Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
SELAM DOST
|
BAKARA30 |
|
Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan ve kan döken birini mi atayacaksın? Oysa ki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsatıp yüceltiyoruz."Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
Yukardaki ayet ,sanki Ademden önce yeryüzünde insanlar varmış,yaratılan ilk insan Adem değilmiş gibi algılanır.Oysa Ademden önce yeryüzünde sadece hayvanlar ve bitkiler vardı.
Hayvanlar,topraktanyaratılarak yeryüzündekan döküyorlar,vahşice davranıyor ,aşağı ve karanlık bir seviyede yeralıyorlardı.
Allah topraktan yeni bir varlık yaratacağını,iradeli olacağını söyledi.
İyi kadar kötüyüde,batıl ve bozgunculuğuda seçeceğini,özgür bırakılacağını ,içine kendinden ruh üfüreceğini meleklere bildirdi.
Yukarki ayetse ,basıt mantık yurutüp hataya düşen ve insanın üstünlüğünü o an içinkavrayamayan bilgi yoksunu meleklerin cevabıdır.
Bakara suresi 2, bize Kuranda çelişki olmadığını,tutarlı olduğunu söyler,bu ilk insan Adem inancı içinde böyledir.Mantıklı bır açıklama getırdığıme inanıyorum,eleştırılerınızı beklıyorum. |
Konuyu açmak için şunu söylemelıyım ki yeryüzunde hepımız halıfeyız,kitaba ve ayetlere yani Allahın kanıtlarına varıs bulunmaktayız,sorumluyuz.Allahın bu guzel dınıni yaymak ve yasamakla mukellefız,yeryuzune gönderılen yada atanan tum ınsanlar yanı bızler en guzel fiilleri kımın işleyeceğini imtıhan olmak için burdayız.
Allah, Kuranda Ademden önceki insanlardan bahsetmıyor,buna inanmak yanlış olur,ayrıca şeytan Ademden önce isyan etmemış ve insana duşman olmamıştı,vesvese vermiyordu,insanın yeryuzundekötuye sapması imkansızdı.
Halıfelık, nesılden nesılden geçen bir özellikse tabıkı ilk insan halife olacak ki bu özellik diğer nesıllere gecsın,Hz Adem halifelik özelliğini yanı dını en guzel yasama ve yayma vekaletini yada sorumluluğunu aracısız olarak bizzat Allahtan almıştır,Onun isimlerini bizzat kendisinden öğrenmiştir.Ama mesela Hz Ebubekir ise dını aracıyla peygamberımızın vahyı ile ögrenmişti ve vekaleti peygamberimizden almıştır.Hz Ademin halifeliğini önceden baska insanlar varmışta onların vekiliymiş gıbı gıbı delıli olmayan bır şeye yormak yanlış.
Halifelik=Dini en guzel bir şekılde yasama ve Allahın ayetlerini( kanıtlarını) nesıllere aktarma,yayma sorumluluğu.ilk insan ,Allahın varlığının kanıtlarını Esma ul Husnayı bizzat kendısınden öğrenerek Adem gıbı dırekt Allahtan alır ve yeryuzunde çocuklarına ve nesılıne aktarır,vekaletı onlara devreder,devamında nesıller batıla saplandığında hatırlatma olarak Allah peygamberleri yollayarak aracı şeklınde sonraki nesılleri bu peygamberlere vekıl(halife) yapar ve Allahın dini yani ayetleri Onun varlığı ve yalnız ona inanıp ibadet etme gereği kıyamete kadar sürer.
|