Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam
Umuyorum ki bu başlıktaki son yazım olur.
Son kez anlatmayı deneyeceğim. 390 YTL miras olsun.
Kuran ayetinde geriye bıraktığından 6 da bir diyor.
Geriye bırakılan nedir? 390 YTL
Bunun 6’da biri nedir? 65 YTL
Sizin verdiğiniz pay nedir? 60 YTL
Yaptığınız işin ayete uygun olması için şu üç değerden birinin değişmesi gerekir:
Geriye kalan = 390
Bölüm = 6
Pay = 1
Artı ayete yeni bir şey katmamanız gerekir. Yani şu katmış olduğunuz 12/13 oranı ayetin neresinde var? Isıtılıp getiriliyormuş falan… Ben o ısıtıp getirenleri tanımam, bilmem. Allah’a karşı dürüst olmak zorundayız. Kuran’ı istediğimiz gibi konuşturamayız.
Benim yaptığım işlem kalanı 360’a düşürmekten ibaretti ki oranlar aynen uygulanabilsin. Çünkü diğerleri ayet ile sabit ama kalandan vergi alırsanız o düşer. Paylar ödenirken de devlet onu geri öder ve sorun kalmaz. Bu işlem de otomatiğe bağlanır, araya devlet falan karışmaz olur biter. Ancak gördük ki (RabbeKul arkadaş sağ olsun) bu sadece bir öneriymiş. Yani yaptığınızı illegal duruma düşürecek bir şey söz konusu değil. Evet, ayet “öneri” olduğu için ayete uygun olanı yapmış oldunuz ama eğer öneri değil de “emir” olsaydı yaptığınız asla ayete uygun olmayacaktı.
Bu arada verdiğim örnekle ilgili hiçbir şey söylemediğiniz gözümden kaçmadı. Evet, verdiğim örnekteki ailede mirası nasıl dağıtırdınız?
|