Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Kuranın hatırlayamadığım bir suresinde peşpeşe peygamber isimleri sıralanırken peygamberlerin içinde Hz.Meryem de geçerdi...İsimleri sıraladıktan sonra gelen ayetde "işte bu peygamberler" diye bir ibare vardı..Bu da Hz.Meryem'in bir Peygamber olduğunu gösteriyor....
Toplum güçlü olana daha meyilli olduğu için psikolojik olarak onun sözlerini daha çok dikkate alır...Fakat peygamberler kendi toplumları içinde çoğu zaman güçsüz yani ezilmiş durumdaydılar..(istisnalar hariç) Yani çoğu zaman ya zengin değildiler ya da lider değildirler....Toplum güçlüye meyilli olduğu halde onları doğru yola iletecek kişinin güçsüz olması risalette gücün etkili olmadığını gösterir..diğer yandan kadın peygamber gelmemesinin sebebi erkek gibi güçlü olmaması savını da iptal eder...Yani Rabbimiz ne parasıyla ne de siyasi gücüyle Peygamberleri topluma sunmamıştır.Erkek olmalarının altında başka bir neden var ama arkadaşların dediği gibi bu bizim bilgimizi aşar,hakkında bilgi sahibi olmadığımızın peşinden gitmek boşa kürek sallamaktır...
Hz.Meryem peygamber olarak anılmaz Kuranda. İmran aileside anılır ama peygamber değildir. Her adı anılan , Allah'ın mazharına layık görülen peygamber değildir :)
"Meryem'in oğluyla annesini birer ayet kıldık ve onları oturmaya uygun pınarlı bir tepeye yerleştirdik.
Ey resuller! Güzel ve temiz şeylerden yiyin ve barışa, hayra yönelik iş yapın! Çünkü ben, yapmakta olduğuklarınızı çok iyi bilmekteyim."
Mü'minun 50-51)
Rical adamlığı, ayakları üzerinde durmayı, nevi şahsına münhasır dedikleri tiplemeleri anlatır.
Esenlikler
ayet,delil demektir. HzMeryemide ayet kılması onun peygamber olması demek değildir. Her insanla iletişime geçmesi Allah'ın,o kişileri peygamber seçmiştir demekte değildir. Ashabı kehf hikayesini bilirsiniz. Onlar peygamber değildir ama onlarda Allah'ın varlığına ve gücüne delil kılınmıştırlar. Peygamber olması içinde birşeyleri tebliğ etmiş olması gerekir. Hz.Zekiriya ve oğlu Hz.Yahya ve Hz.İsa tebliğ ve görevlerde bulunmuş peygamberlerdir oysa Hz.Meryem sadece mübarek bir kadındır ve peygamberimizin anasıdır. Onun işi Hz.İsa yı doğurmak ve yetiştirmektirki bunu çok iyi bir şekilde yaptığınada hiç şüphe yoktur. Sevgi ve saygı duymak gerekir kendisine ve bizlere-özellikle biz hanımlara- onu örnek almak düşer. Lütfen kesin bilgi olmadan %100 doğru deyip kendi zannınıza uymayınız hataya düşersiniz.
Ben kesin birşey söylemeye çalışmıyorum kendimden, gördüm ayetlerde diyorum...
...Meryem Suresinin 1 den 58'e kadar olan kısımları oku 58. ayette : İşte bunlar, Âdem'in ve Nûh ile beraber (gemiye) bindirdiklerimizin soyundan, İbrahim'in, Yakub'un ve doğru yola iletip seçtiklerimizin soyundan kendilerine nimet verdiğimiz nebîlerdir. deniyor...1 den 58'e kadar...İstersen bak içinde Meryem geçiyor....Sıralamış isimleri tek tek 58de de işte bunlar diyerek son noktayı koymuş...
Yok eğer Meryem'i sadece bir ANA olarak zikretmiş diyorsan ben de sana daha başka bir şey söyleme zahmetine girmem...
Adı anınalanlardan Meryem hariç diğer hepsinin resul veya nebi olduğu belirtiliyor.
Yine Maide 75 İsa'nın Peygamber, Meryem'in ise "dosdoğru bir kadın" olduğu söyleniyor...
Tahrim 12. ayette de yine Meryem'in Peygamber olduğuna dair hiçbir şey söylenmiyor.. Allah'ın kelimelerini ve kitaplarını tasdik ettiğini ve itaat edenlerden olduğu bildiriliyor..
2.Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anılmasıdır. ….............
16.(Ey Muhammed!) Kitapta (Kur'an'da) Meryem'i de an….
41.Kitapta İbrahim'i de an. …................
51.Kitapta, Mûsâ'yı da an……............
54.Kitap'ta İsmail'i de an…….............
56.Kitap'ta İdris'i de an….................
58.İşte bunlar, Adem'in ve Nûh ile beraber (gemiye) bindirdiklerimizin soyundan, İbrahim'in, Yakub'un ve doğru yola iletip seçtiklerimizin soyundan kendilerine nimet verdiğimiz nebîlerdir. Kendilerine Rahmân'ın âyetleri okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapanırlardı
Eğer biraz gramer bilginiz varsa bunlar kelimesinin yukarda sayılan isimlere ait olduğunu anlarsınız...Yok eğer Meryem kelimesini çıkarıp diğerlerini gramer kurallarına göre algılarsanız ben de şunu söylerim o sizin algılama sorununuz olur...Çocuk doğurmayı Peygamberliğin gerektirdiği zorluklar içerisinde saymak istemiyor olabilirsiniz...Ya da iftiraya uğramayı bir nevi zorluk saymayabilirsiniz...O sizin yorumunuz...Peygamberliğin vasıfları sadece bir devlet lideri olmak,komutan olmak,Kitlesel hareketlerin başında olmak demek değildir...Peygamberlik takva ve zorluk demektir...Başa gelenlerin biçimi önemli değldir...Mühim olan zorluk derecesi ve bu zorluğun karşısındaki ilahi sebat...Hz.Meryem küçük yaşta anasından kopup direk Allahın gözetiminde büyüyen bir kişilik, bir mücadelecidir...O da her Peygamber gibi davasını tamamlayıp bir ibret bırakan bir modeldir....
Katılma Tarihi: 20 ekim 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 262
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Aslolan verilen ve uyulması istenen evrensel mesajdır.
Ama kurana baktığımızda net böyle bir ayrımın olmadığını görüyoruz. Kaldıki insan cinsini iki cinsiyet olarak yaratan Allah, neden sırf erkek elçi yollasın diye düşünmeden de edemiyor insan. Sanırım yine Emevinin parmağı var bu işte, bana öyle geliyor...:)
Bundan dolayı malik bin nebi, hislerime tercüman olmuş diyerek kendisine selamlar yolluyorum ve hepinize.
__________________ benim namazım, bütün ibadetlerim, hayatım ve ölümüm bütün alemlerin rabbi olan ALLAH içindir.
Daha önce Meryem Suresini okuduğunu söylemiştin yunusemre ve haliyle de nokta koyduğum yerleri gördüğünü bilmeyecek de değilim...Ben de okurken gördüm...Yalnız ben vurgulara dikkat çekmek istedim...Sıralamalara yani...Ayrıca sıralamalarda birini çıkarıp diğerini bütünlersen olmaz..Dier yandan sıralamalarda peygamber diyor nebi demiyor...Ama sıralamaların sonunda Nebi diye bir cümle sunuyor...Dikkat edersen hz. Zekeriya ve Yahya'ı da Peygamber olarak zikretmiyor Meryem Suresinde...Evrensel mesajlara baksan Peygamberliğin ve Nebiliğin ne olduğunu anlarsın...Ha ayrıca şunu da unutma evrensel mesaj için de seçilmişilik olması lazım...Hz. Meryem de seçilmiş...Belki Kitap almamıştır ama Kuran'da insanlığa yol gösterici olarak bir örnek olarak seçilmiştir...Sen yol göstermeyi nasıl anlıyorsan onu bilemem hayatın belalalrına karşı ilahi duruş sergilemek bir yoldur...
Berguzara katıllıyorum...Bu işin içinde birilerinin parmağı var bakalım daha nelerin farkına varacağız...Gerçekten de insan düşünmeden edemiyor...
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma