Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam inşallah hepiniz iysinizdir, beyaz kardeşimiz Rabbin bi rörneklemesi ile hayatında bir örnek kurmaya çalışmış Allah kendisine selamet versin,
Rabbin meryemi bitki gibi yetiştirmesi,
Rabb ve meryem arasındaki ilişiki budur, bu ilişki ile kadın ve erkek arasında ki ilişikiyi anlamaya çalışalım, ve burda da benzeyen benzetilen ve benzetme edatı ve benzetme yönü ilkelerini göz önüne alalım,
benzeyen meryem benzetilen bitki,
bitki nasıl yetiştirilir, su, toprak, hava, ilgi, şefkat,emek, özen, Allah karşılığında bir şey beklemez, peki ya erkek ne bekler,
bitki doğaya ne verir, hayat, oksijen, güzellik, meyve, açar neşelenirsiniz,
somutlaştıralım, su ve toprak erkekden, ekmek ve iş erkeken, oksijen de kadından yemeği de kadın yapsın, ya ecük bitki üzerinde düşünsenize, bitkinin verdiklerini düşünsenize, ayetlere bakalım, kadın ve erkek, toprak ve bitki arasıdan ki ilişkiye bakalım,
Onda 'sükun bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet kılması da, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır. (RUM SURESİ / 21)
çiçeğin verdiği güzellik, içinzide oluşturduğu sevgi, eşler arasındaki karşılıklı sevgi bağı ve merhamet, siz çiçeğe kıyıp nasıl üzerine basarsınız. Siz emek verdikçe o açacak ve size güzellikle karşılık verecektir,MEseleye Rab katından bakmayın Rabble çiçek ilişkisi değil insanla çiçek ilişkisini kurun.
Çiçek olamayan kadınlar eşlerine bir dirhem oksijeni çok görür halde yazık ki ne yazık, emek olamayan erkekler eşlerine bir tutam merhameti çok görmek de yazık ki ne yazık. neyse, çiçek ve insan ilişkisni düzenlerseniz bu konuda daha çok sonuca ulaşılabilir inş, ama kısa tutalım,
hasan abimiz, bu mantığa karşılık,
Allah'ın kendisiyle kiminizi kiminize göre üstün kıldığı şeyi (malı) temenni etmeyin. Erkeklere kazandıklarından pay (olduğu gibi), kadınlara da kazandıklarından pay vardır. Allah'tan onun fazlını (ihsanını) isteyin. Gerçekten, Allah her şeyi bilendir. (32)
bak kadınların kazandığı maddi unsurlar da vardır demiş, ama ayete şöyle bakınca görüyorum ki,öncesine ve sonrasına bakarak,
Size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin kusurlarınızı örteriz ve sizi 'onurlu-üstün' bir makama sokarız. (31)
Allah'ın kendisiyle kiminizi kiminize göre üstün kıldığı şeyi (malı) temenni etmeyin. Erkeklere kazandıklarından pay (olduğu gibi), kadınlara da kazandıklarından pay vardır. Allah'tan onun fazlını (ihsanını) isteyin. Gerçekten, Allah her şeyi bilendir. (32)
günahlarla başlanmış, kadın ve erkeklerin farklı sorumluluk alanları ile devam edilmiş ayette üstünlük diye çevirilen kelimenin farklılık anlamına geldiğini düşünüyorum bu kavramla ilgili bir yazı alıntılamıştım inşallah bakınız, elçilerin farklılığı meselesinde, bu farklılığın sizer arasında bir üstünlük olmayacağı her nefsin kazandıklarını göreceğini kazandıklarından pay alacaklarını anlıyorum, erkek para kazanıyor ve infak ediyor ama genç ve çalışmayan kız infak edecek bir şey bulmaıyorsa bundan dolayı erkeke üstün değildir, herkes ellerindekinden kazanabildiklerine göre paylanacaktır diye düşünmekteyim,
Anne-babanın ve yakınların geride bıraktıklarından ve her birine mirasçılar kıldık. Yeminlerinizin (akid ile) bağladığı kimselere de kendi paylarını verin. Şüphesiz, Allah, her şeye şahid olandır. (33)
Allah'ın, bazısını bazısına üstün kılması ve onların kendi mallarından harcaması nedeniyle erkekler, kadınlar üzerinde 'sorumlu gözeticidir.' Saliha kadınlar, gönülden (Allah'a), itaat edenler, Allah nasıl koruduysa görünmeyeni koruyanlardır. Nüşuzundan korktuğunuz kadınlara (önce) öğüt verin, (sonra onları) yataklarda yalnız bırakın, (bu da yetmezse hafifçe) vurun. Size itaat ederlerse aleyhlerinde bir yol aramayın. Doğrusu Allah yücedir, büyüktür. (34)
erkek ve kadınlar arasında ki bu farklılıktan, görev dapılımından sonra Rabbimiz adalete uygun bir hüküm vermeye başlıyor, yine üsatünlüğü farklılık olarak çevirin, erkeke mali işler kadın sosyal işlerle uğraşıyor diye sakın ha bunlara mal ayırmamazlık etmeyin, siz gözeticizini ama çiçeklerinizi de gübrelemeyi ihmal edecek değilsiniz, ki kadınların çiçek oluşunu anlamamış olacaklar ki, çiçekleri dövün gibi bir çeviri ile, kadın ve erkek ikilisinin ilişkisini bozu vermişler,bu ayrı konu devam edelim,
Senden fetva isterler. De ki: "Allah, 'çocuksuz ve babasız olanın (kelale'nin)' mirasına ilişkin hükmü açıklar. Ölen kişinin çocuğu yok da kız kardeşi varsa, geride bıraktıklarının yarısı kız kardeşinindir. Ama (ölen) kız kardeşinin çocuğu yoksa, kendisi (erkek kardeşi) ona mirasçı olur. Eğer kız kardeşi iki ise, geride bıraktıklarının üçte ikisi onlarındır. Ama (mirasçılar) erkekler ve kız kardeşler ise, bu durumda erkek için dişinin iki payı vardır. Allah, -şaşırıp sapmayasınız diye- açıklar. Allah, her şeyi bilendir. (NİSA SURESİ / 176)
hasan kardeş dağılım adil mi diye sormuş, Rabb eşit değildir adildir eşitlik ve adaleti karıştırmayalım, Rabb herkese fırsat eşitliği sunmuştur ama herkese eşit değildir, bir zamanlar bir fabrikada gece işcisiolarak bir gurup arkadaş çalışıyorduk sabahı ettik evlere dağılıyoruz, ben de sigara bitmiş, iki kişi eve doğru yol alıyoruz, diğer arkadaş bize dört tane sigara verdi, ben yataktan kalkınca sigara yakan bir baca arkadaş aklına eserse sigara içen bir filtre, alın dedi,yürüdük arkadaşa sordum adil mi eşit mi dağıtalım, adil dedi, ben de üç tanesini kendime bir tanesini de arkadaşa verdim, :) kadın gözetilen ve kollanan, süse açıkyetişen, erkek mücadeleye açık yetişen, olur ki bahçivan bu çiçeğe bir gün zulmederse, Rabb o çiçeğin toprağına kendisi için su biriktirmeyecek de, su içinde yüzen bahçivana mı su depolatacak, son oalrak beyaz kardeş, zor anda hınzır eti yersin ama sen tutup da bunu her zorda kaldığında her naneyi yiyim dşye anlayamazsın, yoksa durum şuna benzer,
İşte kalplerinde hastalık olanları: "Zamanın, felaketleriyle aleyhimize dönüp bize çarpmasından korkuyoruz" diyerek aralarında çabalar yürüttüklerini görürsün. Umulur ki Allah, bir fetih veya katından bir emir getirecek de, onlar, nefislerinde gizli tuttuklarından dolayı pişman olacaklardır. (MAİDE SURESİ / 52)
kız çocukları temiz bitkilerdir, okullarda kirli ellere teslim edilir, bahane zamanın felaketleri, bu ne olacak ya, bu bitki sadece koca ile mi iletişim halinde, neyse bu da ayrı bir konu, hepiniz Rahmana emanet olun, erkekler emek olmayı, kadılnlar çiçek vermeyi öğrenmemişken, kim gözetleyici kim hava olabilir ki,
selam ve dua ile
|