelir? 'Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etmeleri için yaratmışımdır.' (Zariyat 51/56)
EL-CEVAP: Yukarıdaki adı geçen kişi, hal ve sözlerden yüksek derecede haddi aştığından başka, Cennet hakkında dedikleri kötü kelimelerin küfrü açıktır, öldürülmeleri mübahtır. Şeyhleri olan dinsiz, anlatılan söz ve fiillerden 'ne lazım gelir' demekle kâfir olduğundan başka, o kabahatleri ibadet çeşidinden kabul edip âyet-i kerimeyi ona delil getirmekle tekrar kâfir olur. Bu inançtan dönmezse öldürülmeleri vaciptir.
__________________ Okuyoruruz ve izliyoruz Ama hic bir zaman uyumuyoruz
Bir zaviyenin mescidinde bazı istekli kişiler toplanıp, çeşitli nağmelerle Kelime-i Tevhid çekerlerken değiştirerek kah 'benin; canım', kah 'benim gönlüm' veya 'Sen bir ulu sultansın, canlar içinde cansın, çünkü kapın kapalı değil açık olarak gördüm seni' derler veya 'Cennet cennet dedikleri bir ev ile birkaç huri, isteyene ver sen ânı, bana seni gerek seni' diyerek, göğüslerini döğerek garip hallere geldiklerinde, mahalle halkından (bu hali görenler) zaviyenin şeyhine 'bu garip halleri niçin yaptırıyorsun? ' dediklerinde, şeyh cevaben 'ne lazım gelir'! .. demekle cevap verse şer’an ne lazım gelir? 'Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etmeleri için yaratmışımdır.' (Zariyat 51/56)
EL-CEVAP: Yukarıdaki adı geçen kişi, hal ve sözlerden yüksek derecede haddi aştığından başka, Cennet hakkında dedikleri kötü kelimelerin küfrü açıktır, öldürülmeleri mübahtır. Şeyhleri olan dinsiz, anlatılan söz ve fiillerden 'ne lazım gelir' demekle kâfir olduğundan başka, o kabahatleri ibadet çeşidinden kabul edip âyet-i kerimeyi ona delil getirmekle tekrar kâfir olur. Bu inançtan dönmezse öldürülmeleri vaciptir.
Ebu Yusuf, Hanefi mezhebinin 3 kurucusundan biridir ve Ebu Hanife'den sonra ikinci en önemli adamıdır. Bir gün Ebu Yusuf "Peygamber'imiz kabak severdi.” der. Bu lafı söylediği ortamda bulunan bir kişi bu lafın üstüne "Ben kabak sevmiyorum.” der. Ebu Yusuf "Peygamber'in sünneti olan bir şeyi sevmeyen Peygamber'e karşı gelmiş olur, Peygamber'e karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur.” der. Allah'a karşı gelen kafirliğe dönmüş olacağı için Ebu Yusuf bu şahsın kellesinin kesilmesi için muşamba ve kılıç ister.
"Kabak sevmem" izahına tövbe eden adam kellesini zor kurtarır. Bu olay Hanefi mezhebini savunan kitaplarda Ebu Yusuf'un dini konularda ne kadar titiz olduğuna delil olarak anlatılır (Bakınız Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi, Ehli Sünnet İtikadı, Sayfa 80).
Ebu Yusuf, Hanefi mezhebinin 3 kurucusundan biridir ve Ebu Hanife'den sonra ikinci en önemli adamıdır. Bir gün Ebu Yusuf "Peygamber'imiz kabak severdi.” der. Bu lafı söylediği ortamda bulunan bir kişi bu lafın üstüne "Ben kabak sevmiyorum.” der. Ebu Yusuf "Peygamber'in sünneti olan bir şeyi sevmeyen Peygamber'e karşı gelmiş olur, Peygamber'e karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur.” der. Allah'a karşı gelen kafirliğe dönmüş olacağı için Ebu Yusuf bu şahsın kellesinin kesilmesi için muşamba ve kılıç ister.
.......
Bir mezhebin 3. alimi boyle yaparsa. Onun izleyicileri birakin kabak yemeyeni, pazardan kabak almayaninda kafasini keser. Bu olay bagnazligin Allah adina din kuranlarin gelebilecegin noktanin ilginc bir gostergesidir. Ibretle okudum.
__________________ Müslüman olmak güzeldir AMMA Hanif Müslüman olmak bir başkadır başka ......
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma