Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Cok eslilik insanin insana yaptigi zulümdür. Bunu Allah acikliyor:
Iki kiz kardesin arasini birlestirmeniz de haram kilinmistir-Hurrimet aleykum… en tecmeû beynel uhteyn (Nisâ 23).
Görüldügü üzere inanan bir erkek, kiz kardeslerle ayri ayri evlenebilir. Bu helal. Yani önce biriyle evlenir; sonra bosanirlarsa ya da esi ölürse onun kardesiyle evlenebilir.
Haram olan, iki kiz kardesi birbirine kuma yapip cok esli olmak. Cok eslilik elbet zulümdür ki Allah onu yasakliyor.
Insanlara Allah asla zulmetmez, kendileri zulmeder - Innallâhe lâ yazlimun nâse sey'en ve lâkinnen nâse enfusehum yazlimûn (Yûnus 44).
Iki kiz kardesin arasini birlestirmeniz de haram kilinmistir-Hurrimet aleykum… en tecmeû beynel uhteyn (Nisâ 23).
Görüldügü üzere inanan bir erkek, kiz kardeslerle ayri ayri evlenebilir. Bu helal. Yani önce biriyle evlenir; sonra bosanirlarsa ya da esi ölürse onun kardesiyle evlenebilir.
Haram olan, iki kiz kardesi birbirine kuma yapip cok esli olmak. Cok eslilik elbet zulümdür ki Allah onu yasakliyor. hasakçay.
Sayın Akçay, işte şimdi iyice çuvalladınız.
Olacaksa bu, çok evliliğin hürmetine değil, mubahlığına delil olur. İki kız kardeş dediğine göre, kardeş olmayan iki kadınla evlenmek helaldır demektir. Eğer çok evliliği yasaklasydı, iki kız kardeş yerine "iki kadın" derdi.
Ama benim bundan anladığım; bir erkeğin iki kız kardeşle evlenemeyeceğidir. Kişi eşinin anasıyla evlenemeyeceği gibi. Kişi eşinden boşandıktan sonra da eşinin kızkardeşiyle evlenemez, nitekim boşandıktan sora boşandığı eşinin anasıyla evlenemediği gibi. Ben böyle anlıyorum. Ama sizin anladığınız gibiyse eğer, kesinlikle bu çok eşliliğe onaydır.
Buradaki "sukârâ" içkili sarhoşlarsa şayet, burdan kesinlikle içiki içmenin mübah olduğu sonucu çıkar. İçki içmek yasaksa, "İçkili iken ne dediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın" denmez. Doğrudan, "içki içmeyin, zira içkili iken ne dediğinizi bilmiyorsunuz..." benzer sözler edilir.
Sayın hocam, din hocalarının anlamadığı ve dolayısıyla sizin de anlayamadığınız ayetlerden birisi de bu ayettir. Buradaki sarhoşluk bilinçsizlik, duyarsızlıktır, içki sarhoşluğu değildir. Bu sarhoşluk basiret kapalılığı, akıl tutulmasıdır. "Leqâlû sukkirat ebsârunâ: dediler ki bizim basiretimiz kapanmış..." Kişi gerçeğe kapalı ise gerçeği duymaz, görmez ve asla anlamaz.
Burada söz konusu olan inanmışlar, salata gidip de dinlemeyen anlamayan münafıklardır.Münafıklar sağda solda, orda burda, kapalı kapılar ardında ileri geri konuşur, Allah ve elçisi hakkında ithamlarda bulunurlar... Bir de utanmadan, sıkılmadan salata gidip gelirler istemeden. Onun için onlara, tehdit içeren şu sözler edilir: "Ey o inanmışlar, dinlemez, anlamaz kafayla salata yaklaşmayın, taki ne dediğinizi anlayana kadar." Yani aklınızı başınıza alıncaya, orda burda ne söylediğinizi anlayıncaya kadar... "Gerçekten dinleyecek, baş eğeyecek, itaat edecekseniz, sağda solda ileri geri konuşmaktan vazgeçecek, tevbe edecekseniz salatımıza gelirsiniz..."
"birlestirmeniz haramdir -hurrimet aleykum... en tecma'û"
demezdi. hasakçay.
Çok zorluyorsunuz. Burada yasaklanan çok eşlilik değildir. Yasaklanan bir erkeğin iki kız kardeşin nikahını kendinde cem etmesidir. yasak düşüncenize delil getirdiğiniz bu ayetten de anlaşılıyor ki en az iki eşlilik vardı ve bir adam aynı zamanda iki kız kardeşle de evleniyordu. Ayet Allah'ın, geçmişteki iki kız kardeş veliliğini bağışladığını söylerken "bundan böyle iki kız kardeşin nikahını cem etmeniz size yasaklandı" diyor. Bundan iki eşliliğin yasaklandığı hükmünü çıkarmak hiç bir akıllının karı değildir. Bu ayeti sizin gibi anlayan bir tek okuyucunun daha olduğunu da sanmıyorum. "Çok eşlilik yasaklanmıştır, çok eşlilik zulümdür" deyip duruyorsunuz. Kaldı ki Kuran'da, anlaştığınız ücreti ödemek kaydıyla ücret karşılığı kadınla karşılıklı anlaşmaya dayalı evlilik dahi var. Hangi ayetle çok eşlilik yasaklanmış? Hangi ayet çok eşliliğin zulüm olduğunu söylüyor. Kendinizi ve ayetleri zorlamayın! Elçi ogünkü muhataplarına hitap ederken, bugün sizin içinde olduğunuz düşünce ve anlayışı hesaba katmalı mıydı?
yasak düşüncenize delil getirdiğiniz bu ayetten de anlaşılıyor ki en az iki eşlilik vardı.
Elbette vardi. Bu ayetle yasaklandi... Sizin bu akliniza uyulursa Allah'in koydugu bütün yasaklar hükümden düser. Örnegin bir adamin babasinin evlenmis oldugu kadinla evlenmesi yasak edilmistir (Nisâ 22). Ama sizin akliniza uyarsak "Bu ayetten anlasiliyor ki bir adamin en azindan eski üvey anasiyla evlenmesi vardi" deyip hos görecegiz. Daha neler.
...çok eşlilik zulümdür" deyip duruyorsunuz.
Allah onu hos görseydi nikahlari cem etmeyi yasaklamazdi. Bu, Allah'in hükmü. Insanlarin hükmüne gelince, ates düstügü yeri yakiyor; atesin düstügü yerde ise kadinlar var. Onlara sorun zulüm mü degil mi.
...ayeti sizin gibi anlayan bir tek okuyucunun daha olduğunu da sanmıyorum.
Onu okuyucularin kendilerine söyleyin. "Zulüm mü degil mi"ye gelince istisnasiz bütün müfessirler cok esliligin zulüm oldugunu belirtiyor. Örnegin Elmalili (Nisâ 3 tefsiri):
فانخفتمالاتعدلواve eger birden fazla kadinlar arasinda adadalet yapamiyacaginizdan korkarsaniz -ki korkmalisiniz- o halde...
Burada yasaklanan çok eşlilik değildir.Yasaklanan bir erkeğin iki kız kardeşin nikahını kendinde cem etmesidir.
Bir adam nikahlari cem edince tek esli mi oluyor, cok esli mi? Bunu dahi anlamiyan biriyle yaptigim müzakereden ne hayir gelir?
Katılma Tarihi: 29 nisan 2011 Yer: Turkiye Gönderilenler: 188
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
hasakcay Yazdı:
"Iki kiz kardesin arasini birlestirmeyin!"denerek getirilen yasak kiz kardeslerle evlilige degil onlarin arasini birlestirmeyedir yani cok eslilige.
amaç çok eşliliğe dur demekse iki kız kardeş ifadesini ne diye kullanıyorsun, "iki hatunun arasını birleştirmeyin" hatta "birden fazla hatunla evlenmeyin" dersin... iki kız kardeşi alma dersen birileride kalkıp "iki kuzen, iki arkadaş, iki yabancının arasını birleştirebiliriz demekki" deyiverir...
en tecmeuu beynel uhteyni.../ öncesinden yapılagelen bir eylemdir uzak durulması istenen, "iki kız kardeşin arasını birleştirmek"...herhangi iki hatunun değil...
Yasaklanan, bir erkeğin iki kız kardeşin nikahını kendinde cem etmesidir (hanif06)
Bunu daha önce acikladim. Yasaklanan, iki kiz kardes degil. Allah "Size iki kiz kardes haram edildi" demiyor; "iki kiz kardesin arasini birlestirmeniz haram edildi" diyor- en tecma'û beynel uhteyn.
Yasaklanan eylemdir, kisiler degil.
Sayin hanif06, siz bundan kiz kardeslerle evlenmek yasaktir sonucunu cikardiniz. Yine ayni hatayi yapiyorsunuz; onu Allah söylemis degil ama siz O söylemis gibi yapiyorsunuz, diye karsi ciktim.
Kendiniz acikliyorsunuz: aralarini birlestirmek, nikahlarini cem etmektir yani ayni anda birden fazla ese sahip olmak.
Allah'in yasakladigi bu.
en tecmeuu beynel uhteyni.../ öncesinden yapılagelen bir eylemdir uzak durulması istenen, "iki kız kardeşin arasını birleştirmek"...herhangi iki hatunun değil... (Fers)
Eger öteki hatunlarla yapilan cok eslilik haram kilinmasaydi bu iddia dogru olurdu. O ayetleri sonra getiririm, Allah isterse.
Nisâ 23 baglaminda benim vurgulamaya calistigim, es üstüne es almanin zulüm oldugudur. Allah nikahlari cem etmenizi yani es üstüne es almanizi hos görebilseydi caiz kilardi; cem etmeniz haram kilindi, demezdi. Bunu anlatmaya calistim, calisiyorum.
Böyle anladıysan, mazur görmek lazım, bunamışsın arkadaş (hanif06).
Sizi cok üzdügüm anlasiliyor. Özür dilerim. Lütfen rahat olun. Sanal ortamda insanlar cok kolay üzüyor birbirini.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma