Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Enam 112 İşte böyle, biz peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık. Bunlar aldatmak için birbirlerine lafın yaldızlısını fısıldarlar. Rabbin dileseydi onu yapamazlardı. Bırak onları, düzdükleri iftiralarla başbaşa kalsınlar
Bu ayetten şeytanın sadece görünmeyen bir varlık değil aramızda dolaşan etten kemikten insanlardanda olabileceğini anlıyoruz.O yüzden nefs taşıyan herkese temkinli yaklaşmakta fayda var.Bir insan hangi özelliğinden dolayı şeytanlaşabilir bunuda Araf suresi 11-27 ayetleri bu konuda ibret vericidir.
ARAF 11 Andolsun ki sizi yarattık, sonra sizi biçimlendirdik, sonra da meleklere "Âdem'e secde edin" dedik. Onlar da secde ettiler. Ama İblis etmedi, secde edenlerden olmadı o.
12 Allah buyurdu: "Sana emrettiğimde secde etmeni engelleyen neydi?" İblis dedi: "Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın."
13 Buyurdu: "O halde in oradan. Senin haddine mi orada büyüklük taslamak! Hadi çık! Sen alçaklardansın."
*Şeytan KİBİR’i nedeniyle insana secde etmedi belkide “Rab’bim ben yalnız sana secde ederim” diyerek kibirini gizlemeye çalıştı ama kalplerin özünü bilen Allah elbette emrine karşı gelinmesini hiç bir mazaretle kabul etmedi.Burada önemli olan diğer bir hususta Allah’ın İblise/şeytana “İn oradan” diye hitap etmesi.Demekki şeytanın konumu kovulmuş/lanetlenmiş olmadan önce gayet iyiydi ve derecesi yükseltilmişti.Allah şeytanın büyüklük taslamasını affetmedi aslında şeytanda af dilemedi çünkü içinde bulunduğu büyüklük kompleksi Allaha bile kafa tutar duruma getirmişti onu.
14 Dedi: "İnsanların diriltileceği güne kadar bana süre ver."
15 Buyurdu: "Süre verilenlerdensin."
16 Dedi: "Beni azdırmana yemin ederim ki, onları saptırmak için senin dosdoğru yolun üzerine kurulacağım."
17 "Sonra onlara; önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından musallat olacağım. Birçoklarını şükreder bulamayacaksın."
18 Allah buyurdu: "Çık oradan. Yenik düşmüş ve kovulmuş olarak. Onlardan sana uyan olursa yemin olsun ki, cehennemi tamamen sizden dolduracağım."
19 "Ey Âdem! Sen ve eşin cennette oturun, dilediğiniz yerden yiyin ama şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa ikiniz de zalimlerden olursunuz."
20 Derken, şeytan, kendilerinden gizlenmiş çirkin yerlerini onlara açmak için ikisine de vesvese verdi. Dedi: "Rabbinizin sizi şu ağaçtan uzak tutması, iki melek olmayasınız yahut ölümsüzler arasına katılmayasınız diyedir."
21 Ve onlara, "ben size öğüt verenlerdenim" diye yemin de etti.
*Dikkat edin ortalıkta alim geçinen ve tek amaçlarının Allah rızasını kazanmak ve öğüt vermek olduğunu söyleyen bir sürü insan var aman sizleri cehenneme sürüklemesin.
22 Nihayet onları kandırarak aşağı çekti. O ikisi ağaçtan tadınca çirkin yerleri kendilerine açıldı. Bahçenin yapraklarından yamalar yapıp üzerlerine örtmeye başladılar. Rableri onlara seslendi: "Ben size bu ağacı yasaklamadım mı? Ben size, şeytan sizin için açık bir düşmandır demedim mi?"
23 "Ey Rabbimiz, dediler, öz benliklerimize zulmettik. Eğer bizi affetmez, bize acımazsan elbette ki hüsrana uğrayanlardan olacağız."
24 Buyurdu: "Kiminiz kiminize düşman olarak inin. Yeryüzünde belirli bir süreye kadan mekân tutmanız ve nimetlendirmeniz öngörülmüştür."
25 Buyurdu: "Orada hayat bulacaksınız, orada öleceksiniz ve oradan çıkarılacaksınız."
26 Ey âdemoğulları! Şu bir gerçek ki size, edep yerlerinizi örtecek giysi de indirdik, süs ve gösterişe yarayacak giysi de... Ama korunup sakınmaya yarayan giysi(takva elbisesi) en hayırlısıdır. İşte bu, Allah'ın ayetlerindendir. Düşünüp öğüt almaları umuluyor.
27 Ey âdemoğulları! Şeytan, ana-babanızı, edep yerlerini onlara göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, sakın size de bir fitne musallat etmesin. Çünkü o ve kabilesi sizi, onları göremeyeceğiniz yerden görürler. Biz o şeytanları, inanmayanlara dostlar yaptık.
Sonuç olarak biliyoruz ki insan şeytanlaşabiliyor.Şeytanlaşmadaki en büyük tehlike saf,salak olmak değil tam tersine ilmi olarak ilerlemek,zaten kibir sahibi olanlarda aslında bilgi sahipleri değil mi? Mütevazi olmak,kendini ve sahip olduğu ilmi hiçbir zaman diğerlerinden üstün görmemek ise şeytanlaşmnın bilinen en etkili ilacı.Mircanın tavsiyesi açık açık kendilerine alimim,ben bilirim,din konusunda yeterliyim,Kur’anı çözdüm,salihlerdenim,kurtuluşa erenlerdenim diyenlere karşı yaklaşımınızda temkinli olmanızdır.
Ayetler hakkında çok fazla ayrıntıya girmemeye gayret gösterdim olaki Rab’bim benim düşündüğümü kasdetmemiştir.Allah’ın ayetlerini olası yanlış yorumlamamdan yine Allah’a sığınırım.
Saygı ve Sevgilerimle
|