Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Algıda seçicilik diye prensib vardır...İnsan algısı dilerse Acı eşiğini dahi yükseltirde hiçbirşey hisetmez...gerekirsede düşürür ve hassaslaşır. Gözü kararır kavga ederken ve yalnız hedef kişiyi görür... Yaşayanlar bilirler...
Algıda seçicilik ilgi alanına da bağlıdır...Misal, aynı yolda yürüyen bir Tesisatcı binaların tesisatını,borularını görür,dikkatinden hiçbir hata kaçmaz...İşçilik ve malzeme hakkında birçok şey görür ve düşünür... Yanındaki Boyacı tesisatcının gördüklerinin hiçbirini görmez.O da kendi alanı ile ilgili bir çok "ayrıntı"görür...Böyle tüm meslekleri sayabiliriz.
Bir otomobil almaya karar veririz;Birden trafikte o model ve markadan ne çok görmeye başlarız:)
Herşey algıdan ibaret...
Kuran/Okunan ise Okuyanın Algısı ile birebir sinkronize olur... Rabb "tahayyulumüz" de öyledir...Şevkatli Merhametli ise Rabbi de öyledir...Aksi takdirde yakan,yıkan bir İlah algımız vardır... O nedenle sık sık İlahı tahayyul etmeyin O zaten Hay diyoruz.
Önceleri sırf Cehennem ilgili Ayetler ve Cennette ki tasvirler dikkatini çekerken...İlerisini..perdenin ardını flu da olsa görmeye başlayan artık bu Ayetlerin muhattabı olmaktan çıkıverir...GÖRMEZ. Çok ilginçtir sanki Yok hükmündedir o kişi için o Ayetler. Kuran her Bilince özel olarak hitab eden bir kitab.
1400 yıl önce okuyan ne anlaması gerekşyorsa onu anlamıştır. Şimdi okuyanda anlaması gerekeni anlıyordur.Aynı Ayetleri okusalarda Algıları farklıdır.Ayet her algıya göre şekilde değiştirir. Tıpkı girdiği kabın şeklini alan SU gibi. Herkes Kabı oranında alır bu Sudan.
Son olarak ben Big Bang gibi TEORİlerin Ayetlerle açıklanmasına karşıyım.neden? Çünkü adı üstünde bir teoridir...yarın Bilim insanları çıkar "pardon yanılmışız" yeni teorimiz small Bang derse bizim ayetlerimizin hali nice olur? O günün ALGISI ile okuyanlar mutlaka Küçük patlamanın izlerini de bulacaklardır.TaKDiR böyle...Kurgu böyle...Ayetler birer girdi...İşleyen ve sonuç çıkaran insan algısı ve insan beyni... Allahın Ayetlerinde nasıl FİTNE olabileceğini ve Allahın nasıl "Tuzak"kuranların en hayırlısı olabileceğini de tartışalım...inşaAllah...
selam ile...
__________________ Haşr -10
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin,"
Bir kısım fıkıhçının yaptığı gibi birbirimizi afaroz etmiyelim..söylediğimiz şeyler nihayi değildir..sadece akıl ve vicdanımızın sesini dinlemeye çalışıyoruz..önümüze konan hazır yemeği sorgulamamız yemeğe hakaret değildir..ben şahsen soframdakilerin tamamını kaldırdım..şimdi yeniden elimde olan akıl ve vicdan ölçülerimle neleri alacağıma karar vereceğim..Bizler bunu daha önce Kuran ile yapıyorduk hatırlarsanız..hadislerin Kuran ile sağlamasının yapılması...şimdi sıra Kuranın da üstünde olan Allahın bize yüklediği akıl ve vicdanı harekete geçirme zamanıdır..inkar ettiğim herşeyi yeniden kabul edebileceğim gibi yeni redlerim ve kabullerimde olabilir..Metehanda,Hasan öktemde,hanif42 de bu toplumda çok ender yetişen kıymetlilerimizdir..onları üzerek değersizleştirmekten,küstürmekten Allaha sığınırım..onlarda bize aynı gözle bakar iseler bu iş tadından yenmez bir hal alır..Muhabbetle kucaklıyorum hepsini,hepinizi..
arkadaşlar hepinize esenlikler dilerim.. rahatsızlığımdan ötürü aranıza katılma sıkıntısı çeksem de takip etmeye çalışıyorum.. ancak ben de kardeşimin rahatsızlığını hissetmkteyim özellikle bazı arkadaşların bizlere hastalıklı muamele yapmasını ne kendileri ne de bizler adına yararlı bulmuyorum.. şahsen benim kitabı sorgulamaktan ve onu tasdik ya da inkarı konusunda emin olmaya çalışmaktan başka niyetim yok. tek derdim doğruyu bulmak.. kaldı ki sizler için de bu tartışmaların zarar değil yarar getireceğine inanıyorum.. çünkü bu sorular bir gün..ya içinizden ya da dışarıdan ..karşınıza gelecektir kafalarımızda soru işaretleri kalmaması açısından bu sorgular her halukarda kazançtır..
ben neredeyse 1 yıl boyunca bunu yapmaya çalıştım bir defter dolusu çaba sarfettim biri deist biri vahye teslim iki kişiyi karşılıklı tartıştırdım bunu yaparken de tartışan kimse ..kendimi onun yerine koyarak yapmaya çalıştım ancak tam olarak doyuma ulaşamadım ve burada da sizinle vahye inanmayan biri kılığında tartışıyorum.. ben dediğim gibi o mushafın Tanrıdanlığından emin olmadığım gibi olmadığından da emin değilim.. yani nötr bir haldeyim..
yalnız nacizane bir önerim var.. onu sorgularken de ...kendimizi o en çıkarsız an'a yani Tanrı huzurundaki o duruşma gününe götürmemiz gerekmektedir.. ve karşımızdaki Tanrıya hem "niye inandın?" sorusunu hem de "niye inanmadın?" sorusunu sordurup .. yanıtlamaya çalışmalıyız.. O'na o gün sıralayabileceğimiz mazeretleri sıralamalıyız bu gün birbirimize..
Sahibimin esenliği doğruları çıkarsız ve korkusuzca arayanların üzerine olsun..
yani sınıfın bir kısmına hiç bir soru kağıdı verilmemiş bazı kısımlarına da daha farklı ebatlarda verilmiş...
Doğru anladığımdan emin olmak için: soru kağıdı dediğiniz şey Kuran, İncil, Tevrat gibi ilahî kitaplar mı; bir de onların mealleri mi, özgün halleri mi?
en doğru ve anlaşılır bildiğiniz ne varsa...yani vahy denen şeyden söz ediyorum..
her toplumun da aynı oranda hırsız ve dürüst barındırdığına şahid oldum..
Yani kendilerine örneğin Kuran verilen ve verilmeyen toplumların her birinde aynı oranda hırsız ve dürüst bulunduğuna şahid oldunuz, (o halde Kuran�ın etkisi sıfır)? Lütfen açıklar mısınız o toplumların her biri kaç kişidir, siz kaçına şahid oldunuz? Sizin bu genellemeniz ne kadar bilimsel, ne kadar dürüst?
hasanbey gürcistan(hristiyan) ve arabistanda bir hayli zaman bulundum
ve gözlemlerime dayanarak söyledim...ama bilimsel verileri de sıralıyorum:
imtihan bilgisel değil eylemseldir yani parkur-atlet mantığını getirmek daha sağlıklı olacaktır..ve siz de kalkıp o atletlere..karşılarındaki engelleri atlamaları gerektiğini belirtme ihtiyacı duymayacak kadar insaf sahibisinizdir.. tıpkı gelmiş geçmiş tüm atletlere de yaptığınız gibi..
Örnek olarak Kuran'dan bir eylem sorusu verir misiniz. Kimler onu başkalarından kaynaklanan bir nedenle yapamaz da sınavda başarısız olurlar? Soruyu ve kişileri örnekler misiniz; ayet no X, kişiler Y şeklinde.
hocam Allah aşkına niye beni anlamıyorsunuz? eylemsel bir sınavdayız diyorum yani teorik değil pratik....iyliği kötülüğü bilmek değil yapmak etmek...adam öldürmeyi bilmek ya da bilmemek değil öldürmek ya da öldürmemek...temizlenmek kirlenmemek...mek de mek yani... bu kurana göre de böyle değil mi?..o halde örneğimiz parkurdaki atletlerle ilgili sınıf öğrenci değil..
__________________ Yaradan bana akıl-vidan ve bir de yaşam kitabını vermişken
neden kendime havadan klavuzlar bekleyim??
Bir kısım fıkıhçının yaptığı gibi birbirimizi afaroz etmiyelim..söylediğimiz şeyler nihayi değildir..sadece akıl ve vicdanımızın sesini dinlemeye çalışıyoruz..önümüze konan hazır yemeği sorgulamamız yemeğe hakaret değildir..ben şahsen soframdakilerin tamamını kaldırdım..şimdi yeniden elimde olan akıl ve vicdan ölçülerimle neleri alacağıma karar vereceğim..Bizler bunu daha önce Kuran ile yapıyorduk hatırlarsanız..hadislerin Kuran ile sağlamasının yapılması...şimdi sıra Kuranın da üstünde olan Allahın bize yüklediği akıl ve vicdanı harekete geçirme zamanıdır..inkar ettiğim herşeyi yeniden kabul edebileceğim gibi yeni redlerim ve kabullerimde olabilir..Metehanda,Hasan öktemde,hanif42 de bu toplumda çok ender yetişen kıymetlilerimizdir..onları üzerek değersizleştirmekten,küstürmekten Allaha sığınırım..onlarda bize aynı gözle bakar iseler bu iş tadından yenmez bir hal alır..Muhabbetle kucaklıyorum hepsini,hepinizi..
arkadaşlar hepinize esenlikler dilerim.. rahatsızlığımdan ötürü aranıza katılma sıkıntısı çeksem de takip etmeye çalışıyorum.. ancak ben de kardeşimin rahatsızlığını hissetmkteyim özellikle bazı arkadaşların bizlere hastalıklı muamele yapmasını ne kendileri ne de bizler adına yararlı bulmuyorum.. şahsen benim kitabı sorgulamaktan ve onu tasdik ya da inkarı konusunda emin olmaya çalışmaktan başka niyetim yok. tek derdim doğruyu bulmak.. kaldı ki sizler için de bu tartışmaların zarar değil yarar getireceğine inanıyorum.. çünkü bu sorular bir gün..ya içinizden ya da dışarıdan ..karşınıza gelecektir kafalarımızda soru işaretleri kalmaması açısından bu sorgular her halukarda kazançtır..
ben neredeyse 1 yıl boyunca bunu yapmaya çalıştım bir defter dolusu çaba sarfettim biri deist biri vahye teslim iki kişiyi karşılıklı tartıştırdım bunu yaparken de tartışan kimse ..kendimi onun yerine koyarak yapmaya çalıştım ancak tam olarak doyuma ulaşamadım ve burada da sizinle vahye inanmayan biri kılığında tartışıyorum.. ben dediğim gibi o mushafın Tanrıdanlığından emin olmadığım gibi olmadığından da emin değilim.. yani nötr bir haldeyim..
yalnız nacizane bir önerim var.. onu sorgularken de ...kendimizi o en çıkarsız an'a yani Tanrı huzurundaki o duruşma gününe götürmemiz gerekmektedir.. ve karşımızdaki Tanrıya hem "niye inandın?" sorusunu hem de "niye inanmadın?" sorusunu sordurup .. yanıtlamaya çalışmalıyız.. O'na o gün sıralayabileceğimiz mazeretleri sıralamalıyız bu gün birbirimize..
Sahibimin esenliği doğruları çıkarsız ve korkusuzca arayanların üzerine olsun..
böyle özgür düşünceye orjinal düşünme yöntemlerine devam...
düşünmek sorgulamak ve bunu özgürce ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak ne kadar az bulunur bir haslettir...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Katılma Tarihi: 01 haziran 2010 Gönderilenler: 197
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Dostlarım. İbrahimin yolunu seçen dostlarım. Hanif dini bulmak için yola çıkan dostlarım. Akletmek ve vicdanlada Hakka ulaşılır Tıpkı İbrahimin yaptığı gibi. İbrahimin elinde mushaf mı vardı? Ben size bunu yapamazsınız diyemem. Ancak unutmayınız ki hiçbiriniz İbrahim değilsiniz. İbrahim gibi olmak zor be dostlarım. Evini uçurumun kenarına inşaa etmeye benzer. Evini bir uçurumun kenarına yapan adam mı
daha akıllıdır? Yoksa bir kayanın üzerine mi? Ben sağlam bir kayanın üzerini seçtim. Dostlarım, Uçurumun kenarında yaşamak zor. Hergün evinin yıkılma tehlikesi var. En küçük bir sarsıntıyla bile. Neden bizi anlamıyorsunuz?
Selametle
__________________ Ancak bir cehennem öğretebilir insana
Kırık ayaklarla cennete girilemeyeceğini...
haklısın.. ibrahim gibi yapabilmek gerçekten zor..ama olması gereken de bu..başka yolu yok..ya olacak ya olacak..ibrahim'in özgürlüğünü yanlış değerlendirmeyelim..onun özgürlüğü bırakın sahifeleri allah dahil hiç kemsenin boyunduruğuna girmemekti..allah bana yeter demesi daha kafadan resulleri kitapları dışlamasıdır...allah a varınca da onun insana boyunduruk vurmaktan münezzeh olacağını aklediyordu..bunu kendi vicdanına sordu...kendisi kimseye boyunduruk vurmazken nasıl olur da hiç bir şeye muhtaç olmayan yüce bir varlık insandan kendine kul-köle olmasını ister?
Katılma Tarihi: 01 haziran 2010 Gönderilenler: 197
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Dermanbeg Yazdı:
onun özgürlüğü bırakın sahifeleri allah dahil hiç kimsenin boyunduruğuna
girmemekti.
allah bana yeter demesi daha kafadan resulleri kitapları dışlamasıdır...
Sevgili Dermanbeg Üzgünüm ancak yine anlamamışsınız Allah dahil demişsiniz hariç demek istediniz herhalde. Uçurum 1. Elbetteki herşeye Allah yeter. ibrahime ulaşmış resul veya mushaf vardı da o onları mı reddetti? Uçurum 2. Dostum daha uçurumları göremiyorken nasıl İbrahim olursun?
Selametle
__________________ Ancak bir cehennem öğretebilir insana
Kırık ayaklarla cennete girilemeyeceğini...
Bir kýsým fýkýhçýnýn yaptýðý gibi birbirimizi afaroz
etmiyelim..söylediðimiz þeyler nihayi deðildir..sadece akýl ve
vicdanýmýzýn sesini dinlemeye çalýþýyoruz..önümüze konan hazýr yemeði
sorgulamamýz yemeðe hakaret deðildir..ben þahsen soframdakilerin
tamamýný kaldýrdým..þimdi yeniden elimde olan akýl ve vicdan ölçülerimle
neleri alacaðýma karar vereceðim..Bizler bunu daha önce Kuran ile
yapýyorduk hatýrlarsanýz..hadislerin Kuran ile saðlamasýnýn
yapýlmasý...þimdi sýra Kuranýn da üstünde olan Allahýn bize yüklediði
akýl ve vicdaný harekete geçirme zamanýdýr..inkar ettiðim herþeyi
yeniden kabul edebileceðim gibi yeni redlerim ve kabullerimde
olabilir..Metehanda,Hasan öktemde,hanif42 de bu toplumda çok ender
yetiþen kýymetlilerimizdir..onlarý üzerek
deðersizleþtirmekten,küstürmekten Allaha sýðýnýrým..onlarda bize ayný
gözle bakar iseler bu iþ tadýndan yenmez bir hal alýr..Muhabbetle
kucaklýyorum hepsini,hepinizi..
Sevgili Dermanbeg, Sorgulamanýza kimse engel olamaz.Sizlerin pýrlanta gibi insanlar olduðunuzu biliyoruz.Zaman zaman tepki göstermemin sebebi kaos ve düzensiz sorgulamaya karþý oluþumdan. Bir yönetem seçilmeli diye düþünüyorum.Sýorgulama vahþice yapýlmamalý.Bu bizleri yýllarca geri götürür...Boþlukta savrulmanýn acýsý aðýrdýr. Ben Kelime kökleri ile sorgulamayý seçtim.Çok memnunum ancak diðer bir kardeþimize bu sýkýcý gelebilir.Anlayýþla karþýlarým. Ama eðer kullandýðýmýz kelimeleri DOÐRU seçmez ve onlarý anlamlandýrmada hata yaparsak Labirentte dolaþýr dururuz. ABD kelimesini ele alalým.Ýbadet ve abd Kuranda bizlerin anladýðý gibi mi acaba? "Ben insanlarý ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattým" ifadesinden ne anlýyoruz? Budu bana göre dilin bükülmesini anlatýyor.Yani dilini neye göre büküyorsan ona ABD olursun. SEBH ve ABD kelimelerini tam anlarsak bakýþýmýz deðiþir. Zaman zaman katýlacaðým ve Destek olmaya çalýþacaðý kardeþim...Köste olmayacaðým...Sorgulamanýzýn Hayra ulaþmasý ve Gönüllerinizin Ferahlýk ile dolmasý dileklerimle...
tesliman Yazdı:
arkadaþlar hepinize esenlikler dilerim.. rahatsýzlýðýmdan ötürü aranýza katýlma sýkýntýsý çeksem de takip etmeye çalýþýyorum.. ancak ben de kardeþimin rahatsýzlýðýný hissetmkteyim özellikle bazý arkadaþlarýn bizlere hastalýklý muamele yapmasýný ne kendileri ne de bizler adýna yararlý bulmuyorum..
Geçmiþ olsun deðerli tesliman... Yazý dilinin yüzü gözü yok,bazende tepkiler karþý tarafa ölçüsüz gelebiliyor. Sonunda daha yüksek bir Bilinç düzeyine sýçrayacaðýnýza inanýyorum. (Hep Beraber) selam ile...
__________________ Haşr -10
"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizi inananlara karşı kin beslemekten koru.
Rabbimiz, sen şefkatlisin, Rahimsin,"
"Sevgili Dermanbeg Üzgünüm ancak yine anlamamışsınız Allah dahil demişsiniz hariç demek istediniz herhalde. Uçurum 1. Elbetteki herşeye Allah yeter. ibrahime ulaşmış resul veya mushaf vardı da o onları mı reddetti? Uçurum 2. Dostum daha uçurumları göremiyorken nasıl İbrahim olursun?"
sevgili hüseyin,
yanlış anlama yok..resullerı ve mushafları dışlaması körü körüne dogma mantığı güderek teslim olmaması anlamındadır.elbet faydalanmıştır ama kutsamamıştır..allah dahil dememde allahın onu öncelikle takıldığı nesnelerden kurtarmasıdır..diğerlerinin esaretinden kurtarıncada minnet altına sokarak kendine esir/kul/köle etmemiştir..yalnız bana kul olun sadece geçici bir durumdur..böyle demeseydi ibrahim diğerlerini atlayamazdı..kanuninin alman kralına "fransa halkını rahat bırak" demesi onları kanuninin köleleştireceği anlamına gelmeyeceğinden daha ötedir allahın demesi..örneğin;askeri zorba yönetimden kaçan biri eğer norveç e iltica ederse norveç yönetimi onu köle yapmaz dünya ölçeğinde en büyük özgürlüğü tanır ona..seni ben kurtardım şimdi yalnızca bana köle ol demez..çünkü norveç zihniyeti böyle vatandaş istemez..onun kimsenin köleliğine ihtiyacı yoktur..onu bu hale getiren tamamen özgürleşmiş bireylerdir..bunu çok iyi bilir..sen şimdi bide allah ı düşün!...norveç kiim allah kim!
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma