Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
16/43: Senden evvel de Resul olarak başka değil, ancak kendilerine vahy veriyor idiğimiz erler göndermişizdir, ehli zikre sorun bilmiyorsanız. (Elmalılı)
21/7: Senden evvel de başka değil ancak kendilerine vahiy gönderdiğimiz bir takım ricâl gönderdik, haydin zikr ehline sorun bilmiyorsanız. (Elamlılı)
12/109: Senden evvel gönderdiğimiz Peygamberler de başka değil ancak şehirler ahalisinden kendilerine vahyeylediğimiz bir takım erler idi; Ya şimdi o yerde bir gezmediler mi? Baksalar â kendilerinden evvel geçenlerin akıbetleri nasıl olmuş? Ve elbette Âhiret evi korunanlar için daha hayırlıdır ya, hâlâ akletmiyecekmisiniz? (Emalılı)
Üstte meali verilen ayetlere istinaden peygamberlerin yalnızca erkeklerden olacağı, kadınlardan peygamber olamayacağına dair genel bir kanaat mevcut. Ayetin metninde geçen “rical” kelimesi bazı meallerde “erkekler” diye çevrilmiş. Üstte olduğu gibi bazılarında ise farklı çeviriler mevcut. Kur’an’da ise bu kelime özellikle erkekler için kullanıldığı gibi bazen de her iki cins için geçerli olabilecek şekilde kullanılmıştır. Örnek olarak 24/37 ve 33/23 e bakılabilir.
Acaba peygamberlerin sadece erkeklerden olduğuna / olabileceğine dair genel kanaat doğru mudur? Üstteki ayetlere dayanarak böyle bir iddiada bulunmak ne derece doğrudur?
__________________ En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir.
Birbirini anlamayan...
Can Yücel
Katılma Tarihi: 07 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 672
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Peygamberlerin gönderildiği zamanki toplumlar sosyolojik olarak tarım toplumları idi. Bu toplumlarda genel olarak kadın daima erkeğin egemenliğinde, korumasında ve gözetimindeydi. Bu durum Yahudi, hristiyan, müslüman, hint, çin, afrika vb. farketmez dünyanın genelinde böyleydi. Belki Amazonlar veya bunlara yakın bir kültürde yaşayan göçebe kabilelerde kadının durumu erkeğe yakın bir serbestlikte olabilir. Yerleşik toplumların hiç birinde kadının serbestliğinden söz edilemez. Kadının hareket alanı dar olduğundan Allah bir kadın peygamber göndermemiş olabilir. Peygamberleri incelediğimizde kimine büyük saltanat verilmiş, krallıkllar, kumandanlıklar, kimi de çok ezilmiş, açlıktan ağaç kabukları kemirmiş. Çok büyük mücadeleler, çok büyük özveriler, çok büyük eziyetler içinde geçen hayatları olmuş. Kadının o toplumlardaki konumu itibariyle böyle bir görevi yapabilmesi, toplum tarafından dinlenmesi ve başarıya ulaşması mümkün değildir. Dünyada kadın ancak aydınlanma nın getirdiği laik görüşler (18.yüzyıl) , endüstri toplumunun getirdiği şehirleşme, eğitim ve fabrikalaşma ile kendini gösterebilmiştir. Kadın sorunu tam bir eşitliğe hiç bir yerde varamamıştır. En ileri ülkelerde dahi yine bazı sorunlar devam etmekte, geri kalmış tarım toplumu ülkelerde ve bu arada türkiyenin bazı bölge ve kesimlerinde bütün şiddetiyle devam etmektedir.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
Ama illede aranırsa, tevratta, incilde, zeburda, hatta zayıf hadislerde bazı işaretler bulunabilir ancak asla kurani olamaz...
Bize, Adem'in eşi Havva anamız diye yutturmadılar mı yüzyıllardır? üstüne üstlük kurani bilgi diye. Allah'ın bize ayetle bildirmediği isme biz birde Hz. Havva anamız diye şimdi bile söylemiyormuyuz?
Katılma Tarihi: 06 ekim 2008 Yer: Turkiye Gönderilenler: 148
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
selam kuran-ı devamlı okumakta olana olsun!
arkadaşlar sizinde dediğiniz gibi ve üstte savasenin verdiği ayetlerde görüldüğü gibi peygamberlerin tümünün erkek olduğu düşünülebilir.peygamber olarak bildirilen tüm insanlarında erkek olması bunu tastik edebilir(verilen isimlerden birinin bayan ismidir denilirse istisna=)
peygamberlerin her zaman erkeklerden seçildiğini zamanın dünyevi gerekliliğinden olması haricinde, kuranda bahsedilen meryemden övücü bir dil ile bahsetmesinin yanında,peygamber hanımlar olsa idi bahsetmeside gerekirdi.kaldıki bahsederdi......(kadın erkek hepiniz katımızda birsiniz..)
Andolsun ki biz, "Allah'a kulluk edin ve Tâgut'tan sakinin" diye her ümmete bir peygamber gönderdik...(nahl 36)
birisi çıkarda amazon kadınları organize olmuş güçlü bir örgütlenme içerisinde idi erkekleride yalnızca üremek için esir alırlar ve öldürürlerdi.bunlara kadın bir peygamber gelmiş olamazmı?
buna da cevap vermek güç olurdu heralde.......sağlıcakla kalın!
Mantıken peygamberlerin zorlu hayatları göz önüne alındığında, kadının duygusallığı ve fiziksel zayıflığındna kaynaklanan bazı sebepler ile kadın peygamberlerin olmamış olması çok tabii görülmektedir. Yinede o kadar peygamber gelmiş belki de 1-2 toplumda da olsa kadın peygamber gelmiş olabilir. var ise Allah bunu illa kuranda yazması gerekirdi diyede düşünmüyorum gerekli görürse bildirir gerekli görmez ise bildirmez, "gerekirdi" demek bence yanlış bir ifade olmuş kutsalgölge kardeşim ama biliyorumki fark edemedin.
Amazon kadınları kavim falan değildi yüzyıllar boyuncada var olmuş bir topluluk değildi. Bu durumda peygamber gelmişmidir ki onlara diye bir soru daha öncelikli bence :D Tabi en doğrusunu Allah bilir.
Sonuç olarak Allah ister ise kadından peygamberde olur, evliyada. Sonuçta peygamberler insanlar arasından seilmiyr, doğuluyor. Allah ta bu göreve uygun tabiatda bir kadın yaratabilir ister ise kadın peygamber. Bu bilinemeyecek bir konu,hakkında bilgimizde olamaz gibi geliyor. Bu yüzden fazla irdelenip peşinde koşmanın pek manası yok gibi.
Peygamberlerin tümü Allah bilir erkeklerden olabilir amma,tüm peygamberler kadınlardan doğmuşlardır..Meryeme gelen sofrayı merak eden zekeriyya değil miydi?
__________________ Konfüçyüs:"Bir Devlet aklın ilkelerine göre yönetiliyorsa, düşkünlük ve yoksulluk yüz karasıdır.Bir Devlet aklın ilkeleriyle yönetilmiyorsa,o zaman da, zenginlik ve şan şeref utanç verici şeylerdir."
Soruyu soralı bir buçuk yıl olmuş. Hala cevaplar gelmesi güzel.
Şöyle sormuşum:
"Acaba peygamberlerin sadece erkeklerden olduğuna / olabileceğine dair genel kanaat doğru mudur? Üstteki ayetlere dayanarak böyle bir iddiada bulunmak ne derece doğrudur?"
Bazen başkalarının kanaatleri doğruyu anlamamıza engel olabiliyor. Şartlanmışlığın etkisinden kurtulmak kolay olmuyor.
Not: Ünal yaşadığına sevindim :)
__________________ En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir.
Birbirini anlamayan...
Can Yücel
Tebessümünle içimi ısıttın, bu konuyu iktibasta konuşmuştuk burda konuşmadığımızı görünce dedim iki karalayım,
İşlevdir varlığı var eden, varlığın belirtisi, biyolojik farklılıkların dışında sosyal ve ahlaki meselelerde erkek ve kadın ayrımından ziyade kayıtsızlık ve duyarlılık başlığı altında ayrılır insan, elçilik, önderlik, uyarıcılık vs de bu şekilde ele alınmalı, hazır selamlaşmışken bir de eşyanın geneli üzerinden ele alayım istedim mevzuyu,
Görüşmek dileği ile sevgili abicim,
Esenlikler dolsun yüreğine,
__________________ bildiklerimizle değil yaptıklarımızla, ellerimizin neleri ile değil hayatlarımızın nasılları ve nedenleri ile,,,
Beni bir yere oturtmaya çalışmayın,çünkü ben bir yerde oturmuyorum, sadece yürüyorum
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma