Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
kuran mealini okumak kuran okumak demek değildir.Yaşar Nuri'nin,Ali Bulaç'ın,Muhammed Esed'in,Süleyman Ateş'in kurandan anladıklarını okumak demektir.Öyle olmasa biri darabe'yi ''vurun'' diye çevirip öteki ''ayrılın/uzaklaşın'' diye çevirir miydi?Bu ve benzeri onlarca paradoksal durum için hangisinin kuran olduğunda karar kılacağız?Ve tercih ettiğimizin kuran olduğuna dair % 100 kanıtımız ne olacaktır?
__________________ Ve elçi dedi ki: 'Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kur'an'ı terkedilmiş (bir kitap) olarak bıraktı'' (furkan-30)
Katılma Tarihi: 16 mart 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 171
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
dördüncü_melek Yazdı:
kuran mealini okumak kuran okumak demek değildir.Yaşar Nuri'nin,Ali Bulaç'ın,Muhammed Esed'in,Süleyman Ateş'in kurandan anladıklarını okumak demektir.Öyle olmasa biri darabe'yi ''vurun'' diye çevirip öteki ''ayrılın/uzaklaşın'' diye çevirir miydi?Bu ve benzeri onlarca paradoksal durum için hangisinin kuran olduğunda karar kılacağız?Ve tercih ettiğimizin kuran olduğuna dair % 100 kanıtımız ne olacaktır?
Sana katılmıyorum. Kuran Allah'ın kelamıdır. Okunması, anlaşılması, düşünümesi ve ders alınması için insanlara gönderilmiştir.
Darabe'nin anlamının ne olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok. Allah insanlara şiddeti emretmeyeceğine göre özellikle de kadınlara karşı, anlamının ne olduğunu hemen kavrarsın. Zaten ne diyor Kuran da oku, düşün ve anla.
Benim düşünmeye, anlamaya ihtiyacım yok diyorsan, o zaman keyfin bilir. Arapça okursun ama anlamadan. Ya da Yaşar Nuri, Ali Bulaç, .. nın değil bilmem ne hocanın anladıklarını, bol masal eşliğinde dinler, kafa sallar, cennete gitmeyi hayal edersin.
Kardeş görüşüne aynen katılmakla birlikte şunuda unutmamalıyız bence, Kullara kul olmaktan çıkıp Allah'a kul olmak adına kılanan,ikame edilen, ayakta tutulan bir namazda Kur'an diliğle konuşmak kadar güzel birşey olamaz.
__________________ Yanlız sana ibadet eder ve yanlız senden yardım bekleriz.
Mircan Yazdı:
Öte yandan hiçbir meal,orjinal Kur'anın anlamını vermez/veremez.Bunu sadece Kur'anımız için değil, herhangi bir dilden çevrilmiş başka bir eser içinde rahatlıkla söyleyebilirim.Hal böyleyken bedenimiz,ruhumuz, herşeyimizle Allah'a yöneldiğimiz anda,sadece onun kelamını,O'nun dediği gibi zikretmek benim kişisel tercihimdir.
Kişisel tercihine saygı duyuyorum ama şunu bilmelisin ki Kuran herhangi bir kitap değildir. Şiir veya Roman çevirileri orjinali ile aynı tadı vermeye bilir. Çünkü bu tür kitaplar zevk için okunan kitaplardır. Ama Kuran okurken önemli olan anlamak ve düşünmektir. Yoksa boş boş oku. Anlamadıktan sonra neye yarar.
Sana katılmıyorum. Kuran Allah'ın kelamıdır. Okunması, anlaşılması, düşünümesi ve ders alınması için insanlara gönderilmiştir.
burda hemfikiriz
Alıntı:
Darabe'nin anlamının ne olduğunu anlamak için alim olmaya gerek yok.
alim olanlar bile işin içinden çıkamamışsa ve onca polemik yapılmışsa benim ve sizin gibilerin durumunu varın siz düşünün.Alim olmaya gelince ilimde derinleşmek,ilim ehline sormak kuranın tavsiyesidir aynı zamanda.Malum benim arapçam yok.Kime dayanacam ya yaşar nuriye,ya ali bulaça ,ya hasan akçaya ya şuna ya buna...peki bunlar ortak bir paydada buluşamamışken seçilen meallerden herhangi birinin % 100 allah sözü olduğuna beni kim ikna edebilir?
Alıntı:
Allah insanlara şiddeti emretmeyeceğine göre
allah yeri geldi mi şiddeti emreder.
Şunlar kurandan ayetler
münafıklara karşı sert davran
zina edenlere 100 celde vurun
Alıntı:
Allah insanlara şiddeti emretmeyeceğine göre özellikle de kadınlara karşı, anlamının ne olduğunu hemen kavrarsın. Zaten ne diyor Kuran da oku, düşün ve anla.
bu sizin kişisel çıkarımınız.Ve sadece sizi bağlar.Allah'ın zaman zaman şiddeti emredebileceği yukardaki ayetlerle ıspatlandığına göre kadınlara da yeri gelince şiddetli davranmayı emretmeyeceği savunulamaz.
Alıntı:
Benim düşünmeye, anlamaya ihtiyacım yok diyorsan, o zaman keyfin bilir.
iletinizden bir önceki iletimde vardığım yargılara düşünerek vardım.Sizin söyleyebileceğiniz şey düşünmediğim değil doğru düşünüp düşünemediğimdir
Alıntı:
Arapça okursun ama anlamadan.
farklı şeylerden bahsediyoruz.Ben türkçe ya da arapça okuyalım tartışmasına girmedim.Yukarda bir iddia vardı ve ben de ilgili iddiayla ilgili düşüncelerimi paylaştım.Soruyorum:hsan akçayın ya da ali bulaçın ya da yaşar nurinin meallerinin %100 kuran olduğundan emin misiniz?bunu iddia edebilir misiniz yoksa diyebileceğiniz en mantıklı şey bu ilim ehlinin ilimleri nisbetince kurandan anladıklarını çevirmek mi?
Alıntı:
Ya da Yaşar Nuri, Ali Bulaç, .. nın değil bilmem ne hocanın anladıklarını, bol masal eşliğinde dinler, kafa sallar, cennete gitmeyi hayal edersin.
bu kısmından birşey anlamadım.Ben bir kürdüm ,türkçem sınırlı yardımcı olunuz.
__________________ Ve elçi dedi ki: 'Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kur'an'ı terkedilmiş (bir kitap) olarak bıraktı'' (furkan-30)
dördüncü_melek Yazdı:
alim olanlar bile işin içinden çıkamamışsa ve onca polemik yapılmışsa benim ve sizin gibilerin durumunu varın siz düşünün.Alim olmaya gelince ilimde derinleşmek,ilim ehline sormak kuranın tavsiyesidir aynı zamanda.Malum benim arapçam yok.Kime dayanacam ya yaşar nuriye,ya ali bulaça ,ya hasan akçaya ya şuna ya buna...peki bunlar ortak bir paydada buluşamamışken seçilen meallerden herhangi birinin % 100 allah sözü olduğuna beni kim ikna edebilir?
allah yeri geldi mi şiddeti emreder.
Şunlar kurandan ayetler
münafıklara karşı sert davran
zina edenlere 100 celde vurun
selam dostum
Öncelikle şunu belirteyim ki işin ehli kişilerin üzerinde mutabık olamadıkları konular Kuran'ın 1000'de biri kadardır. Bu kadar düşük bir oran için neden Türkçe meali bir kenara atayım. Mealin Allah Kelamı olduğunu ben % 100 söyleyemez isem sen de % 100 aksini iddia edemzsin. Fatiha suresinin türkçe mealinin Allah kelamı olmadığını söyleyebilirmisin? Namaz kılarken okuyacağın Kuran ayetlerini kendin seçebilirsin. % 100 emin olduklarını yani.
Kuran'daki şiddete gelince verdiğin ayetlerde haklısın şiddet var. Ama bir ceza olarak var. Ortada suç varsa ceza verilir. bunda hemfikiriz. Ancak akşam yemek yapmadı diye erkekler karılarını döverler ve bunu da Kuran'a dayandırmaya çalışırlarsa Allah'a tövbe haşa iftira atmış olurlar. ben şiddet derken bu bağlam da söylemiştim. Allah güçsüzlere, zayıflara ve savunmasız kişilere merhamet edilmesini ister.
başlığa tekrar göz gezdirdim.Alperen,bir link vermiş.Verilen linkte konu enine boyuna tartışılmış aslında.Biraz tekrara düşmüşüz desek yeridir.Sayın neyzen_semazen ve mircan ile paralel düşünüyorum.Diğer arkadaşlar da güzel paylaşımlarda bulunmuş.
sizin yorumlarınızla ilgili de bir iki şey söyleyip daha fazla uzatmamayı düşünüyorum sevgili atakan dostum.
1-kuran ve kuranın meali aynı şey midir?
2-namazlarımızda kendi anadilimizle mi kuran okumalıyız?
3-kuran ve kuranın meali eşdeğer değilse mealleri bir kenara mı atmalıyız?
müzakere edilen konuyu bu şekilde tasniflemek mümkün.Tasniflediğim bu konunun sadece 1. maddesiyle ilgili düşüncelerimi ilettim.Diğer maddelerle ilgili bir tartışma içine girmediğimi belirtmiştim.(Ancak siz tüm maddelerle ilgili fikir yürütmüşsünüz)
Alıntı:
Öncelikle şunu belirteyim ki işin ehli kişilerin üzerinde mutabık olamadıkları konular Kuran'ın 1000'de biri kadardır
1.maddeye göre bu oran bile kuranın kendisi ile kuran mealinin aynı şeyler olmadığını,kuran=kuran meali olmadığını ıspatlamaya yeterlidir.
Alıntı:
Bu kadar düşük bir oran için neden Türkçe meali bir kenara atayım
kuran= değildir kuran meali demek ile kuran= değildir kuran meali önermesi gerektirir kuran mealini atmayı demek aynı şeyler değildir.Bunu da söylemedim zaten.Kuran mealini bir kenara atmayın tabii ki ama kuran mealine kuran muamelesi de yapmayın.Mutlak /kesin/la reybe fih/tenakuzsuz olan kurandır;kuranın meali değil...İlimde daha derinleşmiş birinin gelip mevcut meallerdeki yanlışlıkları ortaya çıkarması pekala mümkünken kuranın asıl metni asıl olarak kalmaya devam eder.
Alıntı:
Mealin Allah Kelamı olduğunu ben % 100 söyleyemez isem sen de % 100 aksini iddia edemzsin.
tümcenizde false/yanlış/tutarsız/çelişkili bir mantık var.Kurduğunuz cümlede mantık hatası var özcesi.
kuran=kuran meali midir?sorusuna verilebilecek 2 yanıt var
A-% 100 Allah kelamıdır
B-% 100 Allah kelamı değildir.
Ben B şıkkını savunuyorum.Siz A şıkkını savunamıyorsunuz;o halde B şıkkını savunmak durumundasınız.A şıkkını savunamadığınıza göre B doğrudan doğru olur.Savunmama bile gerek kalmadan kendi iddianızı çürütmüş oluyorsunuz.
B şıkkını neden savunuyorum?
-kuranın hem lafzı hem de manası Allah tarafındandır.O, bir beşer sözü değildir.O,bir mecnunun ya da şairin sözü değildir.O,uydurulmuş da değildir.Şerefli bir elçinin sözüdür.Elçinin özelliği ise kendisine verilen mesajı olduğu gibi iletmektir.Allah vahyi nasıl göndermişse elçi onu olduğu gibi iletmiştir.
-Meal öyle midir?Değildir.Lafzı da manası da beşeridir.Filolojik hatalardan beri değildir.Çevirenin ilmiyle sınırlıdır.Çevirenin anlam dünyasıyla,ideolojik konumlanışıyla kayıtlıdır.O halde meal % 100 kuran değildir.Kuranın kişinin zihnindeki,duygularındaki yankısı,yansımasıdır.
Alıntı:
Fatiha suresinin türkçe mealinin Allah kelamı olmadığını söyleyebilirmisin?
Allah kelamı değildir.Allah kelamına yakınlaşma çabasıdır.
Alıntı:
Kuran'daki şiddete gelince verdiğin ayetlerde haklısın şiddet var. Ama bir ceza olarak var. Ortada suç varsa ceza verilir. bunda hemfikiriz. Ancak akşam yemek yapmadı diye erkekler karılarını döverler ve bunu da Kuran'a dayandırmaya çalışırlarsa Allah'a tövbe haşa iftira atmış olurlar. ben şiddet derken bu bağlam da söylemiştim. Allah güçsüzlere, zayıflara ve savunmasız kişilere merhamet edilmesini ister.
kesinlikle haklısınız.
s.a
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
selam
Her mahallede açılan kuran kursu ve talebe yurtlarında çoculara arapça öğretiliyor.
arapça okunan kuran makbul.Bazılarına göre kuran arapça öğrenilmeden okunamaz okunsada anlaşılmaz nitekim kuran aslında arapça değil Rabça dır.
İşte bu anlayışla yola çıkmış din gönüllüleri eğitim kurumlarında kuran emirleri ve ahlakını öğrencilere vermekten ziyade bol bol arapça ezbere kuran okuma hadislerle harmanlanmış kuran anlayışı vermeye devam etmekte
Bu gün devletin kültür merkezlerinde ezbere yasini şerif okuma yarışması düzenleniyor ve 6 veya 7 yaşındaki çocuklar iyi ezbercilikten ödülle mükafatlandırılıyor.Bu etkinliğin adıda devletin düzenlediği kültür akitivitesi oluyor.hem dindar hem kültürlü yeni nesil yetişiyor
Devletin belediye hizmetleri vermekle yükümlü belediye kurumları 1.kuşe kağıda basılı minik kitapcıklardan 300er adet bastırıp millete ücretsiz dağıtıyor.Kitapçıkların konusu unutulan hadisler.Bir belediye unutulan hadisleri adı altında hadis toplayıcılığı yapıp bunu neden halka dağıtır?Belediyenin asli görevleri nedir?
gerçekten durum kötü.kuran kurslarında kuran değil arapçakuran öğretildiği sürece kuran ahlakıyla yetişmiş bir nesil elde edilemez.
sevgili msr ben şahsen çocuğumun arapça öğrenip kuranı sular seller gibi arapça okumasından ve malum kursların kurandaki din diye öğretmiş olduğu hadislere göre şekillenmiş kuran anlayışından ziyade
piyasadaki mealleri okuyarak kuranı anlamsını ve duaları namazında tükçe okumasını tercih ederim
Senelerce bu masalı anlattılar ve hala anlatmaktalar yüzlerce kuran kursları açıp arapça kuran derlerine devam etmekteler.Artık bu masala inanmayın kuran arapça okunmak zorunda değildir!
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Her namazda abdest almak zorundamıyız?Kuranı Türkçe Mealli okusak kabul olurmu ?
Bana göre,her namazda abdest almak zorunda değilsiniz.Ama günün her saatinde maddi manavi temiz olmalısınız.
Ey örtüsüne bürünen,kalk,uyar.Rabbini tekbir et.Giysilerini(iç,dış elbise,kalb ve beden)temizle. Pislikten(maddi manevi)kaçın.74/1-5
Eğer su bulamamışsanız,ter ve kir kokularınızı absorbe etmek için uygun bir koku veya parfüm kullanınız.Eeğer bunları da bulamamışsanız,temiz bir toprak ile teyemmüm ediniz.Yani toprağı vuvüdünüzün belli yerlerine sürerek,ter veya pis kokularınızı absorbe ediniz.
Namazında türkçe veya arapça okuyabilirsiniz.Hatta hiç bir sure,ayet,dua telafuz etmeseniz,sadece gönlünüzle,zihninizle Allah"a yönelseniz de namazınız kabul olur.
1-ilkokullarda dahi öğretilen ingilizce dili ile birlikte pis arapların arapça dili de öğretilsin
2-kuran kurslarında arap dili öğretilsin (eskiden medreselerde yapılırdı)
3-arapça öğrenimine büyük katkısı olan imam hatipler derin,ulusalcı emmiler tarafından tekrar açılsın.Çocuklarımızın Kur-an öğrenmesinden ödleri kopan ABD-İSRAİL güdümündeki derin,ulusalcı emmiler Kur-an kursu için getirdikleri yaş sınırı yasağını kaldırsın.
4-Millici,şöven,tek tipçi,türkçü eğitim sisteminde ıslah yoluna gidilsin.
3-hatta kürtçe de öğretilsin .Türk kardeşlerinin kucağına pisleyen kürtler de niçin pislediklerini kendi dilleriyle size anlatabilme olanağı bulurlar.(Hatta pisliklerinizi de kendi dillerinde size bir güzel anlatsınlar)Hep burda olduklarını,analarıyla birlikte hep de burada kalacaklarını kendi dillerinden öğrenme olanağı bulmuş olur ABD-İSRAİL'İn zaten kucağında olan ve onların şefkatli kucağına pislediklerinde kulakları çekilen bazı derin,ulusalcı emmiler.Son raddede onların da bir sabırları olduğunu kendi dillerinde anlatabilme olanağına kavuşurlar.Eğer burdan gitmelerini istiyorsanız önce yakalarından düşmeniz gerektiğini bir güzel anlatıversinler.
Böylece pis arap müslüman kardeşlerimizle de ortak bir dilimiz olur.Hem de kuranı arapçasından öğrenip,okuyup,okutup bu polemiğin de yolunu kapatmış oluruz.
s.a
Sayın Dördüncü melek.Sen Kürt"sen,ben"de Lazum.:)
Ama yukarda yaptığınız önerilere,vallahi aynen katılıyor ve gerçekleşmesi için canı gönülden dua ediyorum.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma