Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Nisa 101-104 arası ayetlerle ilgili sayın haktansapmaz'a kesinlikle katılıyorum. Özellikle iki grup halindeki salatın müminlerle Muhammed arasındaki Kur-an ile ilgili diyalog olması çok mantıklı.
Kur-an ile ilgili diyalog ne demek? Emre'nin aşağıda belirttiği üzere ibadet mi ya da haktansapmaz kardeşimizin sürekli öne sürdüğü üzere Kuran eğitimi mi?
Anılan ayetler eğer "ibadet"le ilgiliyse onların "eğitim"le ilgili olduğunu öne süren haktansapmaz yanılıyor; Emre bu yanılgıya mı katılıyor? Ciddi olarak hiç kimse yanılgıya katılmaz.
Çünkü tehlikeli durumlarda yapılan ibadetlerde...
İlk müslümanların ibadeti hep önlenmeye kalkışıldı. Cephede de cephe gerisinde de. Alevîlerin başına gelen o tür durumlar başka. Ama Nisâ 101-104'ün arka planında o tür durumlardan biri değil kafirlerin ani saldırısını bekleyen inanırların can pazarı var yani cephede geçiyor olay.
واذا ضربتم في الارض: araziye çıktığınızda فليس عليكم جناح ان تقصروا من الصلاة: salâttan geri kalmanız size günah değildir ان خفتم ان يفتنكم الذين كفروا: eğer kafirlerin fitnesinden korkuyorsanız الكافرين كانوا لكم عدوا مبينا: kafirler size apaçık dümandır (101). واذا كنت فيهم فاقمت لهم الصلاة: sen onların içinde olup onlara salât ettirdiğinde (Dikkat. Salâttan GERİ KALMAK onu terk etmek anlamına gelmiyor; o savaş ortamında dahi 1 kıyam + 1 secdelik uygulama Allah'ın emridir) فلتقم طائفة منهم معك: onların bir bölüğü seninle dikelsin ولياخذوا اسلحتهم: silahlarını da alsınlar فاذا سجدوا: secde yapınca فليكونوا من ورائكم: arkanıza geçsinler... (102)
Cephede Kuran'ın eğitimi olmaz; hiç bir şeyin eğitimi olmaz. Ancak aklını yemiş bir komutan eğitim verir cephede. Hz Muhammed aklı başında bir dahiydi.
Cephede ateş kesilince yemek yenir, namaz kılınır ama eğitim alınmaz.
Daha önce bir benzetmeyle açıklamaya çalıştım: tiyatroda bir piyesin sahnelendiği saatlerdeki sahnedir, soyunma odalarıdır cephe. Sahnede oyun kesilince yani perde aralarında oyuncular makyajlarını tazeler, bir şeyler yiyip içerler, başarı için dua ederler ama asla eğitim almazlar. Lütfen biraz ciddiyet.
Mustafa Kemal 19. Tümeni cephe gerisindeki Tekirdağ'da oluşturup eğittikten sonra cepheye götürdü; cephede eğitim vermedi askere.
Nihayet ısrarı üzerine, kendisini 20 Ocak 1915 tarihinde, Tekirdağ'da teşkil edilecek 19. Tümen Komutanlığına tayin ettiler. Mustafa Kemal, bu tayin üzerine Sofya'dan ayrılarak İstanbul a döndü; derhal yeni görev yerine hareket ederek Tümenini kurdu. Bu Tümen kısa süre sonra görülen lüzum üzerine 25 Şubat 1915'te Tekirdağ'dan Maydos (Eceabat)'a nakledildi. Mustafa Kemal burada, 19. Tümene ilâveten 9. Tümenin 2 Piyade Alayı ve bazı topçu birlikleri de emrine verilerek Maydos Mıntıkası Kumandanı olarak görev yaptı. http://www.meb.gov.tr/belirligunler/10kasim/yazilar/askeri.h tm
Çanakkalede askerler cephede asla eğitim almadılar; can aldılar; can verdiler; ateş kesilince namaz kıldılar, yemek yediler.
Sevgi ile.
__________________ hasanakcay.net
allahindini.net
|