Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Evvettt,
Iyi günler Hasan efendi,
Savana arkadasa verdiginiz yaniti biraz afaki buluyorum.Cünkü bu dinin tepesinde olan genc ve güzel karilarla evlenince ikinci karisi olan SERVEYE söyle demisti,artik seni bosayacagim.
Zaten,dünür basi kadin söyle demisti Muhammede,evde cocuklarin var,istedigin gibi kadinlarlala evlenene kadar bu cocuklarin bir bakiciya ihtiyaclari var.Benim tanidigim bir kadin var, kimsesiz,birazda yasli,birazda cirkindir,birazcada sisman ama olsun,sana genc hanimlar bulana kadar bu kadin hem seni hemde cocuklari idare eder.Muhammet kabul eder,Serve eve gelin gelir.
Haliyle bir zaman sonra eve yeni hatunlar gelmeye baslar,bunlarin icinde en gencide Aisedir.
Bir iddiaya göre 7 bir iddiaya görede yasi 9 dur.
Tabiiiikiiii,genc karilar eve gelince, Serveye yol görünür.Muhammet derki,Serve artik ben seni bosiyacagim.Bu sözlere muhatap olan serve,aglayarak Muhammede aynen söyle der.Biliyorsun ben fakirim,gidecek hicbir kapim yok.
Ben senden kocalikta beklemeyeceyim,ne olur beni kapiya atma bu cati altinda kaliyim.Ve bu sözleri Serveden duyan Muhammet,söyle der.
Oldu ,o zaman kalabilirsin.
Simdi sayin Akcay,bu miras isine pekbir aciklik getiremedin,Belki Servenin durumuna bir aciklik getirirsin.
Servenin korkusu yalvarmalarindanda anlasildigina göre,nasil tigteper sahi merdan geldiyse,öylede gideceyi korkusu vardi icinde.
Bir toplulugun en üstünde bu durum gecerli olursa,artik halkin arasinda hak dagitimi pek gecerli olmaz sanirim.
Ben karadenizliyim,dinle yatan dinle kalkan dört tarafindakiler dindarlarla dolu biriyim,hatta din adamlariyla doluyum desem yalan olmaz.
Babamin teyzesinin bir hikayesi vardir.Kocasi evde sigarasini icerken Teyze 50 kiloluk bugday cuvalini sirtlar,yol olmadigi icin bayirlardan,agacliklardan asagiya suraya buraya tutunarak iner ve 3 km uzaktaki dere kenarindaki degirmene gider.Deyirmende görevli kimse yoktur,kim giderse suyu deyirmene cevirip deyirmeni isletir.Ortalikta in yoktur ,cin yoktur.Deyirmen ormanin icinde dere kenarindadir.Teyzede suyu deyirmenin oluguna cevirir,deyirmen dönmeye baslar.Bugdayi yüksekte olan ambara zorlukla bosaltir.Deyirmene ayar verir,deyirmen,tangir ,tungur calismaya baslar.
Bir müddet sonra bugday un olmustur.Unu cuvala dolduran teyze,bu sefer bayir yukari tirmanmaya baslar,inmenin bile zor oldugu daglik arazide birde cikmayi düsünelim.Teyze inleyerek,of poflarla evin altindaki patikaya kadar cikar.Belki adam pencereden bakiyor ümüdüyle yük sirtinda basini kaldirip pencereye baktiginda,gördügü seyden gayri ihtiyari cuvali tutan parmaklar bosalir ve cuval kadinin sirtindan yere düser.Kanter icinde ates gibi yanan kadinin vücüdundan bu sefer ,basindan asagi buz gibi ter bosalmaya baslar ve teyze dizlerinin üstüne yigilir.
Acaba bu kadin pencerede ne gördü?
Anlatalim,dedimya ,tüm sülale din adamlarindan olusmaktadir nerdeyse.
Teyze,kocasinin yalniz kolunu görür pencerede,elindede kocaman ,bembeyaz yazisiz bir kagit.Bilmiyenler derki nolmus canim yazisiz bos kagidi tutuyorsa.Kazin ayagi hicde öyle deyil.
Peki ,nasildir kazin ayagi?
Kazin ayagi söyle.Bir koca elinde bos kagit tutuyorsa,bu kagidida karisina gösteriyorsa,karsina sen benden bossun demektir.Adam evde cocuklarla beraberdir.
Kadin kendine gelip tekrar basini sonbir kez daha pencereye cevirince ,pencerenin kapandigini görür.
Bütün dünyasi basina yikilan teyze,dizlerinin üstüne dikelmeye calisir ve derken titreyen bacaklari ayaklarinin üstünde durmaya sendeleyerek muvaffak olur.
Artik ,bos oldugundan evede girmesi olanak disidir.Anasinin evi 5 km yukarda ,tam tepenin üstündedir.3 km sini ormanin icinden gidecektir.
Bu yoluda asar,ana evinin kapisini zor calar ve kapi önüne yigilir kalir.
Sevgili Akcay,bu nasil inannistir?Beni mazur görde.Haliyle seni suclamiyorum,sucladiklarimi biliyorsun tabi,yorumun nedir bu tip inanmislara?
Bu olay gercekten yasanmis bir olaydir.
Ne yazikki,islam alemindeki kadinlarin durumu üc asagi,bes yukari aynidir.Karadenizde ise bu durumun Tuzu ,biberi biraz daha fazladir.
mutlu,kutlu,umutlu yarinlar dileyimizle.
tolonbeg
__________________ mutlu,kutlu,umutlu günlere
|