Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
4.
10- '' Ben bana Vahiy olunandan başkasına uymam '' şeklindeki Ayetlerin Kur'an dışı Vahye delil olduğu İDDİASI :
VAHİY SAVUNMASI
KUR'AN DIŞI VAHYİN İMKANSIZLIĞI
Mehmet Yaşar Soyalan
6 En'am 50 :
50 De ki: "Ben size, Allâh'ın hazineleri yanımdadır, demiyorum. Gaybı da bilmem. Size 'Ben meleğim' de demiyorum. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Körle, gören bir olur mu? Düşünmüyor musunuz?"
10 Yunus 15 :
15 Onlara açık açık âyetlerimiz okunduğu zaman, bizimle buluşmayı ummayanlar: "Bundan başka bir Kur'ân getir veya bunu değiştir." derler. De ki: "Onu kendi tarafımdan değiştiremem. Ben sadece bana vahyolunana uyarım. Şâyet ben Rabbime karşı gelirsem, büyük bir günün azâbından korkarım."
Ayetleri bağlamından uzaklaştırılarak, '' Ben bana Vahiy olunandan başkasına uymam '' ifadesi, Kur'an dışı vahiy iddiasına delil olarak getirilmektedir.
ancak, ilgili Ayetlerde çok açık bir şekilde belli olduğu gibi, bu ifadeler Kur'an Vahyi ile ilgilidir. burada ifade edilen '' Bana Vahiy olunan '' ifadesinin Kur'an dışı vahiyle herhengi bir ilgisi yoktur. bu o kadar açıktır ki, Ayetler bir öncesi ve bir sonrası ile birlikte okunduğunda, Ayetlerin, müşrklerin vahiy ile ilgili farklı talep ve iddialarına cevap verdiği görülür. yani ilgili Ayetlerin Kur'an vahyinden, Kur'an Ayetlerinden bahsettiği apaçık ortadadır. bunun için başka Ayetlere veya Ayetleri derinlemesine tetkik etmeye de gerek yoktur.
İbn Hazm' ın bu iddiası
İbn Hazm' ın bu iddiası ve Ayetlere getirdiği yorum, onun Kur'an'a yaklaşımını ortaya koyması yanında, Ayetlerin öncesini ve sonrasını hatta Ayetin başını ve sonunu hesaba katmadan, Ayetlerin anlamının nasıl karartıldığının da ilginç bir örneğidir .
konunun açık bir şekilde görülebilmesi açısından, En'am suresi'nin 50. Ayetini bir Ayet öncesi ve bir ayet sonrası ile birlikte veriyoruz :
6 En'am 49-51 :
49 Âyetlerimizi yalanlayanlara da yaptıkları fenalık yüzünden azâb dokunacaktır.
50 De ki: "Ben size, Allâh'ın hazineleri yanımdadır, demiyorum. Gaybı da bilmem. Size 'Ben meleğim' de demiyorum. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Körle, gören bir olur mu? Düşünmüyor musunuz?"
51 Rablerin(in huzûru)na toplanacakların(a inanıp bu durum)dan korkanları onunla uyar ki; kendilerinin, O'ndan başka ne dostları, ne de destekçileri yoktur. (Onları uyar), belki korunurlar.
__________________ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? ENBİYA 10
|