Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
İnananların "SAVM"ı Oruç olarak algılaması ise anlam
daralmasına neden oluyor.
şöyle diyebilir miyiz?
dedikodudan fitne fesattan israftan vs kaçınarak o ayı ve
ya günleri geçirmek mi İslama daha uygun düşüyor yoksa
sadece aç susuz kalarak ibadet ettiği zannınyla oruç
tutmak mı?Hangisi..?
Eğer cevap ilk kısımsa,adına oruç denen bu davranışın içi
boşaltılmış olmuyor mu ve eğer bir olgunun içi boşaltılıp
sadece adı kalmışşsa,bu olgu üzere hareket edenler
yanılmış olmuyorlar mı?
Değerli prangasız, Bana göre Sigarayı bırakmaya çalışmak dahi "SavM"...Azaltmakta öyle... Yani Nefsin isteklerine karşı koyabilmek... Ancak burada "bana göre"den ziyade Kurana göreyi inceliyorsak eğer... evet aç kalmakda bir sınavdır. Ancak görünen o ki "işin içine şeytan girmiş":) 30 Gün ORUÇ , sürekli yer değiştiren Aylar.."Şeytanın işi"
Ancak Her Dolunayda 10 Gün SAVM etmek insana SABR/Dayanıklılık verir... Beyninde ki Nörokimyasal reaksiyonlara en uygun Davranışı/Beslenmeyi gerçekleştirmek insana tavsiye/emir edilmiştir.
Dolunayda insanın ne yapması gerektiğini Sayın Ahmet Maranki çok net anlatıyor. Bence değerli bir Bilim Adamı olan Marankiye kulak vermek gerek ve Kuranda tavsiye edilenlerle BAĞDAŞTIRMAK gerek...
Size hak verdiğim noktalardan biriside insanların RamaZAN da bolca ZAN da bulunmasıdır:) Bak komşu Sahura kalkmamış,oruç tutmuyor.. Yanda ki iş arkadaşı Orucu yiyor v.s.. bunlar Dedikodu ve büyük bir fitne/sınavdır.Üstelik gelenek bunlarla da yetinmemiş birarada yaşayan insanların hoşgörüsünü zorlayan tarzda Davulla uyandırmaya kadar gitimiş.Bunlar müslümana yakışan davranışlar değil...
İftar masası cinayetleride cabası,kırılan kalblerin haddi-hesabı yok. Ekonomiye her yıl Oruç ve Kurbanın verdiği zararı hesablayacak olsak fakiliğin nedenleride ortaya çıkacaktır. Sorgulamalarınızın sizi dosdoğru yola iletmesi dileğiyle... Çünkü Aklın Salatı Düşünmek...Selam düşünen beyinlere...
__________________ Haşr -10
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin,"
dedikodudan fitne fesattan israftan vs kaçınarak o ayı ve ya günleri geçirmek mi İslama daha uygun düşüyor yoksa sadece aç susuz kalarak ibadet ettiği zannınyla oruç tutmak mı?Hangisi..?
Eğer cevap ilk kısımsa,adına oruç denen bu davranışın içi boşaltılmış olmuyor mu ve eğer bir olgunun içi boşaltılıp sadece adı kalmışşsa,bu olgu üzere hareket edenler yanılmış olmuyorlar mı?
selam,
bu soruna şu soru ile cevap vermiştim sen o zaman da üstünü örtmüştün hala ısrarla cevap vermiyorsun. benim sorduğum soruya cevap verecek cesareti bulduğunda umulur ki bu konudaki cevaplarına ulaşmış olacaksın.
yukarıdaki cümleni defalarca oku ve sonra savm ayetlerini de oku.
senin bu mantığına göre O GÜNLERDE YA DA AYDA, BUNLAR VE BENZERİ GÜNAHLARDAN kendini tutmak KAÇINMAK gerekiyor, sonraki zman dilimlerinde gerek miyor mu? cevabın hayırsa o zaman bunlara ne gerek var, cevabın evetse :))
bir de o savm ayetlerinde hasta ya da yolculukta iken "KENDİNİZİ TUTMAYIN" daha sonra TUTARSINIZ mı diyor.. yani hastayken ya da yoculuktayken vur patlasın çal oynasın sonra KENDİMİZİ TUTARIZ MI?
derdinin şifası burada, aklet.
selam ile.
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
evet sözlerimdeki çelişkileri ortaya koymuş
bulunuyorsunuz,keza daha evvel yazdığım iletide
saçmalamış olabilirim demiştim..
sizin bakış açınızla baktığımda hakikaten saçma
görünüyor,lakin bu şevkimi kırmadı,biraz daha okumam
düşünmem gerekli..uyarıların içinde sağolasın..
yalnız,şu mantığı değiştir kardeşim..
''ben bir fravun ve islam benim yegane hedefim ve
düşmanım''
üzerini örtmüşsün falan gibi sözler doğru olsa da bir
kastı ifade eder gibi,kaldı ki bir kastım da yok..sadece
1400 yıldır aç ve susuz kalarak arınan ve bunu önerenlere
karşı peki tamam lakin araştırmam lazım diyorum o
kadar..selamlar..
benim sana karşı o dediğin mantığım asla yok. yanlış anlıyorsun.
benim sana örtmüşsün dediğim, aynı şeyleri yazdığım halde pas geçmen içindi.
insan bir şey kurgular, yol alır, bu ona mantıklı da gelir, ama bir yerlerde çelişkiye rastlarsa kurgusuna ters gelen canı sıkılır. bu hepimize olur zaman zaman, önemli olan ısrar etmemektir, keza bu bizi köreltir. pireleri öldürelim derken yorganı da yakmayalım. derdim budur.
yoksa hep diyorum hepimiz imtihan oluyoruz ve ancak bir insanın emin olabildiği kadar emin olabiliriz. hallerimiz budur. gelenekte eleştirdiklerimizle aynı hataya tersten düşmemek için sıkı basmalıyız. dini ritüellere hapseden, çıkarlarına alet edenlere benzeyip, DİNİ SADECE BİR TARTIŞMA VE ENTELLEKTÜEL ÇABAYA dönüştürmemeliyiz. vahyi hayatımıza hakim kılıp arınmışlığa ulaşmaya , sıfır şirk sıfır günah maximum hayr üzere yaşamaya yaklaşabildiğimiz kadar yaklaşmalıyız.
umarım başaranlardan oluruz.
selam ile.
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
Esselamü Aleyküm. Evet kıymetli yorumcu arkadaşlar,salatı yeterince
öğrendik sanıyorum.Hanif kardeşlerimin sitelerinden birinde haccı
tartışmak,topluma getirilen yasaları ve kuralları tartışmak diye
okumuştum ve aklıma yatmıştı.zekatı da az çok anlıyorum mantığımada
uygun buluyorum çünkü fakirlere yardım etmek güzel bir şey,burada bilgi
olarak en çok ihtiyaç duyduğum şeylerden biri oruç meselesi oluyor,bu
konuda yorumcu arkadaşlar akla uygun izahlar getirirse memnun
olurum.mesela şu sorularıma cevap bekliyorum. 1-Kur'anda orucun amacı belirtilmiş midir? 2-Orucun
amacı fakirlerin halini düşündürmekse bunun farkında olarak fakirlere
yardım eden insanların da oruç tutması gerekiyor mu?.Gerekiyorsa niye
gerekiyor?. 3-Şayet orucun bir amacı nefsi terbiye etmekse,haramlardan sakınan insanların oruç tutmasına gerek var mı?Varsa niye var? 4-Oruç
tutan insanların tutmayanları dinsizlik veya saygısızlık yapıyorlar
gibi görmelerine,onlara kinli bir tavırla yan bakmalarına hatta zaman
zaman onları dövüp sövmelerine sebep olduğu için bu tür bir aç kalmanın
toplumun birliğine ve kardeşliğine de zarar verdiğini düşündürmüyor mu? 5-insanlar
ramazanda aç kaldıkları için haliyle iş gücü de düşüyor,çoğu insan
zaten öğleye kadar ancak çalışabiliyor bu durumda ülkenin iktisadi
durumuna zarar verilmiş olmuyor mu? 6-Zaten çok zengin olmayan ve aç olan bir arap toplumunu Allah niye aç bırakmaya çalışmış olabilir ki? 7-Allah,bir
topluma zarar verebilecek şeyleri emretmeyeceğine göre bütün bunlar
muvacehesinde aynen salat kelimesinin çarpıtıldığı gibi
oruç(svm)kelimesi de çarpıtılmış ve amacından uzaklaştırılmış olamaz
mı?. Bunun için yorumcu arkadaşların aydınlatıcı cevaplarını bekliyorum.Selamlar,Sevgiler.
Katılma Tarihi: 01 haziran 2010 Gönderilenler: 197
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Sayın Medeni0002
Savm için bir yargıya varmadan önce mutlaka Meryem 26 yı da
Değerlendirmenizi Bakara 187 deki yiyip icebilirsiniz ifadesinin yerine
serbestsiniz koyarak ayeti bir de bu haliyle tekrar okumanızı oneririm.
Selametle
__________________ Ancak bir cehennem öğretebilir insana
Kırık ayaklarla cennete girilemeyeceğini...
Esselamü aleyküm. evet HÜSEYİN-1975 kardeş,o ayetleri tahlil edelim bakalım: Bakara187:Oruç tuttuğunuz günlerin gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı, onlar sizin örtünüz, siz de onların örtülerisiniz. Allah, nefsinize güvenemiyeceğinizi biliyordu, bu sebeple tevbenizi kabul edip sizi affetti; artık onlara yaklaşabilirsiniz. Allah'ın sizin için takdir ettiğini dileyin. Tan yerinde, beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar, yiyin için, sonra orucu geceye kadar tamamlayın. Mescidlerde itikafa çekildiğinizde kadınlarınıza yaklaşmayın. Allah insanlara yasaklardan sakınsınlar diye ayetlerini böylece apaçık bildirir. Meryem26:Ye iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan 'Ben Rahman için oruç adadım, bugün hiçbir insanla konuşmayacağım' de.(Diyanet İşleri Eski Meallerinden) Bu meallerden anladığım sonuçlar: 1-Orucun ağırlığına dayanamıyorsak yiyebileceğimize izin veriliyor gibi geldi bana. 2-Orucun nefsimize ağırlığına dayanamıyorsak eşimize yaklaşmamıza izin veriliyor gibi geldi bana 3-insanlar oruçluyken konuşmaktan sakındırılmış gibi geldi bana,ama bunun sebebini anlayamadım.burada bir ihtimal daha görüyorum.Sanki oruç burada tarif edilmiş gibi geliyor bana.sanki savm(oruç) susmak demekmiş gibi geldi bana.ancak kime karşı susmak,niye susmak,neyi susmak burası kapalı,bence araştırılmaya açık konu. ayrıca önceki sorduğum soruların çoğunun cevabını bu ayetlerde bulmuş gibiyim.HÜSEYİN-1975'e teşekkür ediyorum.Selamlar,sevgiler.
73 sayfa okudum, tüm mesajları inceledim, şu soru
işaretini gideremiyorum, yardımcı olun lütfen, gerçekten
çok basit!
Ramazan Ayı ( Bazıları kavrulan dolunay demiş) Bakara
2:185'de Kur-an'ı Kerim'in indirildiği ay olarak
tanımlanmış. Yani bu ay belli ve sabit bir dönem. Bu ay
neden sürekli değişiyor, yani bu sene Ağustos'ta seneye
Temmuz'da, kitabımız belli bir ayda indirilmedi mi? Neden
sürekli bu aylar değişiyor?
Diyelim ki sabit bir günde başlıyor, o da kuzey yarımküre
için 21 Haziran denmiş. 21 Hazirandan sonra dolunayı
gördüğüm ilk gece mi başlayacağım? Ve bir sonraki
dolunaya kadar mi yoksa hilale geçene kadar mı? Yani süre
30 gün mü yoksa 10 gün mü olacak.
Rabbime sığınıyorum bunları yazarken, ben gönlümü ona
verdim zaten, sadece doğruyu arıyorum ve o gönül beni
buralara kadar getirdi, kayıt oldum, yorum yazma gereği
duydum, rica ediyorum sorularıma cevap veriniz. Allah'a
emanet olun.
Buradaki yazılar yetmediyse, öncelikle oruç olarak çevikdikleri yani savv u siyamın geçtiği tüm ayetleri bir araya toplayın tefekkürle defâaten okuyun. İşin içinden çıkamadıysanız, diğer başlıklarda oruca ilişkin yazılmış iletileri de okuyun. Ondan sonra cevabı vrilmemiş sorularınız olursa onları sorun! Yeniden aynı şeyleri tekraren yazmak yazar ve okuyucuya usanç getiriyor da...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma