Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Merhaba Sevgili yunusemre;
Ben bildiğim ve Kurandan anladığım kadarıyla sorularına cevap vermeye çalışayım.
Evet nasıl kılacağız "Kur'an'a göre" namazı? Ya da nasıl ikame edeceğiz Kur'an'a göre salatı?
Tarifi var mı?
Evet, tarifi var. Kuranda yüce yaradan demezmi, kıyam edenlerle kıyam edin, rüku edenlerle rüku edin ve secde edenlerle secde edin.
Biz bu kıyam, rüku ve secde kelimelerinin ne anlama geldiğini biliyorsak, bunların haricinde kişinin yaptığı her eylem kendi seçimidir. Çünkü namaz kişinin Allahla tamamen başbaşa olduğu andır. Burda kişinin ruh hali önemlidir. Yani kendini en huzurlu nasıl hissediyorsa, o şekilde salatını gerçekleştirmesi mantıklı gibi duruyor. Zorluk halinde binit üzerinde namaz da kılabiliyoruz. O zaman ne tam bir kıyam var, ne tam bir rüku var ve de ne tam bir secde var (kelimelerin birebir uygulanıştaki karşılıkları olarak). Bu şekilde de namazımızı ikame edebildiğimize göre, kulun Allaha tam bir bağlılık ve boyun eğme çerçevesindeki yönelmesi, esas olan gibi duruyor.
Ve yine Türk_İbrahim'in sorduğu; içki ( uyuşturucu/sarhoş ediciler ) ve kumar insanı nasıl salat'dan alıkoyuyor? Hadi sarhoş edicileri anladık diyelim, ya kumar?
Buna da yine Kurandan anladığım kadarıyla cevap vermeye çalışayım: Burdaki namaza yaklaşmayın ibaresi, aklı örten her durumu kapsıyor. Şöyle örneklendireyim: Son zamanlarda tv de bir kumar yarışması var, eminim hepiniz biliyorsunuzdur: Varmısın-Yokmusun. Eğer o yarışmayı izlediysen, ya da en azından bir kez izlersen, kumarın aklı nasıl örttüğünü çok rahat gözlemleyebilirsin. İnsanların yüz ifadelerinden içinde bulundukları ruhsal çöküntü o kadar güzel yansıyor ki o beyaz cama. Burda ordaki kişileri suçlar gibi kesinlikle konuşmuyorum, ama benim izlenimim ve Kurandan anladığım aklın örtülü hallerinin içinde de maalesef kumar da var.
Allah hepimizin yardımcısı olsun diyorum...
Allaha emanet olasınız...
__________________ benim namazım, bütün ibadetlerim, hayatım ve ölümüm bütün alemlerin rabbi olan ALLAH içindir.
|