Yazanlarda |
|
emre Uzman Uye
Katılma Tarihi: 04 kasim 2005 Yer: Turkiye Gönderilenler: 137
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Bizden önce geçen milyarca yıl ve şu hayatımızı gözden geçirdiğimizde elimizdeki tek veri, bizim yaratılmış olduğumuz, O’nun ise yaratıcı olduğudur.
Bunca tecrübe ortadayken nasıl olur da yok olmayacak bir ölümsüzüm; ya da bir daha beni diriltemez diyebilirim.
O, ortak edinmediği için yarattıklarını çeşit çeşit noksanlıklarla donatmış.
Bizler dünyadada noksanlı; dolayısı ile ahirettte de noksanlıyız.
Allah’tan başka ezelî ve ebedî bilmiyorum.
|
Yukarı dön |
|
|
ReMaT Newbie
Katılma Tarihi: 06 aralik 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 10
|
|
|
|
Yani cennet ebedi değil,yani bizler de yok olacağız öyle mi?
|
Yukarı dön |
|
|
emre Uzman Uye
|
|
|
|
Ebedîlik nedir? Her gün bin türlü ölüm yaşayan bizler, ebedîlikten ne anlıyoruz? Örneğin uyku da bir tür ölüm değil mi? Örneğin bayılmak, bilinci kaybetmek, komaya girmek...
Sence ebedîlik nedir, bu kavramı sen nasıl algılıyorsun?
|
Yukarı dön |
|
|
güneş Uzman Uye
Katılma Tarihi: 30 temmuz 2006 Gönderilenler: 206
|
|
|
|
emre Yazdı:
Bizden önce geçen milyarca yıl ve şu hayatımızı gözden geçirdiğimizde elimizdeki tek veri, bizim yaratılmış olduğumuz, O'nun ise yaratıcı olduğudur.
Bunca tecrübe ortadayken nasıl olur da yok olmayacak bir ölümsüzüm; ya da bir daha beni diriltemez diyebilirim.
O, ortak edinmediği için yarattıklarını çeşit çeşit noksanlıklarla donatmış.
Bizler dünyadada noksanlı; dolayısı ile ahirettte de noksanlıyız.
Allah'tan başka ezelî ve ebedî bilmiyorum. |
|
|
Doğruyu Rabbimiz bilir; fakat ben de sizin gibi düşünüyorum sevgili emre.
Y.N. Öztürk: Müminun 112.Buyurur: "Yeryüzünde yıllar sayısıyla ne kadar kaldınız?" 113.Derler: "Bir gün yahut günün bir kısmı kadar; sayanlara sor." 114.Buyurdu: "Sadece birazcık kaldınız. Keşke biliyor olsaydınız."
Yukarıdaki ayetlere baktığımızda orada da bir zaman kavramı olduğu kesin; fakat dünya zamanından daha ağır işleyen bir zaman söz konusu.
Saygı ve sevgilerimle...
|
Yukarı dön |
|
|
güneş Uzman Uye
|
|
|
|
ReMaT Yazdı:
Yaşar Nuri'nin cevap veriyorum adlı kitabında,bu sonsuzluk nasıl zaman olur diye bir soru vardı,ya da mekan olur diye,o da bundan bizim çok uzun bir süre olarak algılamamız gerektiğini yazıyordu,yani kafam karışık ve korku içindeyim birazda:(
|
|
|
Sevgili ReMaT, sonsuz bir yaşam olmamasından korkmaya gerek yok; çünkü bizim buna razı
olacağımızı; bir üzüntü duymayacağımızı düşünüyorum. Rabbimiz ne
yaparsa doğru yapar, Alim'dir, en doğrusunu bilir.
Saygı ve sevgilerimle...
|
Yukarı dön |
|
|
ReMaT Newbie
|
|
|
|
Peki bir son olacaksa,neden bunaebedilik denmiş,yani ölümle son olur ya da başka birşeyle,eğer son olacaksa aradan ne kadar zamanın geçtiğinin önemi var mı?
|
Yukarı dön |
|
|
emre Uzman Uye
|
|
|
|
Allah, bizim için sonsuzluk diye bir zaman dilimi yaratmaya kâdirdir.Sözünden de dönmez.
Fakat sonsuz dediğimiz zaman dilimi ile Allah için kullandığımız sonsuz kavramı aynı anlamda ele alınamaz. Çünkü Allah zaman ve mekandan münezzeh olandır.Zaman ve mekan birer yaratıktır.Yâni bizler zaman ve mekan içinde birer yaratığız.
[36.81] Gökleri ve yeri yaratan, benzerlerini yaratmaya güç yetiremez mi? Elbette güç yetirir.O’dur yaratan,bilen.
|
Yukarı dön |
|
|
ReMaT Newbie
|
|
|
|
Onu diyorum yani,sonsuzluğu bize bahşetmiş olamaz mı?Yani bizi hiç yok etmeyecek ama bu O'nun gibi ezeli olmamız anlamına gelmez,o zaman ve mekandan üstündür diyemez miyiz?
|
Yukarı dön |
|
|
emre Uzman Uye
|
|
|
|
(56.61-2 Ömer Nasuhi Bilmen’in mealinden)
[56.061-2] Sizin emsâlinizi değiştirmek ve sizi bilmediğiniz bir neş'ette yaratmak üzere (kâdiriz). Ve muhakkak ki, siz ilk yaradılışı bildiniz, o halde düşünmez misiniz?
Tek bildiğim, kimsenin Allah gibi ezelî ve ebedî olmayacağı.Ve Allah'ın kimseyi kendisine ortak edinmeyeceği.
[19.93] Göklerde ve yerde olanlar Rahman’a, sadece kul olarak geleceklerdir.
[10.10] Oradaki duaları: «Münezzehsin ey Allah'ım», dirlik temennileri: «Selam size» ve dualarının sonu da: «bütün övgüler, âlemlerin Rabbi Allah'a »
|
Yukarı dön |
|
|
güneş Uzman Uye
|
|
|
|
emre Yazdı:
Tek bildiğim, kimsenin Allah gibi ezelî ve ebedî olmayacağı.Ve Allah'ın kimseyi kendisine ortak edinmeyeceği.
|
|
|
Sevgili ReMaT ben de emre gibi düşünüyorum. Yaratıldık; dolayısiyle ezeli olamayız. Zamana tabiyiz; dolayısiyle sonsuzluk kavramını sadece çok uzun bir zaman olarak algılıyorum, tabii dünya gözüyle, öte tarafta nasıl olacağını bilemeyiz. Ayrıca "Madem yaratıldık neden sonsuz olamıyoruz? O zaman yaratılmanın ne anlamı var?" gibi sorular çıkarmaya gerek yok; çünkü Rabbimiz gereksiz/ öylesine hiçbir şey yaratmaz/ yarattığı herşeyde bir hikmet vardır :) Doğruyu muhakkak ki Rabbimiz bilir. Sevgi ve saygılarımla...
|
Yukarı dön |
|
|