Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Akik kardeş,ay takvimi konusunda maalesef yeterince bilgim yok.Biz bazı arkadaşlarla bu takvime göre hareket etmeye çalıştık ama uzun zamandır terkedilen bir ayet olduğundan fazla başarılı olamadık.
Ancak cuma(toplantı)günü konusunda şunu söyleyeyim:Ayetten açıkça cuma namazı yok.Buradaki salat kelimesinin ben ''yöneliş''anlamında olduğunu düşünüyorum.Aslında biz Kurandaki salat kelimesine yüklenen anlamları iyi araştırmak zorundayız.Bence bu süre müslümanların haftanın bir günü toplanıp Allah'ın zikri ile(Kur'an?) meşgul olmayı emrediyor gibi.Yani iki vakit namaz kılmakla falan ilgili değil.
İkinci bir nokta Kur'an bizden sadece savaş anında toplu namaz kılmayı(Cemaat)emrediyor.Bunun nedeni müslümanların savatan galip çıkmak için Allahtan yardım istemesinin daha güçlü olmasını ve müslümanların direncini artırmaktır.Aslında Kuran bütünlüğünde salat;Allahtan bireysel istekler ve temenniler istemek için bütün yönleriyle tam olarak Allaha yönelip yalvarmak demektir.Örneğin Zekeriya,Allah'tan salatının içerinde kişisel bir istek olarak kendisine çocuk bağışlamasını istiyor.Bu örnek bizim de kendimize ait isteklerin Allahtan salatı ikame ederken istenebileceğini açıkça gösteriyor.
Cevabımı yazarken içinin doldurulması gereken boşluklar olduğunun farkındayım.İşte tam burada benim bütün hanif kardeşlerden bir ricam olacak:
Gelin elbirlik olup farklı anlamaları asgariye indirecek ve çoksesliliği aşıp bizi netliğe ulaştıracak konular üzerinde Kurani ilkeleri belirlemek için yoğunlaşalım.
Başkalarının kusurunu noksanını arayıp onlarla uğraşmak ve onların seviyesizliğine düşmek yerine Allah'ın kelamını arı duru olarak kitlelere ulaştırmanın gayreti içerisinde olalım..Selam ve dua ile...
|