...............Allah ayetlerinde ‘’Bunu asla yapmayın, kimseyi Bana ortak etmeyin, Benden başka kimseden medet ummayın, yalnız Bana inanın, ibadet edin, yalnız Beni kutsal bilin , Benim özelliklerimi benim dışındakilere vermeye kalkmayın’’ diye bizi sürekli uyardığı halde, sanki O'nun sözünü, gücünü, yetkileri, otoritesini geçersiz yada yetersiz kılıp , işler ancak O'nun dışındakilerle birlikte, onların yardımıyla düzene koyulabilirmiş gibi, O'nun tek başına buna gücü yetmezmiş gibi, sadece O'ndan isteyip , sadece O'ndan medet umarak, O'nun istediği bir yaşam tarzı sürerek kurtulmamız mümkün değilmiş gibi, hakkımızdaki son kararı O vermeyecekmiş gibi, O dilemedikçe, izin vermedikçe birşey gerçekleşebilirmiş gibi, ''Tamam Sana inanıyoruz ama Seninle birlikte bunlara da, bunların gücüne de, otoritesine de, yetkisine de, Senin huzurunda kurtulmamız için bize yardım edeceklerine de (Sanki Allah yanlış yada eksik hüküm verecek), başımıza gelecek kötülükleri engelleyebileceklerine de, bize fayda sağlayabileceklerine de inanıyoruz'' demek kendi kafamıza göre bir din anlayışı geliştirmek ve yine sadece kendimizi kandırmak olmaz mı?
Böyle bir yaklaşımın kimseye fayda getirmediğini ve bu gibi inanışların kişiyi ne durumlara soktuğunu görmek için şöyle bir etrafa bakmak yeterli. Şu bir gerçek ki, kişi bu ve benzeri inanışlardan temizlenmediği sürece kendine yazık ediyor, düşünmüyor, sorgulamıyor, körü körüne inanıyor ve aklını kullanmıyor. En acısı da bunların gerçekten dinde olup olmadığını, Allah’ın bizden yapmamızı istediği uygulamalar olup olmadığını düşünmüyor, üstelik bunları çoğu kez din adına, Allah adına yapıyor.
|