Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşlerim!
haktansapmaz Yazdı:
2/Bakara-183 : Ey iman eden. Oruç üzerinize farz oldu. İncil ve Tevratla evvelki dinlerden farz olduğu gibi hakiki oruç Allah korkusu ile bütün günahlardan sakınıp kötü ahlaklardan arınmak oruçtur (x). 284: Ömrünüzde yaşadığınız bütün sağlıklı günlerde temiz ahlak ve doğru söz söylemekle oruç tutacaksınız. Bu farzdır. Eğer ki kalpleriniz ahlaksızlık marazı ile marazlanıp iyi ahlaktan sonra kendinizi çekerek geriye kalan ömrünüzden yaşadığınız sayılı günlerinin hepsinden ahlaklarınızı temizleyin. Eski güzel ahlak mertebesine yetişmeniz farzdır (xx). 185: İnsanlara kılavuzluk eyleyen, doğru yola ileten, iyiyi kötüyü ayıran, açıklayan Kur'ân, ramazan ayında indirildi, oruç kime farz oldu ise bu ayda tutsun, bir kimse hasta olsa ya da yolda bulunsa, o günler sayısınca başka günler tutmalı, Allah size kolaylık diler, güçlük dilemez size, tutmamış olduğunuz günlerin sayısını tümleyin, sizi doğru yola ilettiği için, onu ululayınız, ola ki şükredersiniz (xxx). Ne zaman ki, kullarım senden beni sorarlar, ben yakınım onlara, cevap veririm beni çağırana, onlar da bana cevap verir inanırlar, ola ki yetişirler. 187: Size, oruç gecesi, zevcelerinizle cinsi temasınız helal edildi.Onlar size bir giysi siz de onlara bir giysisiniz, Allah, nefislerinize hiyanet ve zulm ettiğinizi bildi. Tevbenizi kabul ve sizi afvetti. Bundan böyle (oruç gecelerinde dilediğiniz vakit) zevcelerinize temasta bulunun. Ve Allah'ın sizin için takdir ettiğini (mübah kıldığı şeyleri) isteyin. Ve fecrin beyaz ipliği, siyah iplikten seçilinceye kadar yeyin, için. Sonra da güneş batıncaya kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde itikafta bulunduğunuz zaman zevcelerinizle cinsi temasta bulunmayınız. Bu hükümler, Allah Tealanın hudutlarıdır. (Hak ile bâtıl arasını ayıran bendler, mânilerdir.) Sakın onlara yaklaşmayın. Allah, insanlara emirlerini ve nehiylerini, korkup sakınsınlar diye böyle bildirir.
----------------------
(x) Oruç Allah'a karşı gelenlere emredilmiştir. Salih kullar müstesna bırakılmıştır. Çünkü aç kalmak ibadetten sayılmaz. Orucun manası nefsi ıslah etmektir. Salih kullar ise nefsini ıslah etmişlerdir. Nefsini ıslah etmeyen zaten mü'min olamaz.
(xx) Oruçların en hayırlısı yalan, hile ve haksızlığı terk etmektir.
(xxx) Ramaz ayı sıcak bir aydır. Arabistan'da sıcak fazla olunduğundan yağlı yemek yenildiğinde derhal ishal olurlar. Bu ayda mideyi istirahat ettirmek gerekir.
EHLİ BEYT MUHİBLERİNE KELÂM-I KADİM
KUR'AN-I HAKİM ve ÖZ TÜRKÇE MEALİ
Bu meâl ehlibeyt muhibbi- sadıkları olan Alevi a'limlerin katkıları, teşvikleri ve himmetleri- gayretleri ile dabbetü'l- arz profesör 1400 tarafından tanzim- tashih edilmiştir.
Ay Yıldız Yayınları
Eti Pasajı No:28 Maltepe/ANKARA
Tlf:229 24 47
|
|
|
Haktansapmaz Kardeşimizin asarak yararlanmamıza sunduğu bu yazıyı en iyi şekilde değerlendirebilmek için ayetlerin orijinalini de görecek şekilde belirttim.
Bakar,183:Eyyamen ma'dudat* femen kâne minküm merıydan ev alâ seferin feıddetün min eyyamin ühar* ve alelleziyne yutıykunehu fidyetün taamu miskiyn* femen tetavvaa hayran fehuve hayrun lehu, ve en tesumu hayrun leküm in küntüm ta'lemun;
Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Ona zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.
2/Bakara-183 : Ey iman eden. Oruç üzerinize farz oldu. İncil ve Tevratla evvelki dinlerden farz olduğu gibi hakiki oruç Allah korkusu ile bütün günahlardan sakınıp kötü ahlaklardan arınmak oruçtur (x).
(x) Oruç Allah'a karşı gelenlere emredilmiştir. Salih kullar müstesna bırakılmıştır. Çünkü aç kalmak ibadetten sayılmaz. Orucun manası nefsi ıslah etmektir. Salih kullar ise nefsini ıslah etmişlerdir. Nefsini ıslah etmeyen zaten mü'min olamaz.
Bakara;284: Lillahi ma fiys Semavati ve ma fiyl Ard* ve in tübdu ma fiy enfüsiküm ev tuhfuhu yuhasibküm biHillah* feyağfiru limen yeşau ve yuazzibu men yeşa'* vAllahu alâ külli şey'in Kadiyr;
Semavat’ta ne var ve Arz’da ne var ise Allah’ındır. Nefislerinizde olanı açıklasanız da gizleseniz de Allah sizi onunla hesaba çeker/çekiyor... Dilediğini mağfiret eder ve dilediğine de azab eder.Allah her şeye Kadiyr’dir.
284: Ömrünüzde yaşadığınız bütün sağlıklı günlerde temiz ahlak ve doğru söz söylemekle oruç tutacaksınız. Bu farzdır. Eğer ki kalpleriniz ahlaksızlık marazı ile marazlanıp iyi ahlaktan sonra kendinizi çekerek geriye kalan ömrünüzden yaşadığınız sayılı günlerinin hepsinden ahlaklarınızı temizleyin. Eski güzel ahlak mertebesine yetişmeniz farzdır (xx).
(xx) Oruçların en hayırlısı yalan, hile ve haksızlığı terk etmektir.
Bakara;185:Şehru Ramadanelleziy ünzile fiyhil Kur’ânu hüden linNasi ve beyyinatin minel hüda velFurkan* femen şehide minkümüş şehre felyesumhu, ve men kâne merıydan ev alâ seferin feıddetün min eyyamin uhar* yuriydullahu bikümül yüsra ve la yuriydu bi kümül usr* ve li tükmilül ıddete ve li tükebbirullahe alâ ma hedaküm ve lealleküm teşkürun
Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.
185: İnsanlara kılavuzluk eyleyen, doğru yola ileten, iyiyi kötüyü ayıran, açıklayan Kur'ân, ramazan ayında indirildi, oruç kime farz oldu ise bu ayda tutsun, bir kimse hasta olsa ya da yolda bulunsa, o günler sayısınca başka günler tutmalı, Allah size kolaylık diler, güçlük dilemez size, tutmamış olduğunuz günlerin sayısını tümleyin, sizi doğru yola ilettiği için, onu ululayınız, ola ki şükredersiniz (xxx).
(xxx) Ramaz ayı sıcak bir aydır. Arabistan'da sıcak fazla olunduğundan yağlı yemek yenildiğinde derhal ishal olurlar. Bu ayda mideyi istirahat ettirmek gerekir.
Bakara;186:Ve iza seeleke ıbadiy anniy feinniy kariyb* uciybu da'vetedda’ı iza deani, felyesteciybu liy vel yu'minu biy leallehüm yerşudun;
Kullarım sana benden sorarlarsa ben Karîb'im, gerçekten çok yakınım. Dua edenin çağrısına, bana çağırıp yakardığı anda cevap veririm. Hadi onlar da bana karşılık versinler, bana inansınlar ki doğruyu ve iyiyi bulabilsinler.
Ne zaman ki, kullarım senden beni sorarlar, ben yakınım onlara, cevap veririm beni çağırana, onlar da bana cevap verir inanırlar, ola ki yetişirler.
Bakara;187:Ühılle leküm leyletesSıyamirrefesü ila nisaiküm* hünne libasun leküm ve entüm libasun lehünne, alimAllahu enneküm küntüm tahtanune enfüseküm fetabe aleyküm ve afa anküm* fel’ ane başiruhünne vebteğu ma ketebAllahu leküm* ve külu veşrebu hatta yetebeyyene lekümül haytul’ ebyedu minel haytıl’esvedi minel fecr* sümme etimmusSıyame ilelleyl* ve la tübaşiruhünne ve entüm akifune fiyl mesacid* tilke hududullahi fela takrebuha* kezâlike yübeyyinullahu ayatihi linNasi leallehüm yettekun
Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılınmıştır. Onlar sizin için giysidir, siz de onlar için giysisiniz. Allah sizin öz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah'ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler.
187: Size, oruç gecesi, zevcelerinizle cinsi temasınız helal edildi.Onlar size bir giysi siz de onlara bir giysisiniz, Allah, nefislerinize hiyanet ve zulm ettiğinizi bildi. Tevbenizi kabul ve sizi afvetti. Bundan böyle (oruç gecelerinde dilediğiniz vakit) zevcelerinize temasta bulunun. Ve Allah'ın sizin için takdir ettiğini (mübah kıldığı şeyleri) isteyin. Ve fecrin beyaz ipliği, siyah iplikten seçilinceye kadar yeyin, için. Sonra da güneş batıncaya kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde itikafta bulunduğunuz zaman zevcelerinizle cinsi temasta bulunmayınız. Bu hükümler, Allah Tealanın hudutlarıdır. (Hak ile bâtıl arasını ayıran bendler, mânilerdir.) Sakın onlara yaklaşmayın. Allah, insanlara emirlerini ve nehiylerini, korkup sakınsınlar diye böyle bildirir.
Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
|