Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 18 mart 2006 Yer: Fiji Gönderilenler: 244
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam dostlar
Eyyamen Me'dudat...= sayılı günler-sayılı birkaç,diye tercüme edilmiş.
DİYANETVAKFI
Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
Soru: bu sayılı günler kaç gündür??eğer aşağıdaki tanım ,tercüme doğru ise oruç kaç gündür.?
Bir yerde okumuştum ,Eyyamen Me'dudat ,bir deyimmiş en az 3 gün en çok 10 günmüş..
Ramazan ayın sıcağa en çok maruz kaldığı zamanda başlar işte 10 gün falan oluyor bu süre.demekki o günlerde 3 günden on güne kadar tutmalıyız gerçi bu sene geçti artık.gelecek seneye artık.şimdiki tutulan oruçları ise Allah kabul eder inşallah.
Azure orucu tutmaya sen ne zman başladın bize bir anlatsana nasıl tutuyon?
Ne yeyip içiyorsun?
Ne zamana kadar tamamlıyorsun bu orucu?
Madem bu bilgiye sahiptin orucun on gun olduğuna neden daha onceden haber vermedin bugun oruca başlamalıyız diye?
Yoksa yapmak istediğin sadece sözde kuran çizgisi altında, sadece kuran merkezli inanan kişilerin inanç alt yapısını bozmaya ve çökertmeye mi çalışmak?
Neden kendi bilgilerini verilerinle ortaya koymuyorsunda hep biri iki arkadaşınız cevirileri yapıyor sizde arkasından sadece o sözleri tekrar edip duruyorsunuz?
Amacınız apaçık ortada da bunu forum halkıda bilsin istedim.
Kişisel olarak ben zaten uzun süredir oruç tutumuyorum bunun konuyla ilgisi yok.Oruç tutanlar içinde ne zaman tutarlarsa tutsunlar Allah kabul etsin derim.ama tuttuğunuz oruç Ramazan orucu değil.Bu ortaya kendiliğinden çıktı işte.bana kızmayın.Ben gökten bilgi alıpta öyle konuşuyor değilim.aynı benim kadar sizin de beyniniz var.Okuduğunuzu anlayabiliyorsunuz.Yaniarapçaya göre 30 günlük Ramazan olmazmış değil mi?Kışın ortasında da kavurucu sıcak diye oruç tutulmazmış.Hepimiz yeni bilgiler edindikçe gerçek ortaya çıkıyor.işte düşünün taşının.ancak Bu geçen Ramazan bunun Farkında olsaydım belki O zaman tutardım.Arkadaşın verdiği ay takvime göre bu gayet güzel hesaplanabilir.belki her sene Ramazan tam manasıyla olmuyordur.ben şimdi bunları buradan hesap edebilecek durumda değilim.
Sen neyden rahatsız oldun ben Anlamadım.Kuran ortada arapça da ortada ortada. birinin bişeyi değiştirebilmesi diye bişey yok.
Ek olarak madem kanıt istedin Buyur sana kanıt:
Bakara80Ve kalu len temessenen naru illa eyyamem ma'dudeh,
Bir de dediler ki: "Sayılı birkaç gün dışında bize ateş dokunmayacaktır.
işte burdaki kullanım da aynı.kendin düşünsen anlarsın.orda başka burda başka tercüme etmişler.
Katılma Tarihi: 18 mart 2006 Yer: Fiji Gönderilenler: 244
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam değerli dostlar
Eyyamen Me'dudat hakkında yaptığım araştırmlar neticesinde;Akli,nakli ,dilbilgisi ,arap gelenekleri gibi deliller sonucunda,eyyamen Me'dudat-sayılı bir kaç gün-::: ençok 10 gün en az 3 gün ü ifader...
Ancak tefsircilerin ekserisi Kuranda geçen sayılı bir kaç gün deyimini başka ayetlerde ,yukarda verdiğimiz tarif üzerinde anlatırken Oruçla ilgili kısmında epey bocalamaktalar..Kimisi nesh olduğunu ,kimisi bu günlerin ramazan orucuyla ilişkili olmadığını beyan etmekte ,kırk dereden su getirip ,ne hikmetse ramazan orucunu bir aya tamamlamaktalar.Ancak ve eğer yanlış anlamadıysam bunu sağlam bir zemine oturtamamaktalar....
el hasılı kelam bende, sevmun en az 3 en çok 10 gün olduğu görüşü ağır basmaya başladı.
"Sayılı gün", sayısı belirli gün demektir. Bu üç gün de olabilir, üç ay da, üç yıl da...
Siz birkaç gün için de "sayılı gün" dersiniz, birkaç yıl için de...
Örneğin askerlik de sayılı gündür, sayısı belirli gündür.
Ramazan da, gün sayısı belirli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimi bir aylık bir süreyi kapsamaktadır. Çünkü Bakara 185'te Şehru Ramazan = Ramazan Ayı ifadesi vardır. Önceki ayetlerde "sayılı günler" denilmesi ve hemen ardından da "Ramazan AYI" denilerek açıklık getirilmesi anlamsız ve boşuna değildir.
Ramazan Ayının başlangıcı Güneş takvimine göre değil Ay takvimine göre belirlenecektir. Çünkü ilgili ayette ayın başlancının (Dolunayla değil) Hilal'le olacağı açıktır.
Ramazan da, gün sayısı belirli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimi bir aylık bir süreyi kapsamaktadır. Çünkü Bakara 185'te Şehru Ramazan = Ramazan Ayı ifadesi vardır. Önceki ayetlerde "sayılı günler" denilmesi ve hemen ardından da "Ramazan AYI" denilerek açıklık getirilmesi anlamsız ve boşuna değildir
Ramazan Ayının başlangıcı Güneş takvimine göre değil Ay takvimine göre belirlenecektir. Çünkü ilgili ayette ayın başlancının (Dolunayla değil) Hilal'le olacağı açıktır.
Sevgli Alperen
Tartıştığımız konu şehr kelımesıdır,bu kelıme Elmalılı hamdı tefsırıne bakarsan anlamlarından biri şöhretli parlak,göze çarpandır,incecık 1.gun hılalının mi daha göze çarptığına yada dolunayın mı sorusuna şahıt olan karar versın ama açık...
17.12 Biz, geceyi ve gündüzü iki ayet yaptık; sonra gecenin ayetini silip gündüzün ayetini gösterici yaptık ki, Rabbinizden bir lütuf isteyesiniz, yılların sayısını ve hesabı bilesiniz. Biz her şeyi ayrıntılı bir biçimde açıkladık.
Gece ve gündüzü belirleyen Ay değil Güneştir. Bu ayet yılın Güneş yılına göre olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
Azure orucu tutmaya sen ne zman başladın bize bir anlatsana nasıl tutuyon?
Ne yeyip içiyorsun?
Ne zamana kadar tamamlıyorsun bu orucu?
Madem bu bilgiye sahiptin orucun on gun olduğuna neden daha onceden haber vermedin bugun oruca başlamalıyız diye?
Yoksa yapmak istediğin sadece sözde kuran çizgisi altında, sadece kuran merkezli inanan kişilerin inanç alt yapısını bozmaya ve çökertmeye mi çalışmak?
bu güzel soruların altına bende imzamı atıyorum .ve Kur'an tek kaynak diyenlerin tamamen Ayetlerden kaynaklanan inanç temeline, kimsenin zarar veremiyeceğini özellikle ifade etmek isterim.
bir notumda ebuzer kardeş'e:
ebuzer kardeş, şehr-i Ramazan/şehr-i siyam(oruç ayı) , ay takvimine göre, ramazan hilali ile şevval hilali arasındaki sayılı günlerdir.(eyyamen me'dudat)biz Müslümanlara oruç, bu takvim esasına göre farz edilmiştir.( güneş takvimine göre değil)Kur'an a göre Ramazan orucu, ancak bu takvime göre tutulabilir. ay takvimi-güneş takvimi arasında oluşan 11 günlük(yıllık) farkta mutlaka bildiğimiz/bilmediğimiz ilahi hikmetler vardır.
Ben kendı adıma konuşuyorum ben burda fıkırlerı tartşıyorum,burda her şey tartışılmalı ,herkes farklı düşüncelerde olabilir,mezhepçiside gelır ,ateıstıde,tarıkatçısıda ,tartıştıkça yaptığımız uygulamaları ve kaynakları daha iyi anlarız.Bu konuda zaten kesınleşmeden iyice etud edılmeden kımsenın kesın yargıya varacağını sanmıyorum.
Azurenın çok kesın yargıyla konuşması hatalı olabilir ama bu yazınında mantıklı olduğuna inanabılır kişisel özgurluktur.Bu kadar hadiscisi ,yobazı,şirke gireni geldi de niye siteye zarar vermekle suçlanmadı, Azure gunah keçisi oldu?
Kişisel olarak ben zaten uzun süredir oruç tutumuyorum bunun konuyla ilgisi yok.Oruç tutanlar içinde ne zaman tutarlarsa tutsunlar Allah kabul etsin derim.ama tuttuğunuz oruç Ramazan orucu değil.
selam safbilgi,
mesele, günah keçisi meselesi falan değil safbilgi.yanlış değerlendiriyorsun.Kur'an da oruç apaçık bir şekilde farz kılınmamış mı?bu açık farza rağmen Azure : '' kişisel olarak ben zaten uzun süredir oruç tutmuyorum'' demiyor mu?peki tamam tutmuyorsan tutma, bu sefer orucunu tutanlara : '' tuttuğunuz oruç Ramazan orucu değil '' diye bu kadar kesin/ açık bir saldırı yapılır mı?yani şimdi benim tuttuğum oruç Ramazan ayı orucu değil öyle mi?( ne yani Muharrem ayı orucunu mu tutuyorum şimdi?)fikirleri tartışmak ayrı bir şey, hem inanmayıp hemde saldırmak bambaşka bir şey. tutmuyorsan , bari tutanlara saldırma.görüşünü tartışılabilir/ tartışmaya açık / saldırmadan foruma sunsaydı mesele olmazdı bu kadar.nice marjinal fikirler tartışılıyor bu sitede.fakat konuyu tartışmak ayrı, direkmen saldırmak çok farklı şeyler, öyle değil mi?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma