Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
arkadaşlar selam,
uzun zamandır devam eden bir çalışmamı zaruret üzerine tamamlanmadan paylaşmak istiyorum belki hep beraber daha bütüncül ve doğru bir görüşe ulaşmayı başarabiliriz inş.
mesani.. müteşabih..muhkem. tüm yönleri ile detyalandırılan bir kitaba muhatabız ve kendi içinde diğer kitaplara benzemeyen bir metodu var bunu biliyoruz.
ana kavramlar var SALAT ZEKAT İMAN KÜFÜR ŞİRK TAKVA FISK v.b.
sondan alıyim anlatabilmeye çalışmak için.
hedef insanı AŞAMALARI İLE tanımlayan iki şiar cümle var
1- innelizine amenu ve amilus salihati
2- ekimis salat ve atüz zekat
bunlar altındaki yüzlerce ayette tanımlanan, YAPILMASI GEREKEN İŞLERİ yapan ve YAPILMAMASI GEREKENLERİ YAPMAYANLAR ın SIFATI yapılmış cümleler. her konu geldiğinde tekrar o yüzlerce ayeti yazmamak için bir edebi tekniktir bilirsiniz.
ikisisinin karşılıklı eşitliği ve açıklaması ve sonucu MUHKEMİ de bakara 277 de verilmiş.
şimdi düşünün salat=namaz diyenler bazı ayetlerde çuvallıyor, keza salat=sosyal destek diyenler de ve salat=kuran dersi diyenlerde. bazıları uyuyor bazıları uymuyor. çünkü SALAT hepsini tanımlayan bir kavram olarak kullanılmış yukarıdaki manası ile yani yapılması gerekenler.
ZEKAT da öyle. İMAN etmek de, SALİHAT amel etmek de.
ve en sonunda şiar cümlede tüm anlamları barındıran EKİMİS SALAT ve ATÜZ ZEKAT sıfatı oluşturulmuş.
ekimis salat ve atüz zekat = İSLAMI HAYATINA HAKİM KILANLAR ve ARINMIŞLIĞA ULAŞANLAR şeklinde.
dua/niyaz/secde/ruku hac/kurban/oruç/sadaka/dürüstlük/ahde bağlılık kuran öğrenme/toplumsal fayda/zalime başkaldırı ve itaat etmeme..... hepsi insanın SALATI ını oluşturuyor. gerekenlerin gerektiği kadar detayı zaten tanımlanmış alt ayetlerde..
ricslerden temizlenip tevbe edip nötr noktasına gelmek TAHARET, nötrden artık o ricslerle işi olmayacak adı bile anılmayacak duruma yükselmek atüz zekat.. arınmışlığa ulaşmak..
her ikisi için gereken şartlar İMAN ve TAKVA..
insanlığa şahitliği ve tebiliği yapma gayreti CİHAD..
bu bütüncül açıdan gidebilirsek başaracağımızı düşünüyorum inşaAllah.
NOT : İbrahimizm abi, Rasul duaya kalkar (cin 18-23 ), insanlar Ademeden beri bir psikolojik ihtiyaç olarak bedenleri ve yürekleri ile Rablerine yalvarır, dua eder, niyaz eder, tesbih eder... bu yemek içmek gibi bildik ihtiyaçlardan ve işlerdendir. ve hali ile SALAT ın bireysel nusuklarındandır, kapsanır, tek tek ve topluca da ifa edilir her türlü. bir gereksinimdir diye düşünüyorum insan için. yani kapsayışına bir örnek olarak verdim.
konuşmaya düşünmeye devam edelim inş.
selam ile.
__________________ yalnız Allah'a teslim ol ve şahitliği dosdoğru yap...
|