Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba. Anladığım kadarıyla:
1.Eğer "Kuran'ı bilmek"ten kasıt Allah'ın ne dediğini ANLAMAK ise evet Kuran'ı bilmek farzdır. Tıpkı size gelen bir mektubu okuyup anlamanız gibi. "O mektubu anlamanız farz değil," diyebilir miyiz?
Kuran Allah'ın bize yolladığı bir mektuptur. Onu anlaya anlaya okumamamız demek o mektubu yollayanı yani Allah'ı kâle almamamız demek. Allah'ı kâle almamamız caiz midir yani Allah'ı kâle almamız farz değil midir?
Kısacası Kuran'ı anlaya anlaya okumak ona iman etmenin önşartıdır; Kuran'ı anlaya anlaya okumayanlar Kuran'ın mümini olamazlar (Şuarâ 198-199):
Eğer onu bir yabancıya indirseydik te Araplara o okusaydı Araplar Kuran'a iman etmezlerdi -Ve lev nezzelnâhu alâ ba’dıl a’cemîne fe karaehu aleyhim mâ kânû bihî mu’minîn.
2.Kuran'ın meallerini okumak Allah'ın ne dediğini öğrenmenin elbette geçerli bir yoludur ama meallerin Kuran'ın aslı değil ASLI GİBİDİR iddiasını taşıyan çevirileri olduğunu göz önünde bulundurmamız koşuluyla.
Bir meale güvenimiz yoksa başka meallere de bakarak imanın önşartını yerine getirebiliriz.
3.Kuran'dan benim anladığım: müteşabih olan, ayetler değil konulardır. Örneğin konu olarak CENNET müteşabihtir ama cenneti tanıtan ayetler muhkem, dolayısıyla mübin (açık ve net)tir.
Kuran'ın ayetleri görevlerini hakkıyla yapmakta olup bu açıdan yeterlidir, dolayısıyla istisnasız bütün ayetler muhkemdir.
Sevgi ie.
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|