Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam dostlar,
Da'vet :Kur'an'da : '' ud'u '', '' enzir '', '' zekkir '' '' belliğ '' gibi kalıplarla verilmiştir.
Da'vet :çağrı/çağırma, ziyafet, dua/ niyaz ,bir fikri kabul ettirmek için deliller söylemek, çekme/ celb etme, sebebiyet verme vb. anlamlara gelmektedir.
74 Müddessir 1-3 :
Ey elbisesine bürünen
Kalk uyar
Rab'bini tekbir et
sevgili Peygamberlerimiz/ Rasül / Elçiler; İslam'ı insanlık tarihi boyunca insanlara tebliğ etmeye, tek-bir ilah olan Yüce Rabbimize iman etmeye da'vet etmişlerdir.buna mukabil lanetli şeytan da tatil yapmamış, sürekli olarak insanoğlunu, kibre / azmaya / tuğyana / şirke / küfre da'vet etmiştir.buda onun misyonudur tabiki.Rasül / Elçiler insanları küfürden- imana, karanlık zulumatlardan- Nur'a , her türlü sapıklıktan- hidayete yani TEVHİD'e da'vet edip, şirk ten ise sakındırıp inzar ederlerken, insanları Yüce Rab'lerinin onlara vahiy'le gösterdiği / açıkladığı biçimce bir metod kullanarak İslam'a davet etmişlerdir.yani vahy nasılki Rabbani ise, Vahy'e insanları da'vet metodu da yine Rab'bani olmalıdır.ilahi mahreçli olmalıdır.(tabiki akıl-mantık kullanılacaktır, ancak vahyin kılavuzluğunda) :
88 Ğaşiye 21-22 :
(Ey Muhammed )sen öğüt ver, çünkü sen ancak öğüt verensin(ente muzekkir).onların üzerinde zorlayıcı değilsin.
48 Feth 8-9 :
biz seni, şahid, müjdeleyici ve uyarıcı ( mubeşşiren ve neziren ) olarak gönderdik.
ki, Allah'a ve Rasulüne inanasınız, O'nu(n dinini ) destekleyesiniz.O'na saygı gösteresiniz ve sabah akşam O' nu tesbih ed(ip şanını yücelt)esiniz...
Al-i İmran 20 :
seninle tartışmaya girişirlerse de ki : ben de kendimi Allah'a teslim ettim, bana uyanlarda '' kendilerine kitab verilenlere ve ümmilere de ki : '' siz de İslam oldunuz mu? '' eğer İslam olurlarsa doğru yolu bulurlar.yok eğer dönerlerse, sana düşen, yalnız duyurmaktır.Allah kulları( nı hakkıyla ) görmektedir.
PEKİ, RAB'BİMİZİN YOLUNA NASIL DA'VET EDELİM ?
NASIL DA'VET EDELİM Kİ, VEBAL ALMIYALIM, SORUMLU OLMAYALIM ?
(HERKESİ, DA'VETİ EN GÜZEL ŞEKİLDE NASIL YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI ARAMAYA / TARTIŞMAYA DA'VET EDİYORUM) :
bu konuyu gündeme getirmemin nedenlerinden özellikle bir tanesi , bir zamanlar duyduğum ve önem verdiğim şu sözdür:
bir davaya zarar vermek mi istiyorsun ? o halde o davayı en kötü şekilde sen savun...
Yüce Allah, bizi böyle bir hataya düşmekten korusun , niyet ve amellerimizi Kur'an'i leştirsin ve bizim için uygun gördüğü sırat-ı müstakime dahil edip, ordan çıkarmasın inşaAllah.
Ayet'lerin tasnifinde, Dr.Ahmet Önkal ve Nevzat Yüksel'in Kur'an Fihristinden yararlanılmıştır:
ilgili Ayet'lerin sadece az bir kısmı alınmıştır.
başlıklar tarafımdan değiştirilmiştir :
1- SÖZÜ EN GÜZEL ŞEKİLDE SÖYLEMEK/ MÜCADELE ETMEK :
( Da'veti / Tebliği çirkinleştirmemek ) :
16 Nahl 125
( Ey Muhammed ) sen hikmetle, güzel öğütle RAB'BİNİN YOLUNA ÇAĞIR ve onlarla en güzel şekilde mücadele et.çünkü: Rab'binin yolundan sapanları en iyi bilen O'dur ve O,yola gelenleri de en iyi bilendir.
17 İsra 53 :
Kullarıma söyle: En güzel sözü söylesinler( puta tapanlara sert davranmasınlar )çünkü şeytan aralarına girer( onları tartışmaya ve kötülüğe dürtükler) zira şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.
17 İsra 54 :
..............'' biz seni onların üzerine vekil göndermedik '' ( ve me erselneke aleyhim vekilen )
20 Taha 42-44 :
'' sen ve kardeşin, Ayetlerimi götürün, beni anmakta gevşeklik etmeyin ''
'' Fir'avn'e gidin, çünkü o azdı''
'' ona yumuşak söz söyleyin, belki öğüt alır veya korkar ''
2-DA'VET ESNASINDA, SERT/ KABA DAVRANMAKTAN KAÇINMAK :
3 Al-i İmran 159 :
Allah'ın rahmeti sebebiyledir ki, sen onlara yumuşak davrandın.eğer kaba, katı yürekli olsaydın, çevrenden dağılır giderlerdi. öyleyse onlar( ın kusurların)dan geç.onlar için mağfiret dile(yapacağın)iş(ler) hakında onlara danış, karar verincede artık Allah'a dayan ; çünkü Allah kendine dayanıp güvenenleri sever.
3- DAVET YAPILANLARI AYIRMAKTAN SAKINMAK / KAÇINMAK :
80 Abese 1-13 :
surat astı ve döndü
kör geldi diye
ne bilirsin belki o arınacak ?
yahut öğüt dinleyecek de öğüt kendisine yarayacak
kendisini zengin görüp tenezzül etmeyene gelince
sen ona yöneliyorsun
onun arınmasından sana ne ?
fakat koşarak sana gelen
(Allah'tan)korkarak gelmişken
sen onunla ilgilenmiyorsun
hayır ( olmaz böyle şey); O (inen Kur'an Ayetleri) bir hatırlatmadır)
dileyen düşünüp öğüt alır
( O) sahifeler içindedir; değerli şanlı
4- DA'VET/ TEBLİĞ KARŞILIĞINDA ÜCRET TALEB ETMEMEK :
(tebliği , dünyevi / nefsani hiçbir karşılık beklemeden/ ummadan sırf lilleh/ Yüce Allah'ın Rızası için yapmak )
6 En'am 90 :
işte onlar, Allah'ın hidayet ettiği kimselerdir.onların yoluna uy ve de ki: '' ben ona karşılık sizden bir ücret istemiyorum.''O '' sadece bütün alemlere bir öğüttür ''
5-KUR'AN'A DA'VET ESNASINDA KARŞILAŞILACAK HAKARET VE SALDIRILAR :
3 Al-i İmran 195 :
Rab'leri onlara karşılık verdi: '' ben sizden erkek kadın, hiçbir çalışanın işini zayi etmiyeceğim.hep birbirinizdensiniz.göç edenler, yurtlarından çıkarılanlar, yolumda işkence edilenler, vuruşanlar ve öldürülenler... elbette onların kötülüklerini örteceğim ve onları , altlarından ırmaklar akan cennetlere sokacağım( yaptıklarına) , Allah katında bir karşılık olarak ( onlara bu nimetleri vereceğim) KARŞILIKLARIN EN GÜZELİ ALLAH KATINDADIR.''
6- KUR'AN'A DAVETE KATILMAK :
46 Ahkaf 32 :
kim Allah'ın davetçisine( daiyallahi ) uymazsa, yeryüzünde ( başına inecek belaya)engel olamaz.kendisinin O' ndan başka velileride olmaz.onlar apaçık bir sapıklık içindedirler.
7- DA'VET SIRASINDA MUHATABIN GÜVENİNİ KAZANMIŞ BULUNMAK :
12 Yusuf 36 :
..........zira biz seni güzel davranan ( iyi rü'ya yoran) lardan görüyoruz.'' dedi.
8- DA'VET İNANDIRICI DELİLLERLE YAPILMALI :
12 Yusuf 108 :
De ki: işte benim yolum budur.'' ed'u ilallahi ale basiratin '' '' Allah'a basiretle davet ederim .ben ve bana uyanlar...Allah'ın (şanı yücedir) ben ortak koşanlardan değilim.''
9- KİTAB VERİLMİŞ OLANLARI KUR'AN'A DAVET :
29 Ankebut 46 :
içlerinden zulmedenleri hariç , Kitab ehliyle ancak en güzel tarzda mücadele edin ve deyin ki: '' bize indirilenede, size indirilenede inandık.Tanrımız ve Tanrınız birdir, biz de ona teslim olanlarız.
10- NUH PEYGAMBERİN AÇIK VE GİZLİ DAVETİ:
71 Nuh 8-9 :
''sonra ben onları açıkça da'vet ettim. ''
'' sonra ben onlara açıktan söyledim, gizli gizli söyledim. ''
11- MÜNAFIKLARA VERİLECEK ÖĞÜT , ONLARA SERT DAVRAN :
4 Nisa 63 :
Allah onların kalplerinde olanı biliyor.onlara aldırma, onlara öğüt ver ve onların içlerine tesir edecek güzel söz söyle.
9 Tevbe 73 :
Ey Peygamber, kafirlerle ve münafıklarla cihad et, onlara sert davran ; onların varacakları yer cehennemdir.ne kötü bir gidiş yeridir o !
saygı ve sevgilerimle
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
|