Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Konunun alakasını bundan önce Kuran hususunda asıp kesen ama iş salatın ne olduğuna gelince;
1) TEVATÜRÜ delil edinenlere,
2) Beyanı bırakıp hakaret ve ithama yapışanlara,
3) Kendileri çok bilmiş olup kendilerinden başkasını cühela ilan edenlere,
4) Kendileri işin içinden çıkamayınca bize "uzmanları" referans gösterenlere
soracaksın.
Mesajın bundan sonrasına başka şeyler yazmıştım ama sildim, vazgeçtim.
Size sinirlenerek kendi anlayışımı, sizi sinirlendirerek sizin anlayışınızı köreltmek istemiyorum.
İnat, en büyük düşmandır.
Ve gerek olursa tüm bu tartışmalardan kati olarak çekileceğim. Çünkü, cidden sarsıldınız.
Gerek bu forumda, gerekse blog sitesinde verilen cevaplar, agresifleşmeler işi inada götürüyor.
Ben kimseyi bir şeye inandırmak için yazmıyorum. Sizlerden gelecek cevaplara bakıyorum. Ama artık cevap gelmiyor.
Gelenler başka şeyler. Ve hiç hoş şeyler değil.
Muhabbetlerimle...
__________________ "(Onu size indirdik ki) <Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi, biz ise onların okumasından habersizdik (o Kitâpları okuyamıyor, dillerini anlayamıyorduk)> demeyesiniz."(En'am,156)
Katılma Tarihi: 17 mart 2008 Yer: Netherlands Gönderilenler: 421
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam,
Herkes doktor olmak zorunda degil, ancak herkes inandigini seviyesi ve imkanlari olanaginda ogrenmek zorunda..! Dolayisiyla din adami yoktur.. Az bilen veya cok bilen vardir.. az okuyan veya cok okuyan.. Eger oyle belirli ulemalar dini anlayip bizlere sunmakla mukellefse, ( Imam hanefi, maliki safii gibi ) sorumlulugu onlara yuklerim. Iste bu zihniyet din adamlarini ortaya cikariyor. Kimse sorumluluk almak istemiyor ve su hoca bu hoca diyor yaparim mantigina yoneliyor..
Turkiye de bir anket yapalim, kac kisi namazini turkce kiliyor ?? yada kac kisi okudugunun anlamlarini biliyor ?? yada kac kisi o an icinden gecenleri arapca olarak soyleyebiliyor ??..
Ben Kürt oldugum halde neden namazimi turkce kilamiyorum yada kurtce? Cogunluk baska dilde kilinmaz diyor.. ! ozaman cogunluk dogru soyluyor mu ??
Benim anlamadigim nokta su, bukadar misyonerler modern tarikatlara gencleri suruklerken, uyduruk tarikatlar kurarken, yalniz Kuran diyen kisilere, yada namazi hacci kabenin ne oldugunu Kuran dan anlamaya calisan kisilere, Allah'a hicbirseyi ortak kosmayan, ve Peygamber'e isnad edilmis butun cirkin hadisleri rededen kisilere, Allah'i butun eksik ve noksan sifatlardan tenzih eden kisilere, neden misyonerlik damgasi vuruluyor, iste bunu anlamiyorum ?? Sonuca Kabe dile gelip benim etrafimda tavaf etmeniz bana yonelik ibadet etmeniz emrolunda Hak budur diyecek hali yok ya.. ! Yada tarihe yolculuk yapacak halimiz de yok.. Elimizde celiski barindirmayan sadece bir tane Kitap olduguna gore, herkes kitaptan bulacak anlayacak cikaracak bilgilerini..
Kabe mi degerli bir musluman mi ?? Ben Kabe mevzunu tartisirken kimsenin birbirini incitecek sozleri soylemesini tasvip etmiyorum.. Kabe yikilir yeniden yapilir. Yanlistan donulur eger yanlis algilanildiysa veya tam tersi.. Ancak Gonul kirilinca, geriye duzeltilmesi eski haline donmesi zora duser..
Hayir ve Baris'ta birbirimizle yarismak dilegiyle..
hemen tümü klasik anlayıştaki israiliyatı göstermek ve göya yıkmak ama
yerine modern israiliyatı koymak. (Iman)
Sevgili Iman salat konusunda sizin soylenecek sozunuzun kalmadigi yukaridaki boyle talihsiz bir tanimlamadan anlasiliyor.
Sadece Kuran diyenlere Israiliyat yakistirmasi hic te size yakisan bir uslup degil. Size gore Allah bize Kitapta Islami degil de Israiliyati gondermis hic haberimiz yok.
Ve gerek olursa tüm bu tartışmalardan kati olarak çekileceğim. Çünkü, cidden sarsıldınız. (AliAksoy)
Dost Ali Aksoy vakti gelmis salatindanmi vazgececeksin? Gercekleri herkezin kolaylikla kabullenemeyecegini sende biliyorsun.
Bosuna soylenmemis: "Gercek henuz farketmedigindir. Dayanamazsin..." diye. Onlar dayanamayacaklar dostum.
Katılma Tarihi: 16 haziran 2006 Gönderilenler: 751
Selam
Sizler nasıl hanifsinizki
kişierin arkasına sığınıyorsunuzda
yine yazıları grup bildirisi olarak okuyorsunuz
Aliaksoyu klik olarak görmüyormki
ya da beni Dost1 in dışında kimin peşinde gördünüz ki
ben haddi aşan ve yanlış anlaşılan ın karşısındayım
kendimde dahil.
kuranı anlamak için bilgi istemiyor Allah
bilgi onun verdiği. dilde istemiyor
hani bir ayet var
gözünün gördüğünü gönlü yalanlamadı diye.
işte mushaftan kuranı anlamak öyle
yarattığı fıtrat üzerine izan ve basiret istiyor.
problem nereden çıkıyor
burada şevke gelen uçuyor
dille oynuyor
kelimelerle oynuyor
hiçir sözüm yok
kendini bağlar
ama yapamadığını temize çıkarmak için
başkasının samimi olarak yaptığına hiç bir engel bulamadğı halde
Allah ve mushaf üzerinden hakaretamiz eleştiri getirirse
bunuda ikaz ederseniz
kabahatmi işlemiş olursunuz.
mesajda salattan anladığınızı şekilsel kabul edersem diyor
yani şekli olmayan salat ayetlerin hilafına nasıl çıkıyor
kabesiz hacca nereye gideceğim
kıble aramassam
ne tarafa ruku secde edeceğim
dediğimde
gelen cevap burnunun doğrultusuna oluyor.
halbuki burun doğrultusu hep nefsi gösteriyor.
bunun dışında bir şey yazıyorsam
düzeltir ve özür de dilerim.
ben kendi yaşadıklarımı mushafa izafe ederek millete ilan etmem.
ama kendi tecrübelerime dayanarak
namaz kılmayanın
sonunun en azından sinir hapları lduğunu gözlemlediğimi beyan
edebilirim.
Namaz kilmayanin sonu sinir haplari kullanmak..
Buna aynen katiliyorum, ama gulmekten..!!
Namaz varmi yokmu bilmiyorum, Kuran ile yeni tanistim, ve salata gelmedi daha sira, sindire sindire okuyorum vahyi anlaya anlaya tekrar tekrar.. Ancak, Kuran'in arapca olarak namazlarda okunacak bir kitap olduguna inanmiyorum, Kuran'in insanlara okunacak, ve de kiyamda ruku da secde de degilde, en iyi anlayacagimiz sekilde okuyarak, tekrar okunacak bir kitap olduguna inaniyorum...
Islam'in direginin dinin Allah'a has kilinmasi.. Namaz ise kisisel duadir.. Niyazdir.. Niyazin da sekli semali olmaz. Cunku insan zaten heran sekil icindedir.. ister otursun ister ayakta ister yan yatarak ister binekte.. Mekandan sekilden ve zamandan munezzeh olan Allah'tir..
Tevbe suresi 1 -10 arasi ayetler, namazin ve zekatin emredilen birsey ve de gozetilmemesi durumunda ise, musriklerin yollarinin kesilecegi birsey olmasi lazim.. Dinde de zorlama olmadigina gore.. ! Bu namaz degil, zekat degil.. Tevbe suresinden anladiginizi yazabilirmisiniz Iman kardesim..
Selam
Biz, Beyt'i (Kabe'yi) insanlara toplanma mahalli ve güvenli bir yer kıldık. Siz de İbrahim'in makamından bir namaz yeri edinin (orada namaz kılın). İbrahim ve İsmail'e: Tavaf edenler, ibadete kapananlar, rüku ve secde edenler için Evim'i temiz tutun, diye emretmiştik. Bakara 125
Biz, yeryüzünü toplanma yeri yapmadık mı? Murselat 25
Yeryuzu tum insanlar icin toplanma yeri/mahalli ancak sadece Beyt'e girenler icin güvenli toplanma yeri/mahalli oluyor.
Neden Kabeye inanmayanlarin girmesi, gezmesi ziyaret etmesi yasak ? Ayette hitap tum insanlara degil mi ?? Araplar o guzel arapcalariyla bu ayeti gormezden mi geliyor, ya da yanlis mi anliyor ?? Hitap tum insanlara, iste bu da Beyt'in ancak bir sistem ( mecazi anlamda ev/barinak ) olabilecegini gostermez mi?Hz. Ibrahim'in makamindan yer edinmek nedemek ? Kac kisi ayni anda Hz. Ibrahim'in makamindan yer edinebilir ????
Eger bu ayette, belirli aylarda, gucu yetenler Hz. Ibrahim'in makamindan yer edinsin denilseydi ve hitap muslumanlara olsaydi, Beyt hakkinda fazla denilecek birsey kalmayacakti.. Ancak bu ayette, insanlarin muslumanliga cagrilisi var, Beyt'e Islama yani, ve Hz. Ibrahim'in makami da bana gore haniflik..
kabesiz hacca nereye gideceðim
kýble aramassam
ne tarafa ruku secde edeceðim
dediðimde
gelen cevap burnunun doðrultusuna oluyor.
halbuki burun doðrultusu hep nefsi gösteriyor. (Iman)
Burun dogrultusu sizde nefsi gosteriyor diye baskalarinda Allahi gostermez mi diyecegiz? Tutarsiz bir benzetme...
“Ýnsanlar içinde haccý ilan et ki, gerek yaya olarak ve gerek uzak yoldan gelen yorgunluktan incelmiþ develer üzerinde sana gelsinler.” (Hac suresi, 27)
Neden bir mekan araniliyorku hac ve ruku icin. Yoksa yukaridaki ayetteki sana ifadesinden siz Kabe yimi anliyorsunuz?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma