Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Al-i İmran/59:Allah katında İsa'nın durumu, Âdem'in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı, sonra ona "Ol!" dedi. Artık o, olur.
Olaya hep şöyle baktık.Adem yoktan var edildi o halde İsa'da onun gibi yoktan var edildi.şeklinde.Birde tersten bakalım.İsa'nın doğumu tamamen doğal ise(mucize burada Allah'ın Meryem'i kısırlıktan kurtaran bilgiyi göndermesidir)Adem'de demekki onun gibi doğal yollarla meydana gelmiş olabilir.O halde ol emri şu şekilde değerlendirilebilinir.Allah evreni var ederken öyle programlıyor ve öyle dizayn ediyorki tabiat canlılığın devamını sağlıyor ve devam ettiriyor.Yani ''ol'' emri bir hokus pokus değil,herşeyin daha en başda bir ölçü ile ve programla dizaynıdır.Burda sakın söylediğim yanlış anlaşılmasın sanki ateistler gibi evren tesadüfle oluştu demiyorum.Onu Rabbimiz var etti,dizayn etti,programladı,belirlenen saatte canlılık oluştu ,tekamül ilerledi ,İnsan topraktan(maddeden) belirlenen şekle ulaştı ve en sonunda ona Allah'dan bir ruh üflenerek(Vahiyle gelen İlahi bilgi)en sonunda Adem yani Adam vasfında düşünebilen akledebilen insan meydana geldi.Bizler Adem'i ilk insan gibi düşünüyoruz.O düşünebilen akledebilen yaptıklarının sorumluluğunu alacak olan ilk insandı.Çünkü Rabbi ona sorumluluk yüklemiş ona bilgisinden bir parça vermişti.Yani ''ol''emrinin içinde fizik kanunlarıda girer,genetik bilimide,yerçekimideve Adem'e verilen bilgi ve akletme beceriside...Hepsi daha en başdan Rabbimiz tafafından programlanarak yaratılmıştır.
Araf Suresi
11.Andolsun ki sizi yarattık, sonra sizi biçimlendirdik, sonra da meleklere: "Adem'e secde edin" dedik. Onlar da secde ettiler. Ama İblis etmedi, secde edenlerden olmadı o.
Hicr Suresi
28.Hani Rabbin meleklere demişti: "Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan bir beşer yaratacağım."
29."Ona bir biçim verdiğimde ve ona ruhumdan üfürdüğümde hemen ona secde ederek (yere) kapanın."
Secde Suresi
7.O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı. İnsanı yaratmaya da çamurdan başladı.
8.Sonra onun neslini bir öz sudan, değersiz bir sudan yarattı.
9.Sonra onu 'düzeltip bir biçime soktu' ve ona ruhundan üfledi. Sizin için de kulak, gözler ve gönüller var etti. Ne az şükrediyorsunuz?
Gördüğünüz gibi Adem sıfatını taşıyan insan için uzun bir tekamül süreci Kuran'da birçok ayette anlatılıyor.Biz bunların hepsini sanki birgün içinde yapılıp bitti gibi düşündük bu güne kadar.Ama süreç uzun.
Yani insan direk Adem sıfatı ile yaratılmıyor ara evreler var.Tıpki anne karnındaki çocuğun oluşumu gibi...
Peki bu ruhdan üfleme ne.Zaten yaratılmış olan ve tekamülü devam edip belirli bir şekle geldikten sonra insana üflenen ve ona sorumluluk yükleyen ''ruh'' ne?Cevabı Bakara Suresinde
Bakara Suresi
30. Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacagim." demisti de onlar söyle konusmuslardi: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksin? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayip yüceltiyoruz." Allah söyle dedi: "Su bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
31. Ve Adem'e isimlerin tümünü ögretti. Sonra onlari meleklere göstererek söyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana sunlarin isimlerini, eger dogru sözlüler iseniz."
32. Dediler ki: "Yücedir sanin senin. Bize ögretmis oldugunun disinda bilgimiz yok bizim. Sen, yalniz sen Alîm'sin, herseyi en iyi sekilde bilirsin; Hakîm'sin, herseyin bütün hikmetlerine sahipsin."
33. Allah buyurdu: "Ey Adem, haber ver onlara onlarin adlarini." Adem onlara onlarin adlarini haber verince, Allah söyle buyurdu: "Dememis miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybini en iyi bilenim. Ve ben, sizin açiga vurduklarinizi da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
34. O vakit biz meleklere, "Âdem'e secde edin" demistik de Iblis disinda tümü secde etmisti. Iblis yan çizmis, kibre sapmis ve nankörlerden olmustu.
Görüldüğü gibi önceden yaratılan ve tekamülle belli bir şekle giren insan Allah'dan üflenen ruhdan,yani bir takım bilgilerin kendisine verilmesinden sonra ,sorumluluk aldıktan sonra insan ''Adem'' e yani düşünebilen adama dönüşüyor.Aynı ruh(bilgi)Meryem'e gitmemişmiydi?
Tahrim Suresi
12.İmran'ın kızı Meryem'i de. Ki o kendi ırzını korumuştu. Böylece Biz ona ruhumuzdan üfledik. O da Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik etti. O, (Rabbine) gönülden bağlı olanlardandı.
Nisa Suresi
171.Ey Kitap Ehli, dininiz konusunda taşkınlık etmeyin, Allah'a karşı gerçek olandan başkasını söylemeyin. Meryem oğlu Mesih İsa, ancak Allah'ın elçisi ve kelimesidir. Onu Meryem'e yöneltmiştir ve O'ndan bir ruhtur(Meryem'e ulaştırılan bilgi). Öyleyse Allah'a ve elçisine inanınız; "üçtür" demeyiniz. (Bundan) kaçının, sizin için hayırlıdır. Allah, ancak bir tek ilahtır. O, çocuk sahibi olmaktan yücedir. Göklerde ve yerde her ne varsa O'nundur. Vekil olarak Allah yeter.
Enbiya Suresi
91.Irzını koruyan (Meryem); biz ona kendi ruhumuzdan üfledik, onu ve çocuğunu insanlığa bir ayet kıldık.
Adem ile İsa'nın yaratılmasındaki benzerlik ruhun üflenmesidir.Yani Allah'dan Adem'ede Meryem'ede o bilgi(muhtevası her ne ise)gelmese idi,ne insan ırkı Adem'e yani düşünebilen canlıya dönüşürdü,nede İsa doğabilirdi.İkisininde yaratılması için Allah'ın ruhu yani bilgisinden bir parçayı insanlığa vermesi zorunlulukdu.Peki bu ruhun üflenmesi bitmedimi?Elbette devam ediyor.Baksanıza etrafınıza,gelişen teknolojiye?Bu İlimin kaynağı ne nerden geliyor?
Bakara 255(Ayet-el Kürsi)
255. Allah'tan baska ilah yok. Hayy'dir O, sürekli diridir; Kayyûm'dur O, kudretin kaynagidir. Ne gaflet yaklasir O'na ne kendinden geçme ne de uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa yalniz O'nundur. O'nun huzurunda, bizzat O'nun izni olmadikça, kim sefaat edebilir! O, insanlarin önden gönderdiklerini de bilir, arkada biraktiklarini da!... Insanlar O'nun bilgisinden, bizzat kendisinin diledigi disinda, hiçbir seyi kavrayip kusatamazlar. O'nun kürsüsü, gökleri ve yeri çepeçevre kusatmistir. Göklerin ve yerin korunmasi O'na hiç de zor gelmez. Aliyy'dir O, yüceligi sinirsizdir; Azim'dir O, büyüklügü sinirsizdir.
Yani ne Adem ne İsa yoktan var edilmedi.Onlar Allahdan gelen bilgiyle var oldular.Evveliyatları biyolojik olarak vardı....
__________________ Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir...
|