Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Hepsi var ise paylar şöyle: ana 1/6, baba 1/6, kardeşler 1/6, eş(erkek ise) dörtte bir, çocuklar dörtte bir alır. Temel olan budur.
Ölen erkek ise eşe ve çocuklara düşen pay yarıya iner. Bu durumda artanın hükmü yok. Ancak Nisa/8 dikkate alınmalıdır.
Sorunun cevabına geçecek olursak:
Ana ve baba 1/6’şar alır. Kardeşler 1/6’yı bölüşür. Adam 1/4 alır ve kız çocuğu da yine 1/4 alır. Toplam 1/6 + 1/6 + 1/6 + 1/4 + 1/4 = 1 eder.
Kardeşlere düşen payın 2/5’i her bir erkeğe 1/5’i kıza şeklinde pay edilir.
Bunlarla kafa yormanıza gerek yok. Boşuna cevap vermeye zahmet etmeyin. Şimdi çoğunuzun şiddetle itiraz edeceği bir şey söyleyeceğim: Doğrudan dini ilgilendirmeyen şeriat ve sosyal yaşamla (evlilik hukuku gibi) ilgili ayetlerin tümü neshe tabidir! Bir kısmı neshedilmiştir de! Evet, gerçekten de öyledir! Bu yüzden böyle konularla zaman harcamanızı tavsiye etmem. Döndüğüm zaman bunu açıklayacağım. Ama şimdi yoğun şekilde bir proje üzerinde çalışıyorum.
Allah’ın dünya yaşamında erkeğe kadından fazla inisiyatif vermiş olması sizi yanıltmasın (bilhassa seni Savana kardeş). Bu erkeklerin lehine değildir. Bilakis!!! Buradan Allah sanki erkekleri kadından üstün tutuyormuş gibi bir şey anlaşılmasın. İşin aslı böyle değil. Bütün bunları yeri gelince konuşuruz. Şimdilik zamanım yok. Yakında inşallah görüşürüz.
Katılma Tarihi: 30 nisan 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 1235
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Allah’ın dünya yaşamında erkeğe kadından fazla inisiyatif vermiş olması sizi yanıltmasın (bilhassa seni Savana kardeş). Bu erkeklerin lehine değildir. Bilakis!!! Buradan Allah sanki erkekleri kadından üstün tutuyormuş gibi bir şey anlaşılmasın. İşin aslı böyle değil. Bütün bunları yeri gelince konuşuruz. Şimdilik zamanım yok. Yakında inşallah görüşürüz.okun yazdı
Selam okun
Hasan Akçay'a sormuş olduğum sorunun yukarıda sizin düşündüklerinizle hiç alakası yok.Yaptığım karşılık fikir alışverişinde bulunurak ölen kişinin mirasının paylaşımı Allahın yasalarına göre nasıl olur'u netleştirmeye çalışmak.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
Hasan Akcay Yazdı:
Çocuklarınız hakkında Allah’ın size vasiyeti: bir erkeğe iki kızın payı. Kızlar ikiden çoksa mirasın üçte ikisini alırlar; tek ise yarım. Ölenin çocuğu varsa ana babasından her biri mirasın altıda birini alır; ölenin çocuğu yok ta ana babası mirasçı ise anası mirasın üçte birini alır ama kardeşleri varsa anası mirasın altıda birini alır. Vasiyeti ya da borçlarından sonra. Babalarınız ve oğullarınız. Size hangisi yararca daha yakındır bilemezsiniz. Allah’ın farzları bunlar. Allah bilir; bilgedir(Nisa 11).
Bunu tek kız evlat mirasın yarısını, eş dörtte birini, ana babasından her biri altıda birini alır ve geriye kalanını kardeşler paylaşır diye yorumlasak bile bu hesabı ben yapamıyorum çünkü çünkü altı çizik paylar toplanınca kardeşlere bir şey kalmadığı gibi toplam bütünden fazla ediyor. 1:2 + 1:4 + 1:6 + 1:6 = ?... 6:12 + 3:12 + 2:12 + 2:12 = 13:12.
Sizce yanlış olan ne?
Selam Sevgili Hasan Akçay
ölen kadının mirasına varis ;koca ,çocuk ,anne ve baba olduğu için kardeşlere pay ayrılmıyor.Yani kardeşler mirascı olamıyor.
Benim anlayışıma göre
Mirasın bölüşümüne gelince şöyle olabilir
Tek çocuk mirasın 1\2 sini alır
300.000tl\2=150.000tl çocuğun payı
Çocukları olan kimseye ana ve babaya mirastan pay hakkı var
ana 1\6=50.000tl
baba 1\6=50.000tl
Kalan miras-(ana ve babanın payları toplamı)
300.000-(50.000+50.000)=200.000tl
Kalan miras üzerinden kocanın payı hesaplanır
200.000x1\4=50.000tl
çocuğun payı:150.000
anneye : 50.000
babaya : 50.000
Kocaya : 50.000
toplam : 300.000
Bu formülün diğer seçeneklerdede doğru olarak işlerlik kaznıp kazanmayacağını bilemiyorum.Denemek lazım.
Kadının eşi anası babası 2 erkek kardeşi bir kız kardeşi ve bir kız çocuğu var ve hepsi hayatta.
ana 1\6=50.000tl
baba 1\6=50.000tl
200.000x1\4=50.000tl
Merhaba savana.Kocanın payı neden ananın, babanın payı gibi baştan hesaplanmıyor da kalan miras üzerinden hesaplanıyor?
Ayrıca artan 50.000 lira iki erkek bir kız kardeşe nasıl pay edilecek? Örneğin kızkardeş çalışıp aile bütçesine katkı yapı iyi bir Müslime olduğu halde erkek kardeşler içkici, kumarcı, evlilik dışı cinsel ilişkilerde bulunan kişiler olup ailenin ayakta kalmasına imkan vermeyen bir duruş sergiliyorsa?
Cevap derken "kişi olarak bana" anlamında söylemiştim. Yanlış anlaşılmış üzgünüm, çok utandım. Ne haddime tartışmanıza karışmak. Bir yanlış anlama da çok eşli evlilikle ilgili Savana'nın açtığı konuya atfen söyediklerimle ilgili olmuş. Neyse arkadaşlar özür diliyorum...
Hasan Akcay Yazdı:
Kadının eşi anası babası 2 erkek kardeşi bir kız kardeşi ve bir kız çocuğu var ve hepsi hayatta.
ana 1\6=50.000tl
baba 1\6=50.000tl
200.000x1\4=50.000tl
Merhaba savana.Kocanın payı neden ananın, babanın payı gibi baştan hesaplanmıyor da kalan miras üzerinden hesaplanıyor?
Ayrıca artan 50.000 lira iki erkek bir kız kardeşe nasıl pay edilecek? Örneğin kızkardeş çalışıp aile bütçesine katkı yapı iyi bir Müslime olduğu halde erkek kardeşler içkici, kumarcı, evlilik dışı cinsel ilişkilerde bulunan kişiler olup ailenin ayakta kalmasına imkan vermeyen bir duruş sergiliyorsa?
Sevgi ile, Hasan Akçay
Selam
Ölen kadının çocukları anne ve babası sağ ise kadına kardeşleri mirasçı olmazlar.Kadının mirası 4 kişi arasında bölüşülür.
O kişiler Anne Baba koca ve çocuk
Eğer kadının çocuğu yok ise işte o zaman kardeşlere pay var.
Anne baba ve çocuğa öncelik tanıyıp onların paylarının korunmasından sonra dört paydan kalan4. payı kocaya göre hesapladım.
Evet kabul ediyorum biraz ömer çelakıl vari denklemi tuturmaya yönelik çıkarım oldu.Oranlara göre toplama yapıldığında eşitlik fazla veriyor.
Bu fazlalığın nedeni sizce ne olabilir?
Ölen kadının çocukları anne ve babası sağ ise kadına kardeşleri mirasçı olmazlar. Daha iyi anlıyayım diye bunu bir daha yazayım: Ölenin anne ve babası sağ ise ölenin kardeşleri onun mirasçısı olmazlar.Tamam. Yani sizin örneğinizdeki kadının iki erkek kardeşi ve bir kız kardeşi vardı. Onlar mirasçı olmaz. Kadının mirası 4 kişi arasında bölüşülür: kızı, kocası, anası, babası. Şimdi anladım; teşekkür ederim... de onları niye kattınız örneğinizdeki aileye?
Eğer kadının çocuğu yok ise işte o zaman kardeşlere pay var. Bilir misiniz, sûreyi MP4'üme aldım, sahilde yürürken belki doksan, yüz kere dinledim. Ama yine de jeton düşmemiş. Tekrar teşekkürler.
...fazlalığın nedeni sizce ne olabilir? Ya soru yanlış ya da hesap işlemi. En iyisi ben bunu bi araştırayım. Sonra size bilgi veririm.
Kadının mirası 4 kişi arasında bölüşülür: kızı, kocası, anası, babası. Şimdi anladım; teşekkür ederim... de onları niye kattınız örneğinizdeki aileye?
Bu örnekteki kişilerin durumunu değiştirerek payları ve bölüşümü de daha sonraki aşamalarda değerlendirmek istemiştim bu yüzden o kardeşler örneğimin içindeydi.
Ancak şu var ki daha birinci olasılıkta takılıp kaldık.Denklem fazla veriyor.
Soracağım iki kişi var. (1)Bizim caminin imamı. Cuma vaazlarını Kuran'dan ayetler okuyup Türkçeye çevirerek yerine getiriyor. Arapçası çok iyi olsa gerek. (2)Tanıdığım bir matematik öğretmeni.
Bu arada konuyu (İng) "free-minds.org"da müzakereye açtım. İyi başladı. Okumak ya da katılmak isteyenler için:
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma